Εσείς ξέρετε τι είναι Vampire Therapy; Ο Δρ. Πλαστικής Χειρουργικής Όθωνας Κρητικός δίνει όλες τις απαντήσεις

Κοινοποιήστε το άρθρο αυτό:
Home » All About Beauty » Εσείς ξέρετε τι είναι Vampire Therapy; Ο Δρ. Πλαστικής Χειρουργικής Όθωνας Κρητικός δίνει όλες τις απαντήσεις

Πώς μπορούμε να αποκτήσουμε λάμψη και σφριγηλότητα στο πρόσωπο χρησιμοποιώντας το…ίδιο μας το αίμα? Γιατί βλέπουμε τόσα φουσκωμένα χείλη εκεί έξω, και ποια είναι τα νεότερα στον τομέα του μπότοξ?

Ο Πλαστικός Χειρουργός Όθωνας Κρητικός, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και εξειδικευμένος στην Αισθητική Πλαστική Χειριυργική, μας δίνει όλες τις απαντήσεις, τονίζοντας τη σημασία του να απευθυνόμαστε πάντα σε εξειδικευμένους επιστήμονες για τις αισθητικές μας παρεμβάσεις, μιας και τα μάτια του έχουν δει πολλά ως τώρα…

VAMPIRE LFT, PRP Ή ΑΛΛΙΩΣ: Η ΑΥΤΟΛΟΓΗ ΜΕΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

-Τι είναι το περιβόητο Vampire Lift ή αλλιώς αυτόλογη μεσοθεραπεία που έχει ξετρελλάνει celebrities και μη τα τελευταία χρόνια?

Ο όρος Vampire Lift καθιερώθηκε στην Αμερική, έχει να κάνει με την προέλευση του υλικού, που είναι το αίμα. Από αυτό παίρνουμε το πλάσμα, που λειτουργεί σα σφουγγάρι, αυξάνοντας τις αποθήκες νερού στο δέρμα, προστατεύει και προωθεί την ανάπλαση των ιστών και την παραγωγή κολλαγόνου και το χρησιμοποιούμε πλέον και μέσα στα χειρουργεία. Είναι ένα αυτόλογο υλικό, μια φυσική, αυτόλογη μεσοθεραπεία.

-Πόσο αίμα παίρνουμε σε κάθε θεραπεία?

Ανάλογα την περιοχή του προσώπου ή του σώματος που θα καλύψουμε. H συνηθισμένη ποσότητα παίρνουμε είναι αντίστοιχο μιας αιμοληψίας για γενικές εξετάσεις. Κατόπιν το αίμα φυγοκεντρείται, απομονώνουμε σε ειδικά φιαλίδια το πλάσμα, το μεταφέρουμε σε ειδικές σύριγγες μεσοθεραπείας, ανάλογα με τα σημεία όπου θα εφαρμοστεί, και το εγχύουμε στο δέρμα. Είναι χρήσιμο να έχει εφαρμοστεί μια ελαφριά αναισθητική αλοιφή πριν, αν και η αίσθηση είναι απόλυτα ανεκτή. Δεν έχω ως τώρα συναντήσει κάποιον που να πει ότι δεν το ξανακάνει γιατί πόνεσε.

-Μπορούμε να δώσουμε έμφαση σε περιοχές με πιο έντονο πρόβλημα, όπως ρινοπαρρειακές, πόδι της χήνας, ρυτίδες μετώπου?

Το PRP αυξάνει την παραγωγή κολλαγόνου, άρα και τη σφριγηλότητα του δέρματος, προλαμβάνει τη χαλάρωση, αυξάνει την ενυδάτωση, που μεταφράζεται σε λάμψη και ανανέωση στην εμφάνιση, και μπορεί να χρησιμοποιηθεί οπουδήποτε, σε κάθε ρυτίδα. Δεν αποτελεί ωστόσο υλικό «γεμίσματος» και αναπλήρωσης όγκου.

-Σε ποια σημεία εφαρμόζεται?

-Στα κλασσικά σημεία φωτογήρανσης: πρόσωπο, λαιμό, ντεκολτέ και ραχιαία των χεριών. Ωστόσο χρησιμοποιείται και στο τριχωτό της κεφαλής με ιδιαίτερη επιτυχία, με ποσοστά βελτίωσης που αγγίζουν το 90%, δυναμώνοντας την υπάρχουσα τριχοφυία και μειώνοντας την τριχόπτωση. Όμως προς Θεού, μην παρεξηγηθώ, δεν μπορεί το PRP όπως και τίποτα άλλο μέχρι σήμερα, να δημιουργήσει καινούριες τρίχες στο τριχωτό της κεφαλής.

-Κάθε πότε πρέπει να κάνουμε PRP?

-Η λάμψη που δίνει το PRP αποδράμει κάποια στιγμή, ωστόσο επειδή το αποτέλεσμα είναι αθροιστικό, η επαναληψιμότητα δίνει διάρκεια και σωστή προστασία. Ένα PRP πριν την έκθεσή μας στον ήλιο στην αρχή του Καλοκαιριού, θα δώσει προστασία. Αντιστοίχως, μετά το τέλος του Καλοκαιριού και την έντονη έκθεση στον ήλιο, δίνει ανάπλαση και διόρθωση της βλάβης. Μπορεί να γίνει 2 – 3 εβδομάδες πριν από μια εμφάνιση, ένα event, που θα θέλαμε να εμφανιστούμε λαμπεροί, φρέσκοι και ανανεωμένοι. Είναι μια ασφαλής επιλογή για την ανάπλαση και προστασία του δέρματος. Το χρησιμοποιούμε όμως και στις επεμβάσεις για την ταχύτερη επούλωση τομών, σε βλεφαροπλαστικές, κοιλιοπλαστικές κλπ..

ΕΤΕΡΟΛΟΓΗ ΜΕΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

-Στην ετερόλογη μεσοθεραπεία τι κάνουμε?

-Οι στόχοι είναι ίδιοι: πρόληψη – προστασία – ανάπλαση – αντιγήρανση. Στο PRP έχουμε το πλάσμα του αίματος, στην ετερόλογη μεσοθεραπεία έχουμε το υαλουρονικό οξύ. Και τα δύο λειτουργούν ως αποθήκες του υγρού στοιχείου. Φανταστείτε τα ως σφουγγάρια, που γεμίζουν όταν έρχονται σε επαφή με το νερό των ιστών. Και τα δύο είναι, επίσης, βιοδιεγέρτες: ερεθίζουν το δέρμα προς την παραγωγή κολλαγόνου που είναι το κύριο στοιχείο σύσφιξης. Η ετερόλογη μεσοθεραπεία έχει στοιχεία όπως βιταμίνες, πεπτίδια, τα οποία βοηθούν στις βιολογικές διαδικασίες του δέρματος.

ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΧΑΜΕΝΟΥ ΟΓΚΟΥ Ή ΑΛΛΙΩΣ FILLERS

-Πείτε μας για τα fillers υαλουρονικού.

-Τα fillers είναι διαφορετικού μοριακού βάρους, διαφορετικής πυκνότητας υαλουρονικό οξύ από αυτό που περιέχεται στις μεσοθεραπείες, αναπληρώνει τον όγκο σε μια περιοχή χωρίς να χάνει τη βιοδιεγερτική του ικανότητα. Όταν παρεμβαίνουμε λοιπόν σε μια περιοχή με υαλουρονικό, βλέπουμε ότι ακόμη κι όταν απορροφηθεί από τον οργανισμό μετά από κάποιο διάστημα, δεν επιστρέφει ποτέ το σημείο αυτό στο μηδέν, γιατί έχει παραχθεί εκεί κολλαγόνο. Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι υαλουρονικού ανάλογα με το ρυθμό απορρόφησης νερού που θέλουμε στο εκάστοτε σημείο. Υπάρχουν σημεία που δε θέλουμε πολύ όγκο, όπως η…πολυπαθής περιοχή των χειλιών, που τόσοι μη ειδικοί συνάδελφοι έχουν καταστρέψει! Η εφαρμογή στα χείλη είναι υπέροχη και μπορεί με απόλυτη φυσικότητα να επαναφέρει τον όγκο και το σχήμα στην περιοχή. Εκεί δε θέλουμε το υλικό να απορροφήσει νερό και να μεγαλώσει τον όγκο του γιατί το αποτέλεσμα γίνεται καταστροφικό. Το ίδιο και η περιοχή κάτω από τα μάτια, θέλει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά το υλικό που θα εφαρμοστεί εκεί.

-Γνωρίζω πως το motto σας είναι πως «Ο πλαστικός χειρουργός πρέπει να ξέρει πότε θα πει όχι.»

-Δυστυχώς βλέπουμε να κυκλοφορούν γύρω μας περιστατικά όπου είναι αναγνωρίσιμο το τι έχουν κάνει, λόγω υπερβολής. Το σωστό αποτέλεσμα δεν πρέπει να γίνεται αντιληπτό ως προς την αιτία του. Οι γύρω πρέπει να αναγνωρίζουν την ευχάριστη ανανέωση χωρίς να γίνεται αντιληπτή η αιτία. Αν κάποιος δεν απευθυνθεί στον ειδικό, εν προκειμένω στον πλαστικό χειρουργό, ενέχει το ρίσκο να έχει παρενέργειες και παράταιρα αποτελέσματα, και στο τέλος και πάλι θα καταλήξει στον πλαστικό για να τα διορθώσει.

ΜΠΟΤΟΞ: ΣΤΟΧΟΣ Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ Η ΦΥΣΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ

-Ειδικά με το μπότοξ έχουμε ακούσει πως το εφαρμόζουν πλέον και οφθαλμίατροι κι οδοντίατροι.

-Δε θέλω να ονομάσω άλλες ειδικότητες, όμως θεωρώ πως ένας γιατρός που είναι πετυχημένος στην ειδκότητά του δεν έχει λόγο να ασχοληθεί με θέματα πλαστικής χειρουργικής. Πρέπει κι οι ίδιοι οι ασθενείς να αναζητούν τους ειδικούς, κι ο πλέον ειδικός γι΄ αυτές τις θεραπείες είναι ο πλαστικός χειρουργός.

-Όπως και με τα fillers υαλουρονικού, έτσι και με τα μπότοξ έχουμε δει πολλά «περίεργα» αποτελέσματα, όπως τα υπερβολικά σηκωμένα φρύδια

-Αυτό έχει να κάνει με την εξειδίκευση και την ικανότητα του γιατρού. Ναι, βλέπουμε πολλά παράταιρα αποτελέσματα και υπερβολές. Έχω αναγκαστεί να πω «όχι» πολλές φορές, αλλά δε θα κάνω κάτι που θεωρώ πως δεν πρέπει να το κάνω.

-Στον τομέα του μπότοξ μαθαίνω ότι σύντομα θα έχουμε κι ένα καινούριο υλικό, με μεγαλύτερη διάρκεια αποτελέσματος.

-Πρόκειται για υλικό μιας εταιρίας κολοσσού, το οποίο έχει διάρκεια 6μηνου, κυκλοφορεί ήδη 2 χρόνια στην Ευρώπη και μέσα στις επόμενες ημέρες θα το έχω στα χέρια μου. Τα υλικά που έχουμε ως τώρα στη διάθεσή μας, διαρκούν 4 μήνες περίπου κι επομένως επαναλαμβάνονται 3 φορές το χρόνο για να διατηρείται το αποτέλεσμα, προκειμένου να έχουμε σωστή συντήρηση και πρόληψη. Τα υλικά αυτά κυριολεκτικά φρενάρουν το χρόνο, απλά πρέπει να χρησιμοποιούνται με μέτρο. Στόχος μας δεν είναι ένα αγαλματένιο πρόσωπο αλλά ένα φρέσκο πρόσωπο, διατηρώντας τη φυσικότητά του. Αυτό βέβαια και πάλι έχει να κάνει με την ικανότητα και την αισθητική αντίληψη του πλαστικού χειρουργού.

Η ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΑΠΟΤΡΕΠΕΙ ΤΑ ΠΑΡΑΤΑΙΡΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

-Ποιο είναι το πιο ακραίο αποτέλεσμα που έχετε δει από μη ειδικούς?

-Έχω δει παραλύσεις προσώπων, ρήξεις μυών και μυοκήλες, μέχρι και ασθενή χωρίς αφαλό έχω δει μετά από κοιλιοπλαστική σε μη ειδικό. Πρέπει ο ασθενής πριν αποφασίσει τι θα κάνει να απευθύνεται σε επιστήμονες πιστοποιημένους και εξειδικευμένους στον τομέα της Αισθητικής Πλαστικής Χειρουργικής. Διότι όταν κάποιος κάνει λίγο απ΄ όλα, λογικό είναι να τα κάνει όλα μέτρια. Κι επειδή η πλαστική χειρουργική είναι η ειδικότητα της λεπτομέρειας, η εξειδίκευση εδώ, κάνει τη διαφορά.

Κοινοποιήστε το άρθρο αυτό:
Picture of Μυρτώ Πιταούλη
Μυρτώ Πιταούλη
Με λένε Μυρτώ και είμαι καλύτερα…όταν γράφω ή μιλάω. Δούλεψα στο New Channel, στο Jeronimo Groovy ως ραδιοφωνική παραγωγός και στο Star Channel, τη χρυσή εποχή που το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ συναγωνιζόταν επάξια σε βαρύτητα το πολιτικοοικονομικό. Έχω γράψει ένα βιβλίο, το «Ημερολόγιο μιας ανορεξικής» και μια ποιητική συλλογή. Όσον αφορά τις συνεντεύξεις θεωρώ πως κάθε άνθρωπος που έχεις απέναντί σου, έχει να σου δώσει κι από ένα μάθημα ζωής. Και έτσι πορεύομαι.

Εσείς ξέρετε τι είναι Vampire Therapy; Ο Δρ. Πλαστικής Χειρουργικής Όθωνας Κρητικός δίνει όλες τις απαντήσεις

Most Popular
Κοινοποιήστε το άρθρο αυτό:
Νεότερα Άρθρα
Scroll to Top