Το Nemo είναι ένας με δυαδικός (non-binary) καλλιτέχνης του οποίου η μουσική εκτείνεται σε μεγάλο εύρος από τη ραπ ως την ποπ και την όπερα. Το The Code με το οποίο θα διαγωνιστεί στη Eurovision είναι τραγούδι που συνδέεται με το βίωμα της μη δυαδικότητας αλλά και με το οικουμενικό θέμα της αναζήτησης της ταυτότητας σε μια ρευστή πραγματικότητα. Το ίδιο δηλώνει σχετικά με τη συμμετοχή του στον διαγωνισμό: «Το The Code σχετίζεται με τη διαδρομή που ξεκίνησα προς τη συνειδητοποίηση ότι δεν είμαι ούτε άντρας ούτε γυναίκα. Το να βρω τον εαυτό μου ήταν μια μακρά και συχνά δύσκολη διαδικασία για εμένα. Αλλά τίποτε δεν συγκρίνεται με την ελευθερία που κέρδισα συνειδητοποιώντας ότι είμαι μη δυαδικός».
Το The Code είναι ένα καλλιτεχνικό μανιφέστο της διαδρομής που περιγράφει το Nemo. Καταφέρνει να συνδυάσει μοναδικά τη ραπ, την ποπ, ντραμς και μπάσο με την όπερα. Η ελβετική αποστολή αξιώνεται ότι το The Code δεν είναι απλώς τραγούδι, αλλά ένας ασφαλής χώρος όπου ο καθένας θα μπορεί να βρει την αλήθεια του. Η αλήθεια του Nemo βρίσκεται ανάμεσα στο 0 και στο 1 του δυαδικού συστήματος ή αλλιώς στα χρωμοσώματα που καθορίζουν το βιολογικό φύλο.«Somewhere between the 0s and 1s, that’s where I found my kingdom come». Η προσωπική ιστορία του Nemo μπορεί να αποτελέσει το μέσο για μια οικουμενική αναζήτηση, μια πρόσκληση για να σπάσουμε τον κώδικά μας και να βρούμε το βασίλειο της αυθεντικότητάς μας.
Αυτή η προσωπική διαδρομή του Nemo φαίνεται αλληγορικά μέσα από το βίντεο κλιπ του κομματιού, που διαδραματίζεται σε ένα τρένο εν κινήσει. Με κάθε βαγόνι που αλλάζει, το Nemo αλλάζει και ενδυματολογικό στιλ καθώς και μουσικό είδος. Από τη συμβατική δουλειά του ελεγκτή του τρένου σε ράπερ –όπως το ξεκίνημά του στην εφηβεία–, για να καταλήξει να τραγουδάει οπερατικά με φόρεμα και σκουλαρίκια. Χωρίς να έχουμε δει υλικό από τις πρόβες, πόσο μάλλον τη live εμφάνιση, αισθάνομαι ότι η σκηνική εμφάνιση θα «παίξει» έντονα με τη μη δυαδικότητα του Nemo και κυρίως μέσα από τις ενδυματολογικές επιλογές.
Θα έλεγε κανείς ότι το θέμα της διαφορετικότητας είναι κλισέ για τον διαγωνισμό της Eurovision, αλλά για δεκαετίες ήταν και είναι ένας ασφαλής χώρος για την καλλιτεχνική έκφραση και τη μοναδικότητα του καθενός και ειδικότερα της queer κοινότητας. Για τη μη δυαδικότητα δεν είχαμε ξανακούσει κάποιο τραγούδι αλλά φέτος έχουμε δύο μη δυαδικούς καλλιτέχνες: το Nemo (Ελβετία) και το Bambie Thug (Ιρλανδία).
Η πιο πρόσφατη queer νίκη στη Eurovision ήταν το 2014, όταν η Conchita Wurst κέρδισε για την Αυστρία. Κάθε χρόνο έχουμε συμμετοχές με queer αισθητική και είναι σημαντικό να υπάρχουν, αλλά αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό για να νικήσει κάποιος. Χρειάζονται δυνατή ιστορία και καλλιτέχνης με όραμα, άστρο και σίγουρα φωνή. Το Nemo τα διαθέτει όλα αυτά παρά το νεαρό της ηλικίας του.
Γεννήθηκε το 1999 στην Μπιλ, μια μικρή δίγλωσση πόλη της Ελβετίας, όπου έμαθε να παίζει βιολί, πιάνο και ντραμς. Το 2016 ξεκίνησε την καριέρα του ως ράπερ, καταφέρνοντας να σημειώσει επιτυχία μέσω των κοινωνικών δικτύων. Από το 2020 αρχίζει μια δημιουργική περίοδος που ξεπερνά τα ελβετικά σύνορα, καθώς γράφει και κάνει την παραγωγή για άλλους καλλιτέχνες στα αγγλικά. Πλέον ζει και δημιουργεί στο Βερολίνο, πόλη με ανήσυχο καλλιτεχνικό πνεύμα.
Οι θεματικές των στίχων του αφορούν τις ταυτότητες φύλου, την ψυχική υγεία και το να βρίσκει κάποιος τον χώρο του στον κόσμο. Όσο ρόδινα και «πολιτικά ορθά» κι αν ακούγονται αυτά, το Nemo μοιράστηκε σε στόρι στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram πως δέχεται ομοφοβικά και κακοποιητικά σχόλια που σχεδόν το επηρεάζουν ψυχολογικά και με μια αναζήτηση κάτω από τις αναρτήσεις ή τα βίντεο κλιπ του μπορείτε να το διαπιστώσετε (και όχι, δεν είναι επικοινωνιακό τρικ, γιατί η Ελβετία ήταν πρώτη στα στοιχήματα αρκετές εβδομάδες πριν από αυτό).
Αυτήν τη στιγμή η Ελβετία φιγουράρει ως το Νο1 φαβορί στη Eurovision, με ποσοστό που ξεπερνά το 25% σε μια χρονιά όμως που δεν είναι ασφαλές να προβλέψουμε την τελική κατάταξη. Παράλληλα, το The Code βρίσκεται στη δεύτερη θέση της εφαρμογής Eurovision Scoreboard μετά το La Noia της Angelina Mango. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε με σιγουριά για νίκη, αλλά αν μη τι άλλο το Nemo δεν έχει περάσει απαρατήρητο από τους φαν του διαγωνισμού, ενώ σε κάθε live του εμφάνιση έχει συναρπάσει τα πλήθη. Η Ελβετία φαίνεται ότι έχει πάρει ξανά ζεστά το θέμα Eurovision αν κρίνουμε από την παρουσία της τα τελευταία τέσσερα χρόνια, με την 4η θέση του Luca Hanni το 2019 και την 3η θέση του Gjon’s Tears το 2021. Πόσο κοντά βρίσκεται στην επόμενη νίκη; Τριάντα έξι χρόνια πέρασαν από αυτήν της Celine Dion.
Υπενθυμίζουμε πως η Ελβετία διαγωνίζεται στον β΄ ημιτελικό που θα διεξαχθεί την Πέμπτη 9 Μαΐου και συγκεκριμένα θα εμφανιστεί στην 4η θέση. Αμέσως πριν από το Nemo θα εμφανιστεί η δική μας Μαρίνα Σάττι που διαγωνίζεται 3η. Ας κλείσουμε με τη live εμφάνιση του Nemo στην ελβετική τηλεόραση.