Δένομαι πολύ εύκολα-Βιβλιοκριτική

Home » Art & Culture » Δένομαι πολύ εύκολα-Βιβλιοκριτική

"«Δένομαι πολύ εύκολα», η νέα έκπληξη από τον Ερβέ Λε Τελιέ"

Η «Ανωμαλία», το πρώτο βιβλίο του Ερβέ Λε Τελιέ που διάβασα ήταν το καλύτερο διαβατήριο για να σπεύσω να αποκτήσω το «Δένομαι πολύ εύκολα».
Το βιβλίο του Γάλλου συγγραφέα-διανοητή αν και μικρό το δέμας κρύβει έναν θησαυρό. Απολαυστικό χάρη και στη μετάφραση του Αχιλλέα Κυριακίδη, το μικρό αυτό ανάγνωσμα έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός μεγάλου έργου.

Είμαστε συνομήλικοι με τον ήρωα του βιβλίου. Πρόκειται για έναν πενηντάρη που ζει μια εμπειρία ερωτικής απογοήτευσης. Η επιτυχία όμως του βιβλίου είναι ότι παρά τον ηλικιακό σαρκασμό του ήρωα για τον εαυτό του, η ιστορία που μας αφηγείται – μέσα από αυτόν – ο Λε Τελιέ είναι μια ιστορία ματαίωσης που ξεπερνάει τα ηλικιακά και τα τοπικά όρια.

Κάθε κεφάλαιο του βιβλίου μας φέρνει αντιμέτωπους με τους εφιάλτες, και τις αγωνίες, ενός ερωτευμένου που δεν βρίσκει ανταπόκριση.

Ο ήρωας μας οδηγείται σε μια άβυσσο που περισσότερο από τη μορφή της γυναίκας που ποθεί, έχει τα χαρακτηριστικά που ο ίδιος της προσδίδει μέσα από τις ανασφάλειές του.
Σαν σε ασκήσεις ύφους, ο συγγραφέας, μεταφέρει με μαεστρία την εσωτερική πάλη του ήρωα που θέλει να ζήσει τον έρωτα που δεν βρίσκει ανταπόκριση.
Ο Ερβέ Λε Τελιέ στήνει ένα σύμπαν με αναφορές στη λογοτεχνία, τον κινηματογράφο και  τη μουσική μέσα στο οποίο ο ήρωάς μας τολμάει και συνδιαλέγεται με τον ίδιο του τον εαυτό και καταφέρνει να μείνει στα μάτια του αναγνώστη «γυμνός» έχοντας ομολογήσει όσα δεν μπορεί στο αντικείμενο του πόθου του.
Είναι ένα ταξίδι αυτογνωσίας το «Δένομαι πολύ εύκολα», μια εσωτερική διαδρομή δύσβατη αλλά απαραίτητη για να συνεχίσει να ζει ένας απογοητευμένος ερωτευμένος.
Κι εκεί που λες ότι η ηλικία του ήρωα παίζει το ρόλο της, προσωπικά νιώθω ότι αυτή λειτουργεί προσχηματικά, για να ορίσει έναν χαρακτήρα. Στην πραγματικότητα όμως το εσωτερικό πάθος που βιώνει ο ήρωας, όπως προανέφερα, είναι πέρα από την ηλικία του και τελικά αφορά κάθε πρόσωπο που έχει ερωτευτεί και έχει απογοητευτεί.

Βεβαίως η απογοήτευση δεν είναι αυτονόητο ότι προκαλείται από το αντικείμενο του πόθου. Μερικές φορές καταφέρνουμε μόνοι μας να απογοητεύσουμε τον εαυτό μας και αυτό είναι τόσο όμορφα δοσμένο στο βιβλίο. Σχεδόν ανεπαίσθητα. Το νιώθεις διαβάζοντας «μέσα» από τις γραμμές.  

Η αμηχανία, ο πόθος, ο θυμός, η απογοήτευση, το πείσμα, η παραίτηση, το πάθος, η ελπίδα, η απόγνωση, όλα τα συναισθήματα ενός ερωτευμένου που πέφτει πάνω σε «τοίχο» περιγράφονται τόσο αβίαστα, με μια υψηλή αίσθηση του χιούμορ και του αυτοσαρκασμού, τα οποία ο συγγραφέας μεταφέρει με απολαυστικό για την ανάγνωση τρόπο.

Το βιβλίο «Δένομαι πολύ εύκολα» του Ερβέ Λε Τελιέ, κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Opera, σε μετάφραση του Αχιλλέα Κυριακίδη.

Γιάννης Καφάτος

Ποιος είναι ο Ερβέ Λε Τελιέ

Ο Ερβέ Λε Τελιέ (Hervé Le Tellier) γεννήθηκε το 1957 και ζει (από τότε) στο Παρίσι. Έχει γράψει μυθιστορήματα, διηγή-ματα, καθώς και πολύ σύντομα κείμενα, μεταξύ αφορισμού και άσκησης ύφους. Η πρώτη του ποιητική συλλογή, Zindien, είναι αφιερωμένη στον μοναχογιό του, Μελβίλ. Γράφει λιμπρέτα και όπερες, και είναι μέλος του OuLiPo (Εργαστήριο Δυνητικής Λογοτεχνίας), μιας ομάδας που ιδρύθηκε το 1960 από τον Raymond Queneau και τον François Le Lionnais, και συγκεντρώνει μαθηματικούς και συγγραφείς. Του αρέσουν οι μελαχρινές γυναίκες, τα μακαρόνια al dente και το κόκκινο κρασί, όχι κατ’ ανάγκην με αυτή τη σειρά.

Βιβλία του κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Οpera: Ο κλέφτης της νοσταλγίας, Όλα τα μανιτάρια τρώγονται, 99+1 απόψεις για την Τζοκόντα, Αρκετά μιλήσαμε γι’ αγάπη, Ένα τραμ στη Λισαβόνα.

Picture of Γιαννης Καφάτος

Γιαννης Καφάτος

Γιάννης Καφάτος: Μπαμπάς του Αντώνη και της Μαρίνας, δημοσιογράφος, πτυχιούχος Πολιτικών Επιστημών, λάτρης των βιβλίων, της μουσικής, των ταξιδιών, περιστασιακός tattoer και Dj

Δένομαι πολύ εύκολα-Βιβλιοκριτική

Most Popular

Share on Social Media

Νεότερα Άρθρα
Scroll to Top