Ανάμεσα στις 37 συμμετοχές ξεχωρίσαμε 4+1 που θα βασιστούν στις χορευτικές ικανότητες της εκπροσώπου τους. Στο παρελθόν η Eurovision μας έχει χαρίσει χορευτικές performances που έγραψαν ιστορία στην ποπ κουλτούρα, όπως της Ελένη Φουρέιρα με το Fuego (Κύπρος 2018), της Chanel με το Slo Mo (Ισπανία 2022), της Noa Kirel με το Unicorn (Ισραήλ 2023), της δικής μας Έλενας Παπαρίζου με το My Number One και της Hadise με το Dum Tek Tek (Τουρκία 2009). Κάθε χρονιά πλέον ψάχνουμε τη χορευτική ντίβα που θα ξεχωρίσει στη σκηνή, ενώ έχουμε δει σχεδόν όσες χορευτικές κινήσεις ή αλλαγές κοστουμιών υπάρχουν.
Φέτος θα έχουμε χορευτικές συμμετοχές και με το παραπάνω, ξεπερνώντας τις προηγούμενες χρονιές. Βέβαια, το παρόμοιο στιλ που ενδέχεται να έχουν οι εμφανίσεις ίσως οδηγήσει στο να «εξουδετερώσουν» η μια την άλλη πριν από τον μεγάλο τελικό που θα διεξαχθεί το Σάββατο 11 Μαΐου. Πολλοί χαρακτηρίζουν τις συμμετοχές αυτές «generic pop», αλλά πολλές φορές έχουμε δει ανάλογα κομμάτια να καταλήγουν στην κορυφαία τριάδα με μια καλή χορογραφία. Ας τα δούμε μεμονωμένα:
1) Κύπρος | Silia Kapsis – Liar
Η μόλις 17 χρονών Silia είναι ένα χαρισματικό κορίτσι με ταλέντο στο τραγούδι και στον χορό και με μια δυνατή ομάδα από πίσω της με χορευτές της Generation Z, δηλαδή κάτω από 20 ετών! Η πρόσφατη εμφάνιση της Silia σε πάρτι που διοργάνωσε το Eurovisionfun σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως, αλλά ύστερα από ένα μήνα δουλειάς η νεαρή Αυστραλοκύπρια αναμένεται να εντυπωσιάσει. Να θυμίσουμε ότι ανοίγει φέτος τον διαγωνισμό της Eurovision και επειδή «παίζει» μόνη της στον α΄ ημιτελικό (7 Μαΐου) στο συγκεκριμένο είδος αισθάνομαι ότι θα προκριθεί με ευκολία.
2) Μάλτα | Sarah Bonnici – Loop
Μια από τις συμμετοχές που έχουν χαρακτηριστεί περισσότερο αρνητικά παρά θετικά από τους φαν του διαγωνισμού είναι αυτή της Μάλτας, αλλά προσωπικά θεωρώ ότι είναι από τις καλύτερες χορεύτριες που θα δούμε φέτος. Ισχύει όμως ότι το τραγούδι της είναι σχετικά κλισέ και πολυπαιγμένο, χωρίς κάποιο δυνατό σημείο για να κρατηθείς πέρα από την ίδια τη Sarah. Τα στοιχήματα αυτήν τη στιγμή δεν δείχνουν πρόκριση της χώρας στον τελικό, όπως συνέβη και πέρσι.
3) Αυστρία | Kaleen – We will rave
Από τις πιο σέξι και δυναμικές παρουσίες είναι αυτή της Kaleen, της εκπροσώπου της Αυστρίας. Να σημειώσουμε μάλιστα πως είναι βραβευμένη χορεύτρια σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ είναι η μοναδική από τις πέντε συμμετοχές που σχολιάζουμε που βρίσκεται στο τοπ 15 του Eurovision Scoreboard (συγκεκριμένα στην 9η θέση). Ωστόσο η Αυστρία τα τελευταία χρόνια δημιουργεί ένα hype στους θαυμαστές του διαγωνισμού και τελικά δεν παίρνει καλή θέση στη Eurovision.
4) Γεωργία | Nutsa Buzaladze – Firefighter
Η Γεωργία είναι μια από τις πιο πολυπαθείς χώρες στη Eurovision και συνεπώς είναι δύσκολο να προβλέψεις πώς θα τα πάει. Από τις 15 φορές που έχει συμμετάσχει στον διαγωνισμό, μόλις επτά φορές πέρασε στον τελικό και μόνο δύο έχει βρεθεί στην 9η θέση – που είναι το καλύτερό της αποτέλεσμα. Μάλιστα η τελευταία φορά που προκρίθηκε στον τελικό ήταν το 2016 που τερμάτισε στην 20ή θέση (και τότε η Eurovision διεξάχθηκε στη Σουηδία). Φέτος εκπροσωπείται από την εκρηκτική Nutsa, που μάλιστα είχε συναρπάσει το American Idol πέρσι, όπου έφτασε μέχρι τον τελικό. Το βίντεο κλιπ μας δίνει μια πρόγευση του τι μπορούμε να δούμε στη σκηνή, αν και δεν είναι ασφαλές να κρίνουμε από αυτό.
5. Ελλάδα | Μαρίνα Σάττι – Ζάρι
Κλείνουμε ασφαλώς με την ελληνική συμμετοχή, παρόλο που δεν είναι «καθαρόαιμη» ποπ αλλά ένα μείγμα ήχων και μουσικών στιλ με το έθνικ και την contemporary urban να κυριαρχούν. Μουσικά λοιπόν η Σάττι διαφοροποιείται από τις παραπάνω συμμετοχές, αλλά αναμένουμε από την ομάδα να δώσει ένα δυνατό χορευτικό performance που θα ξαναβάλει την Ελλάδα στη δεκάδα. Το κλειδί σε αυτή την εμφάνιση είναι ο διάσημος χορογράφος Mecnun Giasar που έχει μεγάλες συνεργασίες στο ενεργητικό του. Το Ζάρι βρίσκεται στην 4η θέση της εφαρμογής Scoreboard, ενδεικτικό ίσως της άνετης πρόκρισης στον τελικό.
Ποια χώρα θα βρεθεί πιο ψηλά; Δεν μπορούμε να ξέρουμε. Το σίγουρο όμως είναι ότι έρχονται εκρηκτικές σκηνικές εμφανίσεις με διαγωνιστικό ενδιαφέρον.