Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2023: «Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής»

Home » Art & Culture » Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2023: «Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής»

Η 18η Μαΐου εορτάζεται εδώ και δεκαετίες, και συγκεκριμένα από το 1977, ως η Διεθνής Ημέρα Μουσείων, με πρωτοβουλία του ICOM, προκειμένου να αναδειχθεί η πολιτιστική και κοινωνική διάσταση των Μουσείων, ως φορείς παγκόσμιων αξιών και αρωγοί στη διασφάλιση της παγκόσμιας ειρήνης και της συνεργασίας μεταξύ των λαών.

Άξιο μνείας είναι το γεγονός πως, η Διεθνής Ημέρα Μουσείων ενέχει και μια θεματική, η οποία σχετίζεται με τον ρόλο που τα Μουσεία διαδραματίζουν στη σύγχρονη κοινωνία. Φέτος, η θεματική αυτή φέρει τον τίτλο «Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής» και παραπέμπει στους τρόπους με τους οποίους οι πολιτισμικές μονάδες δύνανται να συνεισφέρουν στην προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς αλλά και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής.

Προκειμένου να αναδειχθεί ο πολυδιάστατος αλλά και κοινωνικός χαρακτήρας των Μουσείων, κάθε χρόνο λαμβάνουν χώρα ποικίλες εκδηλώσεις. Για το 2023,  έχει επιλεχθεί η εστίαση στην παγκόσμια υγεία και την ποιότητα ζωής, την κλιματική αλλαγή και την προστασία της βιοποικιλότητας.

Το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή ο τιμώμενος φορέας για το 2023

Άξιο μνείας είναι το γεγονός πως, για το 2023, το ΔΣ του Ελληνικού Τμήματος του ICOM επέλεξε ως τιμώμενο πολιτιστικό οργανισμό το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, σε συνέχεια της επιστημονικής, εκπαιδευτικής και ευρύτερα πολιτιστικής του συνεισφοράς στην κοινωνία και του ρόλου που διαδραματίζει όσον αφορά στην προώθηση και ανάδειξη των Εικαστικών Τεχνών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή

Επίσης, στο πλαίσιο του εορτασμού της 18ης Μαΐου, το Ίδρυμα, το οποίο εδράζεται στην οδό Ερατοσθένους 13, διοργανώνει μια σειρά από δράσεις για ενήλικες και παιδιά, με ελεύθερη είσοδο, στις οποίες συγκαταλέγονται θεματικές ξεναγήσεις και δημιουργικά εργαστήρια. Επισημαίνεται πως για τη συμμετοχή στις δράσεις αυτές, προϋποτίθεται ηλεκτρονική προκράτηση.

Αναλυτικές πληροφορίες υπάρχουν στο site του Ιδρύματος, ενώ το κοινό έχει τη δυνατότητα επικοινωνίας μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης [email protected] ή του τηλεφώνου 2107252895.

Η Αττική εορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Είναι σημαντικό να γίνει γνωστό πως, την 18η Μαΐου, η είσοδος είναι ελεύθερη στα δημόσια μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους.

Αρχικά, ο Δήμος Αθηναίων υποδέχεται μικρούς και μεγάλους στο Ψηφιακό Μουσείο Ακαδημίας Πλάτωνος, στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη», στο Κέντρο Τεχνών και στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» Δήμου Αθηναίων την 18η Μαΐου. Ειδικότερα, λαμβάνουν χώρα εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις με ελεύθερη συμμετοχή, υπό την αιγίδα του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ). Περισσότερες πληροφορίες για τις εκδηλώσεις αυτές, είναι διαθέσιμες στην ηλεκτρονική σελίδα του Δήμου Αθηναίων.

Από τις εορταστικές εκδηλώσεις για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, δεν θα μπορούσε να λείψει το Μουσείο της Ακρόπολης (Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15), στο οποίο η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Επικοινωνία: 2109000900, Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα 09:00 – 17:00 / ώρα τελευταίας εισόδου: 16:30,           Τρίτη – Κυριακή 09:00 – 20:00 / ώρα τελευταίας εισόδου: 19:30

Μουσείο Ακρόπολης

Η Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου συμμετέχει στις εκδηλώσεις, διοργανώνοντας έναν πολυθεματικό περίπατο 1,5 ώρας στον κήπο της, με τίτλο «Πολλαπλές αφηγήσεις του κήπου της Εθνικής Πινακοθήκης. Αρχιτεκτονική, Γεωπονία, Υπαίθρια Γλυπτική» και υπό την ξενάγηση μιας διεπιστημονικής ομάδας με την οποία το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να συνομιλήσει. Σημειώνεται πως θα διεξαχθούν δύο ξεναγήσεις, στις 11:00 και 13:00.

Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου

Για τη συμμετοχή στον πολυθεματικό περίπατο σε καθεμία από τις δύο ξεναγήσεις, είναι αναγκαία η δήλωση ενδιαφέροντος στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] και [email protected] αντίστοιχα. Λόγω του περιορισμένου αριθμού ατόμων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται τηλεφωνικά στο 2144086201. Η είσοδος στο κεντρικό κτίριο της Εθνικής Πινακοθήκης, πραγματοποιείται από την οδό Βασ. Κωνσταντίνου 50.

Επιπλέον, η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη παρουσιάζει στις 18 Μαΐου στις 19:00, την ομάδα «Oper(O)» και το ποιητικό αναλόγιο «Η Ποίηση, η Γλώσσα και η Επανάσταση». Πρόκειται για μια παράσταση με ελεύθερη είσοδο, με θέμα τον «Διάλογο» του Διονύσιου Σολωμού,  η οποία λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο της έκθεσης «Διονύσιος Σολωμός…δύο φλόγες…Μανώλης Χάρος» στην πτέρυγα Μακρυγιάννη.

Η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη

Διεύθυνση: Σουηδίας 61, Κολωνάκι, Επικοινωνία: 210-7210536, Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη και Παρασκευή: 10:00 – 15:30, Πέμπτη: 12:00 – 19:00, Σάββατο: 10:00 – 12:00

Εκδηλώσεις στην Περιφέρεια για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Ακόμη, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων, τα Μουσεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων διοργανώνουν ανήμερα μια σειρά από εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο, όπως Εκπαιδευτικές Ξεναγήσεις και Δράσεις.

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων εορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα.

Επικοινωνία σχετικά με τις εκδηλώσεις: [email protected] , 2651008454

Το Μουσείο του Ιονίου Πανεπιστημίου, καλεί στις 18 Μαΐου στις 11:00, τον Βαγγέλη Αυγουλά, νομικό και Πρόεδρο ΑΜΚΕ «Με Άλλα Μάτια». Ο ίδιος, ο οποίος αντιμετωπίζει προβλήματα όρασης, θα ηγηθεί του Εκπαιδευτικού Εργαστηρίου «Δες τη Ζωή Με Άλλα Μάτια» και, θα συνομιλήσει ελεύθερα με μαθητές του νησιού σχετικά με την αναπηρία, την προσβασιμότητα και τη συμπερίληψη.

Μουσείο Ιονίου Πανεπιστημίου, «Φάρος» πολιτιστικού διαλόγου

Η δράση θα λάβει χώρα στον προαύλιο χώρο του Ιονίου Πανεπιστημίου, στην οδό Ι. Θεοτόκη 72.

Την ίδια μέρα, στις 19:00, θα λάβουν  χώρα και «Συζητήσεις για το μουσείο 2022 – 2023», στο πλαίσιο της ομιλίας της Αφροδίτης Παναγιωτάκου, Διευθύντριας Πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση.

Περισσότερες πληροφορίες: ιστοσελίδα, [email protected], 26610-87439

Μαρία Κακαλή

Μαρία Κακαλή

Είναι η ομορφιά του κόσμου ουτοπία; Ναι, αν ο άνθρωπος πιστεύει πως φύσει και θέσει μπορεί να κάνει τον κόσμο καλύτερο και πιο δίκαιο. Όταν ήμουν έφηβη, ήλπιζα σε μια ουτοπική πραγματικότητα και πίστευα πως η θέλησή μου ήταν αρκετή για να μετουσιώσω την ασχήμια του κόσμου σε μια απαράμιλλη ομορφιά. Χρόνια μετά, δεκαετίες θα έλεγα, είμαι πεπεισμένη πως η ουτοπική, ιδανική εικόνα του κόσμου δεν μπορεί παρά να πραγματωθεί μέσα από τα παιδιά. Πώς; Με την πεποίθηση πως ο άνθρωπος δεν τεκνοποιεί, υποκινούμενος μόνο από την ανάγκη να δημιουργήσει τη συνέχεια του. Τα παιδιά είναι το χέρι του Θεού που απλώθηκε στον άνθρωπο για να του θυμίσει πως είναι υπεύθυνος για την ουτοπία της ζωής του. Στο Utopia Zone, τα παιδιά και οτιδήποτε τα αφορά έχουν σημαντική θέση. Ελάτε να γνωρίσουμε τον κόσμο τους και να μάθουμε πώς μπορούμε να διαχειριστούμε και να ζήσουμε μαζί τους κάθε έκφανση της καθημερινότητάς τους. Αυτή είναι και η δική μου Utopia Zone τους τελευταίους μήνες... ένα αγγελικό προσωπάκι και ένα άσβεστο χαμόγελο που μου θυμίζουν κάθε στιγμή πως ο κόσμος συνεχίζει να είναι ουτοπικά όμορφος

Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2023: «Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής»

Most Popular

Social Media

Get The Latest Updates

Εγγραφείτε στο UtopiaZone Newsletter

Scroll to Top