Art & Culture

Έρωτας στη σκηνή: 7 παραστάσεις για να γιορτάσετε τον Αγ. Βαλεντίνο (και όχι μόνο!)

Για πολλούς η σκηνή της Ιουλιέτας με τον Ρωμαίο στο μπαλκόνι, είναι ταυτισμένη με το θέατρο. Δύο νέοι που ερωτεύτηκαν βαθιά αλλά η έχθρα των οικογενειών τους, τούς οδήγησε στον θάνατο. Ο Ρωμαίος θα πει στην Ιουλιέτα του:

«Αχ, πιο πολύ κινδυνεύω απ’ τα δικά σου μάτια

παρά από είκοσι σπαθιά τους. Κοίτα με συ γλυκά

και η δικιά τους έχθρα δεν θα με πιάνει»

Μπορεί, ο Σαίξπηρ να έγραψε το μεγαλύτερο love story, όλων των εποχών, αλλά σήμερα στις σκηνές της Αθήνας, δεν πρωταγωνιστεί ο έρωτας. Οι εποχές αλλάζουν και κάτι τόσο ζωντανό, όσο η θεατρική πράξη δεν μπορεί παρά να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και στις απαιτήσεις των καιρών.

Παρ’ όλα αυτά οι ανθρώπινες σχέσεις, η αγάπη και ο έρωτας δεν θα σταματήσουν ποτέ να μας απασχολούν. Εμείς, μ’ αφορμή τη γιορτή του Αγ. Βαλεντίνου, συγκεντρώσαμε παραστάσεις που βάζουν στον επίκεντρο το πιο δυνατό συναίσθημα του κόσμου.

 Οι έξι από αυτές παίζονται ήδη και σας τις συστήνουμε ανεπιφύλακτα.

«Συρανό»: Ένας έρωτας πλατωνικός και παντοτινός

Το έργο «Συρανό» του Εντμόντ Ροστάν σκηνοθετεί ο Γιώργος Νανούρης με τον Μιχάλη Σαράντη και τη Λένα Παπαληγούρα στο θέατρο Αλκυονίς.

Στη σκηνή απολαμβάνουμε μια ιστορία αγάπης, ανιδιοτελή και τόσο συγκινητική. Ο Συρανό αγαπά βαθιά την Ρωξάνη. Ξέρει, όμως, ότι δεν μπορεί να την έχει. Η άσχημη όψη του και η μεγάλη του μύτη είναι αποκρουστική.

Αποφασίζει λοιπόν, να βοηθήσει τον Κριστιάν (Ιάσονας Παπαματθαίου), από τον οποίο λείπει και το πνεύμα και η ευφράδεια να την κατακτήσει γιατί θέλει να την βλέπει ευτυχισμένη.

Την αλήθεια θα της αποκαλύψει όταν πια θα είναι πολύ αργά: «Θυμάστε τότε που ο Κριστιάν σας μίλαγε καλή μου, κάτω από το μπαλκόνι σας; Εκεί είναι η ζωή μου. Εγώ κρυμμένος στα κλαδιά μες στο βαθύ σκοτάδι και άλλοι να δρέπουν ένδοξα των δύο χειλιών το χάδι»

«Θέλω να σου κρατάω το χέρι»: Ένα ξεχωριστό ραντεβού σε δωμάτιο ξενοδοχείου

Στις 17 Οκτωβρίου 1963, οι Beatles ηχογραφούσαν για πρώτη φορά σε FourTrack το τραγούδι τους I Want to Hold Your Hand (Θέλω να σου κρατάω το χέρι). Ο Τάσος Ιορδανίδης έγραψε ένα θεατρικό έργο και του χάρισε αυτόν τον τίτλο.

Την παράσταση σκηνοθετεί η Θάλεια Ματίνα και οι δύο τους, πρωταγωνιστούν στη σκηνή του Θεάτρου Άλφα, για δεύτερη χρονιά!

Μια ευτυχής συγκυρία, μια παράσταση, που κερδίζει τον θεατή άμα τη εμφανίσει, ίσως γιατί είναι αληθινή, όπως και η ζωή. Όλα όσα διαδραματίζονται στη σκηνή, σίγουρα κάπου θα τα έχετε ζήσει. Θα γελάσετε και θα χαμογελάσετε πικρά με τις εικόνες που θα σας έρθουν στο νου.

«Λεμόνια Λεμόνια Λεμόνια Λεμόνια Λεμόνια» Έρωτας στην αρένα της καθημερινότητας

Η επικοινωνία είναι ένα από τα πιο ακανθώδη κομμάτια, σε μια σχέση, πόσο μάλλον σ’ έναν έρωτα που εμπεριέχει και το θυμικό. Σκεφτείτε πόσο δύσκολο θα ήταν λοιπόν, αν έπρεπε να συμβιώσετε με κάποιον, χρησιμοποιώντας μόλις 140 λέξεις!

Στο έργο του Σαμ Στάινερ, μετά την περσινή επιτυχία, συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά στο Θέατρο 104, σε σκηνοθεσία Βαρβάρας Νταλιάνη.

 Η Λίνα Πάτσιου, ως Μπερναντέτ και ο Νίκος Κουκάς ως Όλιβερ, συναντιούνται στη κηδεία μιας γάτας και ερωτεύονται, μέχρι που η κυβέρνηση τους επιβάλει αυτό τον περιορισμό λέξεων. Θα καταφέρουν να μείνουν μαζί;

«Κρυφτό» : Ένα γκέι love story που συγκινεί και προβληματίζει

Στο θέατρο Altera Pars, o Ρωμανός Μαρούδης συστήνει στο κοινό το έργο του Ντάγκλας Κάρτερ Μπιν. Όπου, ένας γκεί ανερχόμενος σταρ του Χόλιγουντ, ο Μίτσελ (Δημήτρης Τσιγκριμάνης) ερωτεύεται τον Μίτσελ (Πάνο Κούλη), έναν ετεροφυλόφιλο πόρνο που πάει με άνδρες για τα προς το ζην. Πώς ένα one night stand θα αλλάξει για πάντα τις ζωές τους;

Γιατί κάποιοι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη να κοιμούνται πλάι σε κάποιον παρά να κάνουν έρωτα;

«Δεσποινίς Τζούλια»: Χωρίς λόγο αλλά με πάθος

Στο Θέατρο Φούρνος, ο Πάνος Κούγιας σκηνοθετεί το αριστούργημα του Στρίντμπεργκ, μέσα από τον κώδικα της σιωπής.

Η παράσταση εξετάζει τα όρια της μοναξιάς, γύρω από τη κοσμογονική διερώτηση: «Είναι ο έρωτας ένα ανθρώπινο αυτοάνοσο;». Η σκηνή με τον υπηρέτη (Μενέλαος Κυπαρίσσης) και την κυρία ( Δάφνη Σκρουμπέλου) που λίγο πριν κάνουν έρωτα, εκφράζουν τον έρωτά τους στα σουηδικά, δεν μπορεί παρά να συγκινήσει βαθιά τον θεατή. Το πανανθρώπινο του έρωτα σε ανατριχιάζει.

«Μίξερ»: Έρωτας με γέλια μέχρι δακρύων!

Ο Βαγγέλης γεννιέται στη Κυψέλη, η ζωή του είναι δύσκολη και από νοσοκόμος, καταλήγει στη φυλακή και μετά γίνεται πρωθυπουργός της χώρας! Μέχρι που μια μέρα συναντά την Αλέκα, την ερωτεύεται σφόδρα και για χάρη της αλλάζει ζωή!

 Μιλάμε φυσικά, για την υπέροχη κωμωδία της Ζέτης Φίτσιου, το «Μίξερ». Τη σκηνή του Μικρού Γκλόρια, σαρώνουν με το ταλέντο, την ενέργεια και την αμεσότητά τους, ο Αλέξανδρος Σιάτρας και η Έλενα Χαραλαμπούδη.

Η σκηνοθεσία του Κώστα Σιλβέστρου είναι ευρηματική και το αποτέλεσμα ξεκαρδιστικό. Ένα μιούζικαλ τσέπης, που θα χαρείτε με την ψυχή σας.

«Burn this»: Έρωτας με αντιστάσεις

Το έργο του  Λάνφορντ Γουίλσον, ένα από τα γνωστότερα έργα του Μπρόντγουεϊ ανεβαίνει στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, από τις 14 Φεβρουαρίου 2024. Η Νάντια Κοντογεώργη παρουσιάζει την πρώτη της σκηνοθεσία.

Δεν θα υπήρχε ιδανικότερη ημερομηνία για την παράσταση που έχει στο επίκεντρο έναν έρωτα που γεννιέται μετά από μια απώλεια. Μια θυελλώδης σχέση ανάμεσα στον Πέιλ (Κίμωνα Κουρή) και την Άννα (Ιωάννα Τριανταφυλλίδου) γεννιέται, πέρα από τη ζώνη ασφαλείας και των δύο. Ένας έρωτας, στον οποίο και οι δύο αντιστέκονται σθεναρά, επαναλαμβάνοντας διαρκώς πως δεν τον θέλουν.

Κάποτε, ο Ντοστογιέφσκι μας υποσχέθηκε ότι :"Η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο"...Η μάχη όμως φαίνεται άνιση και ο ανταγωνισμός που δέχεται απέναντι από την αδικία, την ασχήμια και τη κακία, δύσκολα θα σημάνουν τη νίκη της. Για καλή της τύχη, όμως, έχει στο πλευρό της, ένα δυνατό σύμμαχο: την Τέχνη! Διάφορες μορφές της θα προσπαθήσουμε να ανακαλύπτουμε μαζί - εεε... εντάξει, το ομολογώ, υπάρχει μια αδυναμία σ' αυτή του θεάτρου. Στο Utopia Zone θα γνωρίσουμε καλύτερα αγαπημένους καλλιτέχνες αλλά και όσους μας εμπνέουν μέσα από τη στάση τους απέναντι στα πράγματα. Εξάλλου, για μένα, Utopia Zone είναι να βρίσκεσαι εκεί που θέλεις, περιτριγυρισμένος από ανθρώπους που σ' αγαπούν και σε φροντίζουν, όπως ο μικρός 🤴 το 🌹 του
X