8 βιβλία που έγιναν πολύ καλές ταινίες (και 3 πολύ μέτριες έως κακές)

Κοινοποιήστε το άρθρο αυτό:
Home » Art & Culture » 8 βιβλία που έγιναν πολύ καλές ταινίες (και 3 πολύ μέτριες έως κακές)

Αν θέλουμε να είμαστε εντελώς ειλικρινείς, καμία ταινία ή σειρά που βασίζεται σε βιβλίο δεν θα ξεπεράσει το πρωτότυπο. Υπήρξαν ωστόσο μεταφορές που είτε έμειναν απόλυτα πιστές είτε δεν μας απογοήτευσαν. Διαφορές θα υπάρξουν και είναι αναμενόμενο, αρκεί να μην αλλοιώνουν την ιστορία που διαβάσαμε και μας εντυπωσίασε.

Ξεχωρίσαμε 8 βιβλία που αγαπήσαμε και στη μεγάλη οθόνη, αλλά και μερικά που αποδόθηκαν εντελώς λάθος.

Harry Potter

Επειδή μεγάλωσα παράλληλα με τους ήρωες των βιβλίων της J.K. Rowling, διάβαζα τα βιβλία και στο καπάκι έβγαινε η αντίστοιχη ταινία. Μου είναι πολύ δύσκολο να διαλέξω μία, αλλά η Φιλοσοφική Λίθος, το πρώτο στη σειρά, ήταν αυτό που μας εισήγαγε στον μαγικό κινηματογραφικό κόσμο του Harry Potter.

It

Ως τεράστια fan του Stephen King, είμαι σε θέση να πω ότι δεν ενθουσιάστηκα με όλες τις μεταφορές των βιβλίων του στη μεγάλη οθόνη, αλλά υπάρχει μία ταινία που αποτελεί εγγύηση. Αναφέρομαι στο It και τον κλόουν Pennywise, που επιστρέφει κάθε 27 χρόνια για να απαγάγει και να σκοτώσει παιδιά. Λατρεύω τόσο την εκδοχή του 1990 για τον TIm Curry, όσο και την πιο πρόσφατη που είχε πολύ καλύτερα οπτικά εφέ.

Matilda

Ο Ρόαλντ Νταλ ήταν ο αγαπημένος μου παιδικός συγγραφέας και αν δεν ήταν αυτός δεν θα είχαμε τη Ματίλντα, τον Μεγάλο Φιλικό Γίγαντα, τον Τσάρλι και το Εργοστάσιο Σοκολάτας και πολλά άλλα. Το βιβλίο του ήταν υπέροχο, αλλά το ίδιο μπορούμε να πούμε και για τη δουλειά που έκανε ο Danny Devito, τόσο ως σκηνοθέτης όσο και ως πρωταγωνιστής της ταινίας. Η δε επιλογή της μικρής Mara Wilson στον ομώνυμο ρόλο, ως κορίτσι με μαγικές ιδιότητηες που μεγαλώνει σε μία πολύ κακή οικογένεια, ήταν η καλύτερη δυνατή.

Εν Ψυχρώ

Το αριστούργημα του δημοσιογράφου και συγγραφέα Truman Capote για μία πολλαπλή δολοφονία, τα θύματα, τους κατηγορούμενους και μία έρευνα σε βάθος από τον ίδιο, που έγινε ταινία το 1967 και ξανά το 2006, με τον Philip Seymour Hoffman στον ομώνυμο ρόλο.

Ο Νονός

Ο Mario Puzo έγραψε ένα συναρπαστικό θρίλερ που σε καθηλώνει για την ιστορία της Μαφίας, αλλά μάλλον κανείς δεν περίμενε αυτό που θα ακολουθούσε. Οι δύο πρώτες ταινίες του Νονού βασίστηκαν στο βιβλίο και είναι και εκείνες που κέρδισαν Όσκαρ.

Οι Μικρές Κυρίες

Ένα από τα αγαπημένα μου βιβλία και από τις λίγες περιπτώσεις όπου λάτρεψα κάθε μεταφορά στην οθόνη. Υπάρχει μία εκπληκτική anime εκδοχή του 1987, η υπέροχη ταινία του 1994 με τη Winona Ryder αλλά και η πιο φεμινιστική ματιά της Greta Gerwig, το 2019.

Λογική κι Ευαισθησία

Ποιος μπορεί να πει κάτι για τη σπουδαία Jane Austen που έγραψε απόλυτα φεμινιστικά βιβλία πριν από 200 χρόνια; Το καλό είναι ότι ο σκηνοθετης Ang Lee έκανε σπουδαία δουλειά το 1995, με ένα cast- αφρόκρεμα.

Persepolis

Ένα συγκλονιστικό αυτοβιογραφικό βιβλίο της Marjane Satrapi για το πώς είναι να μεγαλώνεις κατά τη διάρκεια της Ιρανικής επανάστασης. Η ασπρόμαυρη εικόνα ακολουθεί πιστά το βιβλίο και παρόλο που είναι animated, περνά όλα τα δραματικά μηνύματα.

3 μέτριες ταινίες (αν συγκριθούν με το βιβλίο)

Ας ξεκινήσω με μία σημαντική παραδοχή. Αν δεις μία ταινία χωρίς να διαβάσεις το βιβλίο, μπορεί και να ενθουσιαστείς. Το πρόβλημα είναι όταν διαβάζεις και νιώθεις μία βαθιά απογοήτευση. Όπως συνέβη και με τις εξής 3 περιπτώσεις.

Εκεί που Τραγουδάνε οι Καραβίδες

Φανταστικό βιβλίο της Delia Owens, που ξεκίνησε ως ζωολόγος και αποφάσισε ότι θέλει να γράψει και ένα μυθιστόρημα που διαδραματίζεται στους βάλτους του αμερικανικού Νότου. Δράμα, δολοφονία, μυστήριο, έρωτας και 466 σελίδες που θα σε ενθουσιάσουν. Τι κρίμα που δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο και για την ταινία του 2022, με πρωταγωνίστρια την κατά τα άλλα υπέροχη Daisy Edgar Jones. Κακό cast και σκηνές που προκαλούν αμηχανία.

Η Λάμψη

Οι fans θα έχουν ένσταση, αλλά και ο ίδιος ο Stephen King βρήκε πολύ κακή τη μεταφορά του βιβλίου του στη μεγάλη οθόνη. Τι κι αν οι σκηνές της παραμένουν iconic με τον Jack Nicholson να χάνει το μυαλό του σε ένα στοιχειωμένο ξενοδοχείο και να κυνηγά τη γυναίκα του με τσεκούρι; Δεν είναι σίγουρα αυτό που διαβάσαμε.

Η Γυναίκα του Ταξιδευτή

Μία ιστορία για έναν άντρα που μετά από ένα ατύχημα, αντιλαμβάνεται ότι έχει μία γενετική διαταραχή και μπορεί να ταξιδεύει στον χρόνο. Προσπαθεί να ελέγξει αυτές τις αλλαγές ενώ γνωρίζει τον μεγάλο έρωτα, αλλά η ταινία απογοήτευσε τους fans που είχαν διαβάσει το βιβλίο της Audrey Niffenegger.

Κοινοποιήστε το άρθρο αυτό:
Picture of Κλέλια Φατούρου
Κλέλια Φατούρου
Έχω σπουδάσει Δημοσιογραφία και Συμβουλευτική Ψυχικής Υγείας. Ζω στην Αθήνα (που λατρεύω) αλλά επισκέπτομαι συχνά την Κωνσταντινούπολη, που έχει γίνει η δεύτερη πατρίδα μου. Λατρεύω τα σκυλιά μου, τα γλυκά, τις ταινίες τρόμου, τους ανθρώπους που αυτοσαρκάζονται αλλά και να γράφω για όλα αυτά.

8 βιβλία που έγιναν πολύ καλές ταινίες (και 3 πολύ μέτριες έως κακές)

Most Popular
Κοινοποιήστε το άρθρο αυτό:
Νεότερα Άρθρα
Scroll to Top