Eurovision 2024 – Οι σκηνοθεσίες του Φωκά Ευαγγελινού από το Shake Ιt ως το Ζάρι (Video)

Home » Art & Culture » Eurovision 2024 – Οι σκηνοθεσίες του Φωκά Ευαγγελινού από το Shake Ιt ως το Ζάρι (Video)

"Ο Φωκάς Ευαγγελινός είναι μεγάλο κεφάλαιο στη Eurovision, αφού όχι μόνο έχει σκηνοθετήσει τη μοναδική νίκη της Ελλάδας μέχρι σήμερα, αλλά έχει αναλάβει συνολικά 20 συμμετοχές, που οι περισσότερες κατέλαβαν αποτελέσματα δεκάδας. "

Η αρχή έγινε το 2004 με το Shake It του Σάκη Ρουβά που χάρισε στην Ελλάδα την 3η θέση, ενώ ένα χρόνο μετά, το 2005, σκηνοθέτησε και χορογράφησε το My Number One της Έλενας Παπαρίζου που χάρισε την πρωτιά στην Ελλάδα με 230 βαθμούς. Έκτοτε έχει αναλάβει αξιοζήλευτο αριθμό συμμετοχών τόσο της Ελλάδας όσο και άλλων χωρών, όπως της Ρωσίας, της Ουκρανίας και του Αζερμπαϊτζάν. Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Φωκάς ξεχώρισε ως αγαπημένες του συμμετοχές το My Number One –φυσικά!– και το Hold Me, με το οποίο ο Farid Mammadov είχε κατακτήσει τη 2η θέση για το Αζερμπαϊτζάν το 2013. Τέτοιον ενθουσιασμό νιώθει και φέτος που έχει αναλάβει την καλλιτεχνική διεύθυνση για το Ζάρι, την αποστολή της Ελλάδας στη Eurovision.

Ας θυμηθούμε μαζί όλες τις σκηνοθεσίες του Φωκά Ευαγγελινού στη Eurovision:

1) Shake It (2004, 3η θέση)

YouTube player

Μια από τις πιο πετυχημένες ελληνικές συμμετοχές και μάλιστα η συμμετοχή μας με την πιο υψηλή βαθμολογία, καθώς συγκέντρωσε 252 βαθμούς. Από εκείνη τη στιγμή η Ελλάδα ξεκίνησε μια ανοδική πορεία στον διαγωνισμό, ενώ τον Φωκά Ευαγγελινό αρχίσαμε να τον βλέπουμε σχεδόν κάθε χρόνο μέχρι σήμερα.

2) My Number One (2005, 1η θέση)

YouTube player

Δεν χρειάζονται πολλές περιγραφές για τη συγκεκριμένη εμφάνιση, ενώ το σημείο όπου η Έλενα Παπαρίζου σηκώνεται ψηλά και εμφανίζεται μια λύρα ήταν από τα πιο εντυπωσιακά και έθνικ σκηνοθετικά ευρήματα.

3) Never Let You Go (2006, 3η θέση)

YouTube player

Στη Eurovision που έγινε στην Αθήνα ο Φωκάς είχε ενεργό ρόλο ως καλλιτεχνικός διευθυντής και χορογράφος των interval acts, ενώ σκηνοθέτησε και τον Ρώσο σούπερ σταρ Dima Bilan που κατέκτησε την 3η θέση, δημιουργώντας μια μαγική εικόνα με μια χορεύτρια που έβγαινε από το πιάνο που βρισκόταν στη σκηνή.

4) Work Υour Μagic (2007, 6η θέση)

YouTube player

Μετά τη Ρωσία σειρά είχε η Λευκορωσία –σήμερα λείπουν και οι δύο χώρες από τον διαγωνισμό–, με τον Dmitry Koldun να κερδίζει την καλύτερη θέση της χώρας, την 6η.

5) Believe (2008, 1η θέση)

YouTube player

Το 2008 ήταν η δεύτερη «χρυσή» χρονιά του Φωκά Ευαγγελινού στη Eurovision, αφού σκηνοθέτησε ξανά τη συμμετοχή που πήρε το βραβείο. Συγκεκριμένα, σκηνοθέτησε το Believe του Ρώσου τραγουδιστή Dima Bilan που δύο χρόνια πριν είχε κερδίσει την 3η θέση.

6) Shady Lady (2008, 2ηθέση)

YouTube player

Το εντυπωσιακό ωστόσο είναι ότι την ίδια χρονιά που νίκησε ο Dima Bilan ο Φωκάς Ευαγγελινός είχε σκηνοθετήσει και την Ουκρανή καλλονή Ani Lorak η οποία τερμάτισε στην «ασημένια» θέση. Το Shady Lady άφησε εποχή στον διαγωνισμό, ενώ οι δύο σκηνοθεσίες του Φωκά άφησαν τη δική μας Καλομοίρα και το Secret Combination στην 3η θέση.

7) This Is Οur Νight (2009, 7η θέση)

YouTube player

Η δεύτερη συμμετοχή του Σάκη Ρουβά στη Eurovision δεν ήταν τόσο επιτυχημένη όσο η πρώτη του, αφού το This Is Οur Νight του Δημήτρη Κοντόπουλου έφτασε μέχρι την 7η θέση. Τη σκηνοθεσία υπέγραφε ο Φωκάς (η έβδομή του στον διαγωνισμό) και το βασικό σκηνικό εύρημα ήταν μια κατασκευή που άνοιγε και είχε μέσα την ελληνική σημαία.

8) Hold Me (2013, 2η θέση)

YouTube player

Έπειτα από απουσία τεσσάρων χρόνων ο Φωκάς Ευαγγελινός επέστρεψε ως σκηνοθέτης στη Eurovision με τον Αζέρο Farid Mammadov και το υπέροχο Hold Me, που κατέκτησε τη 2η θέση. Η βασική σκηνοθετική ιδέα ήταν ένα διάφανο κουτί που έμοιαζε με τον καθρέφτη του τραγουδιστή και μέσα υπήρχε ένας χορευτής με τον οποίο αλληλοεπιδρούσαν.

9) Shine (2014, 7η θέση)

YouTube player

Άλλη μια σκηνοθεσία του Φωκά για τη Ρωσία ήταν αυτή των Tolmachevy Sisters για το Shine που τερμάτισε στην 7η θέση.

10) You Are the Only One (2016, 3η θέση)

YouTube player

Μια από τις πιο πετυχημένες δουλειές του Φωκά Ευαγγελινού στη Eurovision ήταν αυτή με τον Sergey Lazarev το 2016, στον διαγωνισμό που έγινε στη Σουηδία. Είναι και η πρώτη σκηνοθεσία του Φωκά που βασίστηκε τόσο έντονα στα visual effects, μιας και η Σουηδία φημίζεται για τα προηγμένα τεχνολογικά της μέσα σε τηλεοπτικές διοργανώσεις. Επίσης είναι η συμμετοχή που σκηνοθέτησε ο Φωκάς με τις περισσότερες προβολές, αφού έχει ξεπεράσει τα 50 εκατομμύρια. Τέλος, και οι δέκα σκηνοθεσίες του Φωκά μέχρι το 2016 είχαν καταλήξει στην κορυφαία δεκάδα και συγκεκριμένα από την 7η έως την 1η θέση.

11) This Is Love (2017, 19η θέση)

YouTube player

Το σερί των καλών αποτελεσμάτων χάλασε το 2017 με την ελληνική συμμετοχή για το This Is Love με ερμηνεύτρια την Demy. Πολλά πήγαν λάθος στη συγκεκριμένη εμφάνιση, όπως έχουν παραδεχτεί τόσο ο Φωκάς όσο και άλλοι συντελεστές.

12) X My Heart (2018, αποκλεισμός)

YouTube player

Την επομένη χρονιά η Dream Team με συνθέτη τον Δημήτρη Κοντόπουλο και σκηνοθέτη τον Φωκά Ευαγγελινό ανέλαβε τη συμμετοχή του Αζερμπαϊτζάν με την Aisel, που για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας δεν κατάφερε να περάσει στον τελικό.

13) My Lucky Day (2018, 10η θέση)

YouTube player

Την ίδια χρονιά ο Φωκάς σκηνοθέτησε τη συμμετοχή των DoReDos για τη Μολδαβία με ιδιαίτερο χιούμορ και ενέργεια, που κατάφερε να μπει στην κορυφαία δεκάδα.

14) Scream (2019, 3η θέση)

YouTube player

Όπως είχε συμβεί και με τον Dima Bilan, ο Φωκάς σκηνοθέτησε ξανά τον Sergey Lazarev στη δεύτερη εκπροσώπηση της Ρωσίας, σε μια εμφάνιση με έντονη χρήση οπτικών εφέ και άρτια φωνητική ερμηνεία. Το κουτί στο οποίο βρισκόταν ο καλλιτέχνης παρέπεμπε κάπως στη σκηνοθεσία του Shady Lady και του Hold Me. Το πεπρωμένο ήθελε ξανά τον Lazarev στην 3η θέση, αφού εκείνη τη χρονιά κέρδισε η Ολλανδία.

15) La Venda (2019, 22η θέση)

YouTube player

Η χειρότερη θέση σε τελικό που έχει πάρει συμμετοχή που σκηνοθέτησε ο Φωκάς ήταν της Ισπανίας το 2019, σε ένα τραγούδι το οποίο καμία σκηνοθεσία δεν θα μπορούσε να ανεβάσει ψηλότερα.

16) Last Dance (2021, 10η θέση)

YouTube player

Η επιστροφή της Ελλάδας στο top 10 έγινε ξανά σε σκηνοθεσία Φωκά, αυτήν τη φορά με τη 19χρονη Stefania και το Last Dance που αξιοποίησε green screen.

17) Sugar (2021, 13η θέση)

YouTube player

Την ίδια χρονιά σκηνοθέτησε τη Natalia Gordienko για τη Μολδαβία, σε μια εμφάνιση που βασίστηκε περισσότερο στον χορό παρά σε κάποιο εύρημα. Το Sugar έφτασε στη 13η θέση, ενώ η μεγάλης διάρκειας νότα της Gordienko πέρασε στα ρεκόρ του διαγωνισμού.

18) Die Together (2022, 8η θέση)

YouTube player

Για δεύτερη συνεχή χρονιά σκηνοθέτησε την Ελλάδα, από τις συνολικά έξι φορές, φέρνοντας άλλο ένα αποτέλεσμα δεκάδας. Η Amanda Tenfjord ερμήνευσε υπέροχα το κομμάτι της Die Together, καθώς οι καρέκλες στη σκηνή έδιναν την αίσθηση ότι λιώνουν.

Φέτος ο Φωκάς Ευαγγελινός ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση της ελληνικής συμμετοχής, που είναι το Ζάρι της Μαρίνας Σάττι. Τη χορογραφία έχει αναλάβει ο διεθνούς φήμης χορογράφος Mecnun και θα περιλαμβάνει, πέρα από τη Μαρίνα, τέσσερις χορευτές που θα την πλαισιώνουν. Όπως δήλωσε και σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, δεν θα χρησιμοποιήσει κάποιο εύρημα από αυτά που έχουμε συνηθίσει να περιμένουμε, αλλά τρία ευρηματικά λεπτά με πρωταγωνίστρια τη Μαρίνα.

Picture of Αναστάσης Πινακουλάκης

Αναστάσης Πινακουλάκης

Ο Αναστάσης Πινακουλάκης είναι εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας, θεατρολόγος και θεατρικός συγγραφέας. Είναι αριστούχος διπλωματούχος από το ΠΜΣ του Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται συστηματικά με τη θεατρική κριτική, την αρθρογραφία, τον κινηματογράφο και την Eurovision.

Eurovision 2024 – Οι σκηνοθεσίες του Φωκά Ευαγγελινού από το Shake Ιt ως το Ζάρι (Video)

Most Popular

Share on Social Media

Νεότερα Άρθρα
Scroll to Top