«Άουστρας ή η Αγριάδα», της Λένας Κιτσοπούλου, 13 χρόνια μετά κάνει πρεμιέρα στο Θέατρο 104 στις 11 Μαρτίου

Home » Art & Culture » «Άουστρας ή η Αγριάδα», της Λένας Κιτσοπούλου, 13 χρόνια μετά κάνει πρεμιέρα στο Θέατρο 104 στις 11 Μαρτίου

"Η Στεφανία Σαμαρά παρουσιάζει την πρώτη της σκηνοθεσία, προσεγγίζοντας το έργο Άουστρας ή η αγριάδα, 13 χρόνια μετά την πρώτη του παρουσίαση, με ανανεωμένο κείμενο, φρέσκο βλέμμα και γνήσια διάθεση εξερεύνησης. Σε αυτό της το έργο, η Κιτσοπούλου διερευνά την αντίληψη της έννοιας του ξένου στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία. Τρεις ήρωες, η Κατερίνα, η Αγγελική και ο Βαγγέλης, περιμένουν στο σπίτι τους έναν τουρίστα που γνώρισαν νωρίτερα στο κέντρο της Αθήνας. Ο Ξένος, ο Βορειοευρωπαίος Σελάν, μπαίνει μέσα σε αυτό το σύμπαν εντελώς ανυποψίαστος και έρχεται αντιμέτωπος με τη σκληρή «ελληνικότητα»."

Τρεις ήρωες, η Κατερίνα, η Αγγελική και ο Βαγγέλης, περιμένουν στο σπίτι τους έναν τουρίστα που γνώρισαν νωρίτερα στο κέντρο της Αθήνας. Όσο περιμένουν η πλήξη τούς κυριεύει κι επιδίδονται σε άσκοπες συζητήσεις. Κι όμως, γρήγορα διαφαίνεται πως η ατμόσφαιρα δεν είναι ανάλαφρη. Η διάθεση τους είναι επιθετική και απειλητική, με έντονες εξάρσεις, από την τρέλα στο απόλυτο κενό. Οι τρεις ήρωες είναι πολύ σίγουροι για την αξία τους ως Έλληνες, όπως και για την ανωτερότητα τους έναντι κάθε ξένου. Ο Ξένος, ο Βορειοευρωπαίος Σελάν, μπαίνει μέσα σε αυτό το σύμπαν εντελώς ανυποψίαστος και έρχεται αντιμέτωπος με τη σκληρή «ελληνικότητα».

Το Άουστρας ή η αγριάδα παρουσιάστηκε πρώτη φορά κατά τη θεατρική σεζόν 2011-2012 (Εθνικό Θέατρο, σκηνοθεσία Γιάννης Καλαβριανός). Σε αυτό της το έργο, η Λένα Κιτσοπούλου διερευνά την αντίληψη της έννοιας του ξένου στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία. Με την χαρακτηριστική αιχμηρή της γλώσσα, την ωμότητα, αλλά και με διάχυτο το στοιχείο του χιούμορ, σχολιάζει την «αξία» της μούντζας, του ποτού, των κοψιδιών, της αξία του να εκτονώνεις τα συναισθήματα σου έντονα και ανεξέλεγκτα. Οι ίδιοι ήρωες εμφανίζονται να αγνοούν βασικά στοιχεία της ελληνικής ιστορίας και όχι μόνο. Παρόλα αυτά, ο Ξένος που παγιδεύουν στο σπίτι τους επιβάλλεται να διδαχθεί και να αναγνωρίσει την υπεροχή της Ελλάδας.

Η Στεφανία Σαμαρά παρουσιάζει την πρώτη της σκηνοθεσία, προσεγγίζοντας το έργο Άουστρας ή η αγριάδα, 13 χρόνια μετά την πρώτη του παρουσίαση, με ανανεωμένο κείμενο, φρέσκο βλέμμα και γνήσια διάθεση εξερεύνησης: πόσο έχει αλλάξει σήμερα το βλέμμα των Ελλήνων απέναντι στους «ξένους»; Πόσο διαφορετικά αντιμετωπίζουμε έναν Ευρωπαίο από οποιονδήποτε άλλον αλλοδαπό;

Μαζί της τρεις νέοι ηθοποιοί που έχουν ξεχωρίσει ήδη στον θεατρικό χώρο, η Θαλασσινή Βοσταντζόγλου, ο Διαμαντής Αδαμαντίδης και ο Βίκτωρ Μπενουζίλιο.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Στεφανία Σαμαρά

Επεξεργασία – Προσαρμογή κειμένου: Μαρία-Στέλλα Μπινίκου 

Επιμέλεια κίνησης: Αυγουστίνος Κούμουλος

Μουσική: Inner D.

Σκηνογράφος | Επιμέλεια ενδυματολογίας: Ηλέκτρα Σταμπούλου

Σχεδιασμός Φωτισμού: Σάκης Μπιρμπίλης

Βοηθός σκηνοθέτη: Φαίη Μινωπέτρου Κασιμάτη

Φωτογραφίες: Κώστας Γκιόκας

Γραφίστρια | Βίντεο: Άννα Καλοζούμη

Παίζουν:

Βαγγέλης: Διαμαντής Αδαμαντίδης

Αγγελική: Θαλασσινή Βοσταντζόγλου

Κατερίνα: Στεφανία Σαμαρά

Ξένος: Βίκτωρ Μπενουζίλιο

Η παράσταση είναι κατάλληλη για ηλικίες 15+. Περιέχει σκηνές βίας και ρητορική μίσους.

Θέατρο 104

Από τις 11 Μαρτίου, κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00

Διάρκεια: 80 λεπτά

Εισιτήρια: 15 ευρώ – μειωμένο 12 ευρώ – ατέλεια (μόνο στο ταμείο του θεάτρου) 7 ευρώ

«Άουστρας ή η Αγριάδα», της Λένας Κιτσοπούλου, 13 χρόνια μετά κάνει πρεμιέρα στο Θέατρο 104 στις 11 Μαρτίου

Most Popular

Share on Social Media

Νεότερα Άρθρα
Scroll to Top