Art & Culture

Ένα εργαστήρι μικροναυπηγικής στη Σκόπελο: Ποιος φτιάχνει σήμερα καράβια;

Με σκοπελίτικες καρυδιές, αποκλείοντας από τη διαδικασία κάθε έτοιμο υλικό, ο Γιάννης Μπουνταλάς δημιουργεί στο εργαστήριό του μικρά, πιστά αντίγραφα καραβιών. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό το πώς από έναν κορμό δέντρου καταλήγει να φτιάχνει αυτά τα κομψοτεχνήματα.

Ένα από τα δημιουργήματα του Γιάννη Μπουνταλά

Πέρα από την ακρίβεια του σχεδίου και την λεπτομέρεια της κατασκευής, ένα ακόμη στοιχείο που αποτελεί ειδοποιό διαφορά για την τέχνη της οικογένειας, είναι η ελάχιστη έως καθόλου χρήση διακοσμητικών χρωμάτων παρά μόνο απλό ματ βερνίκι ή κερί ώστε να είναι εμφανείς όλες οι λεπτομέρειες της ναυπήγησης του πλοίου.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η  οικογένεια Μπουνταλά έχει γράψει ιστορία δύο και πλέον αιώνων στη ναυπηγική, καθώς μετρά πάνω από εφτά γενιές ναυπηγών καραβομαραγκών που είχαν δικά τους καρνάγια στην Αμερική και στη Ρουμανία. Έπειτα επέστρεψαν στη Σκόπελο και δούλευαν ως καραβομαραγκοί στους ταρσανάδες, τα παραδοσιακά ναυπηγεία του νησιού.

Ο Γιάννης Μπουνταλάς επί το έργον

Ο κύριος Γιάννης έμαθε τη δουλειά από τον πατέρα του. Ο ίδιος μας είπε χαρακτηριστικά:  «Το 1965, εδώ στην Σκόπελο υπήρχαν πολλοί ταρσανάδες. Επειδή, όμως, χρησιμοποιούσαν πολλά ξύλα τα οποία και έριχναν στη θάλασσα, εμπόδιζαν το κολύμπι των τουριστών. Τότε, για χάρη της τουριστικής ανάπτυξης σταδιακά έκλεισαν οι ταρσανάδες».

Ένας από τους Ταρσανάδες στην Σκόπελο τη δεκαετία του ’50

Έτσι, ο πατέρας του, ο Τριαντάφυλλος Μπουνταλάς, ήταν ο πρώτος από την οικογένεια που μετέφερε την τέχνη από τα ναυπηγεία και τα μεγάλα πλοία στο εργαστήριο και τα μικρά αντίγραφα.

Τα δημιουργήματά του, ήταν κυρίως ελληνικά πλοία. Με τα χρόνια, όμως και όσο η φήμη του μεγάλωνε, τον επισκέπτονταν εφοπλιστές από όλον τον κόσμο, δίνοντάς του σχέδια και ζητώντας του αντίγραφα ξένων καραβιών.

Μάλιστα, κάποια στιγμή κατασκεύασε ένα καράβι που του είχε παραγγείλει ένας Αμερικανός εφοπλιστής για να το κάνει δώρο, στον πρόεδρο της χώρας Τζόρτζ Μπους. O ίδιος μας είπε ότι για να το κατασκευάσουν δούλεψαν τρία χρόνια.

Ο Τριαντάφυλλος Μπουνταλάς ποζάρει δίπλα από μια δημιουργία του

Ο Τριαντάφυλλος Μπουνταλάς, είχε δεχτεί πρόταση να διδάξει την τέχνη του στο πανεπιστήμιο. Όμως, αρνήθηκε και προτίμησε να μείνει στην αγαπημένη του Σκόπελο και να μεταλαμπαδέψει τις γνώσεις του στα παιδιά του, τον Γιάννη και την Νίνα.

Σήμερα, η παράδοση συνεχίζεται από την εγγονή του, την Ρηγίνα. Η ίδια, αφού σπούδασε αρχαιολογία στο πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας, ασχολείται με την μελέτη της τέχνης της ναυπηγικής και την τοπική ιστορία της Σκοπέλου. Παράλληλα, κατασκευάζει και η ίδια μικρές βάρκες και όλες τις μικρολεπτομέρειες των πλοίων – ακρόπρωα, ταλιαμαδούρες κλπ.

Η Ρηγίνα Μπουνταλά κράτα με περηφάνια το πρώτο πλοίο που έφτιαξε μόνη της

Η παράδοση μοιάζει να κρατάει για τα καλά στην οικογένεια αφού ο Γιάννης Μπουνταλάς εκπαιδεύει και τα εγγόνια του.

Η παράδοση συνεχίζεται… Τα εγγόνια της οικογένειας εκπαιδεύονται

Το φετινό καλοκαίρι, αποφάσισαν να ανοίξουν έναν εκθεσιακό χώρο, μετατρέποντας την αποθήκη του σπιτιού τους σε έκθεση.

Ο Πιρς Μπρόσναν είναι ένας από τους διάσημους επισκέπτες που θέλησαν να μάθουν από κοντά για την τέχνη της οικογένειας.

Εκεί, ο επισκέπτης μπορεί να ξεναγηθεί στην ιστορία της οικογένειας και να μάθει από πρώτο χέρι την ιστορία της. Επιπλέον, έχει την ευκαιρία να θαυμάσει από κοντά τα μικρά αριστουργήματα.

Κάποτε, ο Ντοστογιέφσκι μας υποσχέθηκε ότι :"Η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο"...Η μάχη όμως φαίνεται άνιση και ο ανταγωνισμός που δέχεται απέναντι από την αδικία, την ασχήμια και τη κακία, δύσκολα θα σημάνουν τη νίκη της. Για καλή της τύχη, όμως, έχει στο πλευρό της, ένα δυνατό σύμμαχο: την Τέχνη! Διάφορες μορφές της θα προσπαθήσουμε να ανακαλύπτουμε μαζί - εεε... εντάξει, το ομολογώ, υπάρχει μια αδυναμία σ' αυτή του θεάτρου. Στο Utopia Zone θα γνωρίσουμε καλύτερα αγαπημένους καλλιτέχνες αλλά και όσους μας εμπνέουν μέσα από τη στάση τους απέναντι στα πράγματα. Εξάλλου, για μένα, Utopia Zone είναι να βρίσκεσαι εκεί που θέλεις, περιτριγυρισμένος από ανθρώπους που σ' αγαπούν και σε φροντίζουν, όπως ο μικρός 🤴 το 🌹 του
X