Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης φιλοξενεί την έκθεση “Κυκλαδίτισσες: Άγνωστες Ιστορίες Γυναικών των Κυκλάδων”, η οποία αποκαλύπτει τις διαχρονικές ιστορίες και τη θέση των γυναικών στην κοινωνία των Κυκλάδων από τη Νεολιθική Εποχή έως και τον 19ο αιώνα. Με 180 μοναδικά εκθέματα, η έκθεση ρίχνει φως σε άγνωστα πρόσωπα και γεγονότα, ενώ παράλληλα αναδεικνύει την πολιτιστική κληρονομιά του Αιγαίου.
Η Πρώτη Παν-Κυκλαδική Έκθεση για τις Γυναίκες των Κυκλάδων
Αυτή η έκθεση είναι η πρώτη παν-κυκλαδική που συγκεντρώνει αριστουργήματα από όλα τα νησιά των Κυκλάδων, όπως την Αμοργό, την Άνδρο, την Δήλο, τη Θήρα, την Κέα, την Πάρο και άλλα. Για πρώτη φορά, επισκέπτες από όλο τον κόσμο θα έχουν την ευκαιρία να δουν εκθέματα που δεν έχουν ποτέ ταξιδέψει εκτός των Κυκλάδων, και να ανακαλύψουν τη θέση των γυναικών σε αυτές τις κοινωνίες.
Οι Γυναίκες της Αρχαιότητας: Η Ιστορία της Νεικώς, της Παρθενίκας και άλλων Γυναικών
Η έκθεση παρουσιάζει πρόσωπα όπως η Νεικώ, η Παρθενίκα, η Αλίνη, η Μαγία Πούλχρα, και η Ερμιόνη, γυναίκες που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην αρχαία κοινωνία των Κυκλάδων. Παρά την έλλειψη γραπτών πηγών, τα αρχαιολογικά ευρήματα αποκαλύπτουν την παρουσία τους στον κοινωνικό, θρησκευτικό και πολιτικό χώρο. Κάθε αντικείμενο έχει τη δική του ιστορία να διηγηθεί, από τα θρησκευτικά σύμβολα μέχρι τις κοινωνικές επιγραφές που καταγράφουν την καθημερινότητά τους.
Η Θέση της Γυναίκας στις Κυκλάδες Μέσα από τα Αρχαιολογικά Ευρήματα
Η Σάντρα Μαρινοπούλου, πρόεδρος του ΜΚΤ, εξηγεί ότι η έκθεση είναι ιστορική, καθώς για πρώτη φορά συγκεντρώνονται τόσα πολλά αριστουργήματα που καταγράφουν την πορεία της γυναίκας στις Κυκλάδες. Ο Δημήτρης Αθανασούλης, διευθυντής της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, προσθέτει ότι η έκθεση δεν είναι μόνο διακυκλαδική, αλλά παν-κυκλαδική, καθώς εκπροσωπούνται όλα τα κυκλαδονήσια με εξαίρεση την Ανάφη. Τα εκθέματα δημιουργούν έναν διάλογο για τη θέση της γυναίκας στην αρχαία κοινωνία και την πολιτιστική κληρονομιά του Αιγαίου.
Αριστουργήματα που Αποκαλύπτουν την Ιστορία των Γυναικών
Μερικά από τα πιο εντυπωσιακά εκθέματα περιλαμβάνουν τη τοιχογραφία των γυναικών από το Ακρωτήρι της Θήρας και το άγαλμα της κολοσσικής κόρης από τη Θήρα, καθώς και σπάνια ευρήματα από τα νησιά όπως η Νεικώ από τη Σίκινο και η Άρτεμης Ελαφηβόλος από τη Δήλο. Αυτά τα εκθέματα δεν έχουν εκτεθεί ποτέ ξανά και προσφέρουν μια μοναδική ευκαιρία για το κοινό να τα δει σε συνδυασμούς που δεν θα επαναληφθούν.
Η Αρχαιολογική Σημασία και Η Επιστημονική Έρευνα
Η έκθεση δεν αφορά μόνο την τέχνη και την αρχαιολογία, αλλά συνδυάζει επίσης σημαντική επιστημονική έρευνα. Ο Παναγιώτης Ιωσήφ, επιστημονικός διευθυντής του ΜΚΤ, αναφέρει ότι η μελέτη του ρόλου της γυναίκας στις Κυκλάδες αποκαλύπτει πως, αν και υπήρχαν περίοδοι βελτίωσης της θέσης της, η πλήρης ισότητα και ο φεμινισμός είναι έννοιες που ανήκουν στη σύγχρονη εποχή.
Περισσότερα για την Έκθεση
Η έκθεση θα συνεχίσει την πορεία της στην Θήρα το καλοκαίρι του 2025, όταν το ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο Θήρας θα φιλοξενήσει τις “Κυκλαδίτισσες” ως μέρος των εγκαινίων του. Για να ανακαλύψετε τις ιστορίες αυτών των γυναικών και να δείτε μοναδικά έργα από όλα σχεδόν τα νησιά των Κυκλάδων, επισκεφτείτε την έκθεση “Κυκλαδίτισσες” στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης από τις 12 Δεκεμβρίου 2024 έως τις 4 Μαΐου 2025.