Την τελευταία δεκαετία έχουμε δει να κατακλύζουν είτε τους τηλεοπτικούς μας δέκτες είτε τη μεγάλη οθόνη σειρές και ταινίες με επίκεντρο την κουζίνα. Μακροβιότερα, δε, των talent shows είναι τα reality και οι διαγωνισμοί μαγειρικής που τα έχουμε δει σε ό,τι πιο ευφάνταστο μπορεί κανείς να σκεφτεί σε παραλλαγή και συνδυασμό, ούτως ώστε να κρατήσει τους τηλεθεατές καθηλωμένους και με αγωνία. Δεν λείπουν, δε, τα ντοκιμαντέρ, οι δημιουργοί των οποίων ταξιδεύουν από άκρη σε άκρη του κόσμου, ούτως ώστε να ανακαλύψουν τοπικά εδέσματα, μαγειρεμένα με αυθεντικό τρόπο από τους ντόπιους.
Εμείς τι ξεχωρίζουμε από όλα αυτά;;
The Bear
Δεν θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε με κάτι άλλο, εκτός από το “The Bear”, όπου η 3η του σεζόν κάνει πρεμιέρα την 3/6. Η δημοφιλής σειρά από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με πρωταγωνιστή τον ιδιοσυγκρασιακό και μελαγχολικό σεφ, Κάρμι Μπερζάτο, που τον υποδύεται ο Jeremy Allen White, θα μας μεταφέρει ξανά στο Σικάγο, για να αναμετρηθεί με το στοίχημα που έδωσε λανσάροντας το νέο εστιατόριο, μα πιο πολύ με τους εσωτερικούς του δαίμονες που τον καταδιώκουν από το παρελθόν.
Αν δεν προλαβαίνετε να κάνετε ένα catch up από την προηγούμενη σεζόν για να μπείτε ξανά στο κλίμα, προτείνουμε να ξαναδείτε δύο επεισόδια με βαθμολογία σχεδόν 10 στα 10!
Το πρώτο είναι το 6ο επεισόδιο με τον τίτλο “Ψάρια”, ένα ωριαίο επεισόδιο, το οποίο μας πηγαίνει πίσω, τότε που ο Κάρμι δούλευε στο Νόμα και επισκεπτόταν το πατρικό μόνο τα Χριστούγεννα. Πρόκειται για ένα επεισόδιο που μάλλον έχει σκοπό να τεστάρει τα νεύρα μας και σε πολλούς από εμάς να λειτουργήσει ως trigger, καθώς -ακόμα και αν κάποιος δεν είναι μέλος μιας ολότρελης οικογένειας, σίγουρα κάποια στιγμή στη ζωή του- έχει γίνει μάρτυρας οικογενειακών στιγμών απείρου κάλλους, που ενώ, πάντα αποτελούν αφορμή για επανένωση της οικογένειας και σύσφιξη των δεσμών, καταλήγουν σε πεδίο μάχης -κυριολεκτικά. Σε αυτό το επεισόδιο πρωταγωνιστεί η εξέχουσα Jamie Lee Curtis, η οποία δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας. Το ξεχωριστό με αυτό το επεισόδιο είναι ότι ψυχογραφεί εις βάθος τη μητέρα του Κάρμι και των δύο αδελφών του (που χάρη στην αφοσιωμένη ερμηνεία της Curtis, απογειώνεται!!), ενώ ταυτόχρονα σκιαγραφεί και τις δυναμικές που αναπτύσσονται ανάμεσα σε όλους τους ήρωες, διαχέοντας άπλετο φως στο “αίτιο – αιτιατό” πολλών καταστάσεων του παρόντος. Στο επεισόδιο συμμετέχει και ο Bob Odenkirk (Better Call Saul, Breaking Bad), χαρίζοντάς μας και αυτός μια ερμηνεία τόσο πειστική, στα όρια του ακραιφνώς ενοχλητικού.
Το δεύτερο είναι το 7ο επεισόδιο “Πιρούνια”, ημίωρης διάρκειας, στο οποίο παρακολουθούμε τη μαθητεία του Ρίτσι, ξάδερφο του Κάρμι, – ένα ευέξαπτο ελαφρόμυαλο στα όρια του λούμπεν τύπο- σε ένα εκλεκτό εστιατόριο, προκειμένου να ετοιμαστεί για το άνοιγμα του “The Bear”. Όπως είναι φυσικό, κάθε άσκηση να ξεκινάει με “wax-off, wax-on” αλά Mr. Μιγιάγκι. Στην περίπτωσή μας, ο Ρίτσι ξεκινά να σκουπίζει πιρούνια, δίνοντας και τον τίτλο του επεισοδίου. Κατ’ εμέ -αλλά, αν κρίνει κανείς και από τη 9,7 βαθμολογία του, σε πολύ άλλο κόσμο- το επεισόδιο αυτό είναι το αγαπημένο μου. Αυτό που το κάνει ξεχωριστό είναι ότι βάζει με ανεπανάληπτα ευφάνταστο τρόπο ένα δευτεραγωνιστικό ρόλο στο προσκήνιο, τον οποίο υποδύεται ο Ebon Moss-Bachrach και ο οποίος, με τη σειρά του, και τη δεινότητά του το “κουβαλάει” κανονικά. Συνήθως, τέτοιους τύπους, όταν τους συναντάμε στην πραγματικότητα, τους περιφρονούμε και εύκολα σχηματίζουμε την αντίληψη ότι πρόκειται για ανεύθυνους βολεψάκηδες, που κύριο τους μέλημα είναι, αφενός πως να λουφάρουν και αφετέρου, πως να επωφεληθούν από καταστάσεις. Ακόμα συχνότερα αυτών των “εύκολων κατατάξεων”, λησμονούμε πως δεν ξεκινήσαμε όλοι από την ίδια αφετηρία. Σε άλλους δόθηκε ο χώρος, ο χρόνος και η υποστήριξη να ξεδιπλώσουν τα ταλέντα τους και να διαπρέψουν, σε άλλους δεν δόθηκαν καν τα κατάλληλα ερεθίσματα. Εντούτοις, αν και σε αυτούς τους ανθρώπους παρουσιαστούν ευκαιρίες και οι κατάλληλες συνθήκες, μπορούν και αυτοί να ανθίσουν. Αυτό συμβαίνει και στο Ρίτσι, η εξέλιξη του οποίου και τα κίνητρά του για αυτή, είναι πολύ συγκινητικά. Σε cameo – έκπληξη η (σχεδόν δικιά μας πια μετά την οσκαρική της συμμετοχή στην Ευνοούμενη του Λάνθιμου) Olivia Colman. Πώς γίνεται ένας άνθρωπος να συμπυκνώνει τόσο ταλέντο;
Boiling Point (2021, 92’)
Αν όλα αυτά που αναφέρθηκαν παραπάνω δεν σας άγχωσαν αρκετά, υπάρχει και το “Σημείο Βρασμού” του Barantini. Η αλήθεια είναι πως έχουμε εξοικειωθεί με τη -σχεδόν στερεοτυπική πια- χαοτική κουζίνα των εστιατορίων, όπου σκεύη εκσφενδονίζονται, το άγχος να ικανοποιήσεις τους πιο κακομαθημένους πελάτες υπερβαίνει κάθε όριο και ένας τελειομανής σεφ καλείται να φορέσει και το “καπέλο” του επιχειρηματία, για να “φέρει βόλτα” τα οικονομικά του εστιατορίου, αλλά και να ισορροπήσει όλες τις διαφορετικές προσωπικότητες του προσωπικού. Σε τι διαφέρει το “Σημείο βρασμού”;
Στην επιλογή του σκηνοθέτη να αναλάβει το ρίσκο και να το γυρίσει όλο σε μονοπλάνο. Το αποτέλεσμα και η δεινότητα του οπερατέρ να “γίνεται αόρατος”, στους ελιγμούς του μεταξύ ηρώων και χώρων, τον δικαιώνουν, κάνοντας το μοντάζ να μοιάζει υπερεκτιμημένο!
The Menu (2022, 107’)
Οι εκπλήξεις, όμως, δεν σταματούν μόνο στην τεχνική! Με τη βέβαιη επιτυχία που εξασφαλίζει κάθε τι που έχει να κάνει με κουζίνα, φάνταζε αναπόφευκτο να μην μεταπηδήσει από το καθαρόαιμο δράμα σε άλλα genres, όπως το horror, δημιουργώντας μάλιστα και τον καινοφανή όρο του “gastro-horror”.
Ο Mark Mylod δεν δίστασε να πειραματιστεί με αυτό το τόσο ξεχωριστό είδος σε μια -δίωρης διάρκειας- ταινία “δωματίου”, όπου σε ένα ιδιωτικό νησί ένας ξακουστός σεφ φτιάχνει ένα πολύ ιδιαίτερο μενού-εμπειρία. Ο Mylod είχε στη διάθεσή του πρωτοκλασάτα ονόματα, όπως αυτό του Ralph Fiennes και της Anya Taylor-Joy. Ο πρώτος, μεν, υποδύεται το διαστροφικό σεφ και μας “ψαρώνει” με το παγωμένο του βλέμμα, ενώ η δεύτερη δεν κατάφερε να ξεφυγει από τις ατραπούς μιας μέτριας έντασης ερμηνείας. Trigger-warning! Για όποιον κατορθώσει και επιλέξει να το δει, καλό είναι να είναι συνηθισμένος να του σφίγγεται το στομάχι.
Taste the Nation with Padma Lakshmi
Η γοητευτική και υποψήφια για Emmy, Padma Lakshmi, με καταγωγή από την Ινδία, αποφάσισε να ταξιδέψει σχεδόν σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και να γευτεί τις ψηφίδες νοστιμιάς που συγκροτούν σήμερα το αμερικανικό έθνος. Με όχημα συνταγές, υλικά, μα πάνω από όλα τις ιστορίες, που κουβάλησαν μαζί τους από τις πατρίδες τους οι μετανάστες -κυριολεκτικά- από κάθε γωνιά της γης, η Padma, πρέσβειρα της ACLU (American Civil Liberties Union) ενδυναμώνει τις ομάδες και ευαισθητοποιεί το κοινό σχετικά με τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των Αμερικανών πολιτών. Η ομολογουμένη -καθώς μετρά ήδη 3 σεζόν– επιτυχία της σειράς, φανερώνει την ανάγκη των σύγχρονων Αμερικανών να μάθουν για τις ρίζες τους και τις ρίζες των συμπολιτών τους, εν είδει ίσως, και μια αντίστασης στο κίνημα του “Make America Great Again” που ευαγγελίζεται ο Τραμπ και οι ακόλουθοι του.
Και οι τρεις σεζόν βρίσκονται διαθέσιμες στο Disney+. Μην χάσετε το επεισόδιο με την κοινότητα των Καλυμνιωτών σφουγγαράδων στα Tarpon Springs της Florida, αλλά ούτε και το πρώτο επεισόδιο “Μπουρίτο στα σύνορα”, που μας εισάγει στην Tex-Mex κουζίνα και κατορθώνει να μας συγκινήσει και να κονιορτοποιήσει την όποια προσπάθεια να οξύνει τις διαφορές μεταξύ των δύο λαών που βρίσκονται στις δυο πλευρές του Φράχτη.
Τρανή απόδειξη πως η αγάπη για το φαγητό και τους ανθρώπους δεν γνωρίζει σύνορα.