Art & Culture

Εurovision 2024 – Οι χώρες που δε συμμετέχουν πλέον στον διαγωνισμό

Ο διαγωνισμός της Eurovision ξεκίνησε από το… ραδιόφωνο το μακρινό 1956, στο Lugano της Ελβετίας. Σε εκείνη την πρώτη εκδοχή συμμετείχαν μόλις 7 χώρες (Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία & Ελβετία), ενώ νικήτρια στέφθηκε η Lys Assia και το Refrain, που εκπροσωπούσε τη διοργανώτρια χώρα. Ο διαγωνισμός δημιουργήθηκε στα πρότυπα του διάσημου Ιταλικού μουσικού φεστιβάλ Sanremo με σκοπό να φέρει κοντά τους λαούς της Ευρώπης, μετά τις καταστροφικές συνέπειες του Β’ Π.Π.

Στο πέρασμα των χρόνων άρχισαν να προστίθενται και άλλες χώρες, ενώ ο διαγωνισμός πέρασε από το ραδιόφωνο στην τηλεόραση, και από απλό μουσικό διαγωνισμό, σε οπτικοακουστικό υπερθέαμα. Όλο και περισσότερες χώρες εντός κι εκτός της Ευρώπης έχουν εκδηλώσει κατά καιρούς ενδιαφέρον να συμμετέχουν στην Eurovision, ενώ ο διαγωνισμός πλέον εκπέμπεται σχεδόν σε όλο τον κόσμο. Ας αναφέρουμε ως παράδειγμα την Αυστραλία που διαγωνίζεται από το 2015.

Οι eurofans γνωρίζουν πολύ καλά ποιες χώρες έχουν σταματήσει να συμμετέχουν ή… αποβλήθηκαν από την Eurovision και ποια χρονιά συνέβη αυτό. Το ρεκόρ συμμετεχουσών χωρών με 43 χώρες στην ίδια διοργάνωση συνέβη μόλις 3 φορές, το 2008, το 2011 και το 2018. Υπάρχουν όμως και χώρες που αποχώρησαν από τον διαγωνισμό είτε γιατί είχαν απογοητευτικές επιδόσεις στον διαγωνισμό είτε γιατί δεν μπορούσαν να καλύψουν τα οικονομικά οφέλη προς την EBU. Άλλες πάλι χώρες έχουν αποκλειστεί για πολιτικούς λόγους.  

Φέτος όπως και την προηγούμενη χρονιά, διαγωνίζονται 37 χώρες, με μια μικρή αλλαγή: αποχώρησε η Ρουμανία και επέστρεψε το Λουξεμβούργο. Πάμε να δούμε ποιες άλλες χώρες δε συμμετέχουν φέτος:

Ανδόρρα

Η χώρα δε συμμετέχει πλέον στον διαγωνισμό από το 2009 για οικονομικούς λόγους, ενώ κάθε φθινόπωρο πυροδοτείται η συζήτηση για το αν θα επιστρέψει.

Βόρεια Μακεδονία (και παλιότερα Π.Γ.Δ.Μ)

Η μικρή γειτονική μας χώρα σταμάτησε να συμμετέχει όπως και το Μαυροβούνιο τα τελευταία δύο χρόνια για οικονομικούς λόγους.

Βοσνία-Ερζεγοβίνη

Η χώρα έχει συμμετάσχει στον διαγωνισμό 19 φορές, αλλά έχει αποχωρήσει εδώ και σχεδόν μια δεκαετία για οικονομικούς λόγους.

Βουλγαρία

Μια αγαπημένη χώρα του διαγωνισμού, που όμως δεν έχει καταφέρει να κερδίσει μέχρι σήμερα (καλύτερη θέση η 2η το 2017) εδώ και δύο χρόνια δε συμμετέχει στον διαγωνισμό κυρίως για οικονομικούς λόγους.

Ουγγαρία

Για τον ίδιο λόγο δε συμμετέχει και η Ουγγαρία από το 2019 και δε φαίνεται πιθανό να γυρίσει άμεσα.

Λευκορωσία

Η χώρα «αποβλήθηκε» από τον διαγωνισμό και από την EBU το 2021 για τη συμμετοχή τους I will teach you με πολιτικό περιεχόμενο και ρητορική μίσους. Θα μπορέσει να επανέλθει στον διαγωνισμό όταν προσαρμοστεί στις αρχές του διαγωνισμού.

Μαυροβούνιο

Η χώρα συμμετείχε στον διαγωνισμό πρώτα από κοινού με τη Σερβία και από το 2007 ως αυτόνομη χώρα-τηλεοπτικό δίκτυο. Αποχώρησε πέρσι για οικονομικούς λόγους, ενώ και οι επιδόσεις της χώρας στον διαγωνισμό ήταν ιδιαίτερα χαμηλές με συχνούς αποκλεισμούς από τον Τελικό.

Μονακό

Το μικροσκοπικό κρατίδιο έχει συμμετάσχει στον διαγωνισμό περίπου κατά το ένα τρίτο της διάρκειάς του, αλλά δε συμμετέχει από το 2006 (απείχε και από το 1980 μέχρι το 2003) τόσο για οικονομικούς και γεωπολιτικούς λόγους.

Ρωσία

Η Ρωσία συμμετείχε στον διαγωνισμό από το 1994 έως το 2021, ενώ από τη δεκαετία του 2000 εξελίχθηκε ως μια από τις πιο πετυχημένες χώρες του διαγωνισμού, με μόλις έναν αποκλεισμό από Τελικό. Το 2008 μάλιστα ο Dima Bilan έφερε τη μοναδική νίκη της χώρας, ο οποίος δύο χρόνια πριν είχε φέρει τη 2η θέση. Γεωπολιτικοί λόγοι οδήγησαν την EBU να αποκλείσει προσωρινά τη Ρωσία από τον διαγωνισμό το 2022.

Σλοβακία

Η χώρα μπορεί να έκανε ντεμπούτο στον διαγωνισμό το 1994, αλλά μέχρι το 2012 όπου συμμετείχε για τελευταία φορά, είχε διαγωνιστεί μόλις 7 φορές. Οικονομικοί λόγοι και περιορισμένο ενδιαφέρον για την Eurovision δε δείχνουν κάποια άμεση επιστροφή της χώρας.

Τουρκία

Μια από τις χώρες που χάρισε πολλές δυνατές συμμετοχές στον διαγωνισμό, η Τουρκία, συμμετείχε από το 1975 μέχρι το 2012, ενώ το 2004 κέρδισε για πρώτη και μοναδική φορά με την Sertab. Η χώρα αποχώρησε για διάφορους λόγους, μεταξύ των οποίων η δυσαρέσκεια για την αλλαγή του συστήματος ψηφοφορίας με τις επιτροπές και τον κανόνα των Big 5.

Κλείνοντας, το Μαρόκο είναι η μοναδική αφρικανική χώρα που συμμετείχε στον διαγωνισμό και συγκεκριμένα μόνο το 1980 που τερμάτισε στην προτελευταία θέση. Το αποτέλεσμα που είχε τότε απογοήτευσε το τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας και αποφάσισε να μην ξαναδιαγωνιστεί.

Θα δούμε άραγε κάποια από αυτές τις χώρες να επιστρέφει στον διαγωνισμό όπως έκανε φέτος το Λουξεμβούργο;

Πηγή: standard.co.uk

Ο Αναστάσης Πινακουλάκης είναι εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας, θεατρολόγος και θεατρικός συγγραφέας. Είναι αριστούχος διπλωματούχος από το ΠΜΣ του Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται συστηματικά με τη θεατρική κριτική, την αρθρογραφία, τον κινηματογράφο και την Eurovision.
X