100 μέρες απεργίας – Τα αστέρια του Χόλιγουντ στους δρόμους διεκδικούν

Κοινοποιήστε το άρθρο αυτό:
Home » Art & Culture » 100 μέρες απεργίας – Τα αστέρια του Χόλιγουντ στους δρόμους διεκδικούν

Περίπου 65.000 ηθοποιοί του Χόλιγουντ συμμετέχουν στις απεργιακές κινητοποιήσεις, από κοινού με τους 11.500 σεναριογράφους ,που απεργούν ήδη από τις 2 Μαΐου. σταματώντας τις παραγωγές καθώς αγωνίζονται για υψηλότερες αμοιβές στο streaming και πιο αυστηρούς κανόνες για τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε διάρκεια απεργία ηθοποιών στην ιστορία του Χόλιγουντ.

Σύμφωνα με τη Screen Actors Guild-American Federation of Television and Radio Artists (SAG-AFTRA), τα στούντιο  Apple, Amazon, Netflix, NBCUniversal, Sony και Paramount, αρνήθηκαν να διαπραγματευτούν αυξήσεις στις αμοιβές και την κατανομή των εσόδων από το streaming.

Στην απεργία συμμετέχουν και μεγάλοι αστέρες του κινηματογράφου που ζητούν δίκαιες αμοιβές για τους λιγότερο γνωστούς συναδέλφους τους. Το καλοκαίρι, οι ηθοποιοί Cillian Murphy, Matt Damon και Emily Blunt αποχώρησαν από την πρεμιέρα της ταινίας Oppenheimer στο Λονδίνο, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους. Αρκετοί μέσω της πλατφόρμας του Instagram εξέφρασαν την υποστήριξή τους για την απεργία, όπως η Cynthia Nixon του Sex and the City και η Jamie Lee Curtis. O Τζορτζ Κλούνει είναι επίσης από του γνωστότερους απεργούς.

Το ίδρυμα SAG-AFTRA έχει δεχτεί πάνω από 10 εκατομμύριο δολάρια σε δωρεές υποστήριξης από τους κινηματογραφικούς συναδέλφους τους με δυνατά ονόματα όπως ο Arnold Schwarzenegger, Julia Roberts, Ryan Reynolds και Blake Lively, Jennifer Lopez και Ben Affleck, Leonardo DiCaprio, Hugh Jackman και Deborra-lee Furness.

Η τελευταία μεγάλη απεργία των ηθοποιών έγινε το 1980 με πρόεδρο τον Ronald Reagan, όταν ακόμα ήταν ηθοποιός και πριν διατελέσει Πρόεδρος της Αμερικής. Διήρκεσε 10 εβδομάδες με εκτιμώμενο κόστος 100 εκατομμύρια δολάρια στη βιομηχανία κινηματογράφου την εποχή εκείνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες,έχουν ήδη καθυστερήσει μεγάλες παραγωγές όπως το Avatar 3 και 4 και το Ghostbusters, με αποτέλεσμα να χάνονται εκατομμύρια δολάρια.  Η τηλεοπτική σειρά House of the Dragon του HBO έχει επίσης πληγεί με καθυστέρηση από την απεργία, μαζί με σειρές του Netflix.

Το μέλλον είναι αβέβαιο για το πότε θα λήξουν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα στούντιο και τα σωματεία, μιας και οι δυο πλευρές δεν υποχωρούν μέχρι στιγμής.

Υπενθυμίζεται ότι για τους συγγραφείς και τους σεναριογράφους η απεργία διήρκεσε 148 ημέρες και ολοκληρώθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Το επίσημο site του Σωματείου

P.S. οι φωτογραφίες του κειμένου είναι από το επίσημο site της SAG-AFTRA , από τις πορείες που πραγματοποιούν καθημερινά οι ηθοποιοί, σε Los Angeles και New York.

Κοινοποιήστε το άρθρο αυτό:
Picture of Μαρία Χαρίτου
Μαρία Χαρίτου
Θα με βρεις στα παρασκήνια ενός θεάτρου, σε στούντιο ηχογράφησης αλλά και στα καθισματα ενός σινεμά. Αγαπώ να στέκομαι μπροστά από ένα έκθεμα στα μουσεία του κόσμου, θαυμάζοντας την ιστορία. Κάπου εκεί στους δρομους της πόλης, πίνω τον καφέ μου και ταξιδεύω στις σελίδες ενός βιβλίου. Είμαι η Μαρία και utopia σημαίνει να αρπάζεις την ευκαιρία να ταξιδεύεις με το μυαλό, την καρδιά και το σώμα.

100 μέρες απεργίας – Τα αστέρια του Χόλιγουντ στους δρόμους διεκδικούν

Most Popular
Κοινοποιήστε το άρθρο αυτό:
Νεότερα Άρθρα
Scroll to Top