Μια νέα μελέτη αποκάλυψε ότι οι νάνοι λεμούριοι της Μαδαγασκάρης μπορούν προσωρινά να αντιστρέψουν τη γήρανση των κυττάρων τους κατά τη διάρκεια της χειμερίας νάρκης. Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Duke και του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο ανακάλυψαν πως οι λεμούριοι επιμηκύνουν τα τελομερή τους – τις προστατευτικές δομές των χρωμοσωμάτων που συνήθως μικραίνουν με την ηλικία.
Κατά τη διάρκεια της χειμερίας νάρκης, ο μεταβολισμός των λεμούριων επιβραδύνεται δραματικά, μειώνοντας τον καρδιακό ρυθμό τους και περιορίζοντας την ανάγκη τους για ενέργεια. Παρόλο που παραμένουν σε αυτή την κατάσταση για μήνες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα τελομερή τους όχι μόνο δεν κονταίνουν, αλλά επιμηκύνονται, προσδίδοντας στα κύτταρά τους μια πιο νεανική κατάσταση.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Biology Letters, έδειξε ότι αυτό το φαινόμενο δεν είναι μόνιμο. Δύο εβδομάδες μετά το τέλος της χειμερίας νάρκης, τα τελομερή επέστρεψαν στο αρχικό τους μήκος. Ωστόσο, οι ερευνητές εκτιμούν ότι αυτός ο φυσικός μηχανισμός μπορεί να συνδέεται με τη μακροζωία των λεμούριων, οι οποίοι ζουν έως και 30 χρόνια – σχεδόν διπλάσια από άλλα πρωτεύοντα παρόμοιου μεγέθους.
Αν και οι ακριβείς μηχανισμοί παραμένουν άγνωστοι, οι επιστήμονες θεωρούν ότι η ανακάλυψη αυτή μπορεί να ανοίξει νέους δρόμους για την ανάπτυξη θεραπειών που θα επιβραδύνουν τη γήρανση ή θα βοηθούν στην αντιμετώπιση ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία, χωρίς τους κινδύνους της ανεξέλεγκτης κυτταρικής διαίρεσης.
Διαβάστε ακόμα: Μακροζωία: Η κρυοσυντήρηση ως λύση για αθανασία