Art & Culture

Beyond The Sea: Η θάλασσα (ελληνική και μη) γίνεται έκθεση στο Μουσείο Καλών Τεχνών της Λωζάνης

Η θάλασσα σε έργα τέχνης από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα, από τον ρομαντισμό στον ρεαλισμό, από τον συμβολισμό και τον σουρεαλισμό στη σύγχρονη τέχνη είναι το θέμα έκθεσης στο Μουσείο Καλών Τεχνών της Λωζάνης (Musée Cantonal des Beaux-Arts-MCBA).

Η έκθεση «Thalassa! Thalassa! Imagery of the Sea» εξετάζει τον ρόλο που έχουν διαδραματίσει οι καλλιτέχνες στη διαμόρφωση της εικόνας της θάλασσας και το πώς εκφράζουν την επιθυμία μας να διατηρήσουμε τα μυστήρια και τις ομορφιές της, σύμφωνα με τις επιμελήτριες της, Catherine Lepdor, επικεφαλής επιμελήτρια του MCBA, Danielle Chaperon, καθηγήτρια Γαλλικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο της Λωζάνης και Camille de Alencastro, ερευνήτρια στο MCBA.

Στον πρώτο και τον δεύτερο όροφο του Mουσείου εξετάζονται διαδοχικά τρία θέματα, πρώτα στο παρελθόν και μετά στο παρόν, οι ακτές, τα βάθη και οι άβυσσοι. Η ομαδική έκθεση διοοργανώνεται με δάνεια από ιδιωτικές συλλογές και δημόσιους οργανισμούς ευρωπαϊκών χωρών.

Στο σημείο όπου συναντώνται η ιστορία της τέχνης και η ιστορία του πολιτισμού, η έκθεση διερευνά τη σχέση μας με τη θάλασσα, το πώς αυτή η σύνδεση έχει διαμορφωθεί στην παραστατική τέχνη από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα, επισημαίνουν οι επιμελήτριες.

Κεντρική θέση στην έκθεση έχει το καλλιτεχνικό πρότζεκτ «Crochet Coral Reef» των αδερφών Μάργκαρετ και Κριστίν Βερτάιμ, οι οποίες βασίστηκαν σε ένα μοναδικό συνδυασμό μαθηματικών, θαλάσσιας βιολογίας, παραδοσιακών μεθόδων χειροτεχνίας και συλλογικής καλλιτεχνικής πρακτικής για να δημιουργήσουν κοραλλιογενή τοπία μεγάλης κλίμακας. Το πρότζεκτ είναι μια απάντηση στην υπερθέρμανση του πλανήτη και τα πλαστικά απόβλητα στους ωκεανούς και ευαισθητοποιεί για την καταστροφή που προκαλούν οι άνθρωποι στο περιβάλλον.

Το «Crochet Coral Reef» αναδεικνύει μία παραδοσιακή χειροτεχνία, το πλέξιμο με βελονάκι, με την οποία οι καλλιτέχνιδες δημιούργησαν μορφές θαλάσσιων οργανισμών και γλυπτά που θυμίζουν ζωντανούς υφάλους.

Εκτός από τους δικούς τους υφάλους, οι καλλιτέχνιδες από την Αυστραλία με έδρα την Καλιφόρνια έχουν συνεργαστεί με κοινότητες σε 50 πόλεις και χώρες για τη δημιουργία τοπικών Satellite Reefs, στους οποίους έχουν συνεισφέρει περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι.

Ο τίτλος της έκθεσης προέρχεται από τη φράση «Θάλαττα, θάλαττα! (Θάλασσα, θάλασσα! στην αττική διάλεκτο) την κραυγή της ασυγκράτητης χαράς των περιπλανώμενων Δέκα χιλιάδων Ελλήνων όταν είδαν τον Εύξεινο Πόντο από το όρος Θήχης μετά τη συμμετοχή τους στην αποτυχημένη πορεία του Κύρου του Νεότερου κατά της Περσικής Αυτοκρατορίας το έτος 401 π.Χ. όπως αναφέρεται στο έργο του Ξενοφώντα, “Κύρου Ανάβασις”, επισημαίνεται στην έκδοση που συνοδεύει την έκθεση η οποία εγκανιάζεται στις 4 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει έως τις 12 Ιανουαρίου του 2025.

X