Εχτές, Κυριακή του Ορθόδοξου Πάσχα, πραγματοποιήθηκε το καθιερωμένο Turquoise Carpet όπου οι εκπρόσωποι της κάθε χώρας παρέλασαν και έδωσαν συνεντεύξεις. Αύριο, Τρίτη του Πάσχα θα πραγματοποιηθεί ο Α’ Ημιτελικός στον οποίο διαγωνίζεται η Κύπρος με την 17χρονη Silia Kapsis, ενώ την Πέμπτη έρχεται η σειρά της Ελλάδας που θα διαγωνιστεί στον Β’ Ημιτελικό για μια θέση στον Μεγάλο Τελικό του Σαββάτου. Από τις 16 χώρες που διαγωνίζονται θα προκριθούν στον Τελικό οι 10 αποκλειστικά από τις ψήφους των τηλεθεατών, όπως έγινε και πέρσι.
Ο Β’ Ημιτελικός έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από τον Α’ γιατί σε αυτόν εμφανίζονται πέραν από την Ελλάδα, η Ελβετία που είναι στα φαβορί για νίκη του διαγωνισμού και η Ιταλία -χωρίς να διαγωνίζεται- που αναμένεται να πάει ιδιαίτερα καλά στον Τελικό. Πέραν από την Ιταλία, θα δούμε και τη Γαλλία -πιστεύουμε θα έχει υψηλή βαθμολογία στις επιτροπές- και η Ισπανία με το ‘80s κομμάτι Zorra. Λόγω του υψηλού επιπέδου συμμετοχών και των διαφορετικών ειδών που εκπροσωπούν, είναι επισφαλές να κάνουμε προβλέψεις για το ποιες χώρες θα προκριθούν 100%.
Ωστόσο, έχοντας παρακολουθήσει τη δυναμική των συμμετοχών τους τελευταίους δύο μήνες σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες αλλά και τα βίντεο από τις πρόβες που κυκλοφόρησαν, ας το επιχειρήσουμε:
Ελβετία
Το Nemo με το πολύ δυνατό κομμάτι The Code και την artpop εμφάνισή του, όπως φαίνεται δε θα δυσκολευτεί να προκριθεί στον Τελικό, στον οποίο μάλιστα θα διεκδικήσει και την πρωτιά.
Ελλάδα
Σε αντίθεση με την περσινή μας συμμετοχή, το Ζάρι και ακόμη περισσότερο η Μαρίνα Σάττι φαίνεται να έχει κερδίσει τις εντυπώσεις, ειδικότερα μετά τις πρόβες της προηγούμενης εβδομάδας. Τα στοιχεία δείχνουν ότι θα περάσει σχετικά άνετα στον Τελικό και μακάρι να σημειώσει κι εκεί μια επιτυχημένη στιγμή.
Ολλανδία
Είναι το πιο πολυπαιγμένο βίντεο κλιπ της φετινής σεζόν, με πάνω από 20 εκατομμύρια προβολές, ενώ ακόμη και η πρόβα του έφερε μεγάλη συζήτηση. Μπορεί να έπεσε στις τάσεις για νικητής του διαγωνισμού, αλλά θα ξαναδούμε σίγουρα τον Joost στον Τελικό.
Ισραήλ
Ανεξάρτητα από την κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή και τη συζήτηση γύρω από τη συμμετοχή της χώρας στον φετινό διαγωνισμό, η Eden Golan δίνει μια εξαιρετική ερμηνεία στο Hurricane, το οποίο είναι η μοναδική ατόφια μπαλάντα του Β’ Ημιτελικού. Το πιο πιθανό είναι ότι θα περάσει και θα έχει μια θέση στην αριστερή στήλη του βαθμολογικού πίνακα.
Νορβηγία
Δεν έχει συζητηθεί όσο θα έπρεπε, αλλά η folk metal μπάντα Gåte από τη Νορβηγία, θεωρώ ότι όχι μόνο θα περάσει στον Τελικό αλλά μπορεί να τερματίσει στην κορυφαία τριάδα του televoting. Ο λόγος; Υπάρχει μεγάλο κοινό που υποστηρίζει ροκ/metal μπάντες και φέτος η Φινλανδία φαίνεται ν’ άφησε κενή τη θέση.
Αρμενία
Η πιο έντονα έθνικ συμμετοχή του φετινού διαγωνισμού, οι Ladavina είναι έτοιμοι να ξεσηκώσουν το κοινό της Ευρώπης, και νομίζω να τιμήσουν τις «παραδόσεις» του διαγωνισμού.
Γεωργία & Αυστρία
Ο Β’ Ημιτελικός έχει – πέρα από την Ελλάδα- 3 έντονα χορευτικές συμμετοχές: τη Μάλτα, την Αυστρία και τη Γεωργία. Από αυτές δεν πιστεύω ότι μπορούν να περάσουν και οι 3, γιατί θα υπάρχουν και άλλες δυνατές συμμετοχές σε διαφορετικά είδη. Η Αυστρία είναι ψηλά στις προτιμήσεις των eurofans, αλλά μετά τις πρόβες νιώθω πως η Nutsa έχει πιο εκρηκτική εμφάνιση και φωνητικές ικανότητες που θα οδηγήσουν τη Γεωργία στον Τελικό (μετά από χρόνια).
Βέλγιο
Μια συμμετοχή που ξεκίνησε ως φαβορί και σταδιακά βρέθηκε εκτός δεκάδας για τον Τελικό είναι αυτή του Mustii από το Βέλγιο. Μπορεί ο Β’ Ημιτελικός να είναι αρκετά ανταγωνιστικός αλλά δεν μπορώ να φανταστώ το Βέλγιο να μένει εκεί.
Εσθονία
Μια συμμετοχή που δεν είναι στις προτιμήσεις μου, αλλά ταιριάζει στην «πανηγυρική» διάθεση που συχνά έχει το ευρύ κοινό και συνεπώς σε μια 100% televoting βραδιά.
Συνοπτικά, η Saba από τη Δανία είναι πιο κοντά στον Τελικό από τις υπόλοιπες 6 χώρες, με μια λιτή αλλά δραματική παρουσίαση του Sand. Η Sarah Bonnici από τη Μάλτα δίνει ένα πολύ δυνατό χορευτικό σόου, αλλά δεν έχει ένα εξίσου δυνατό κομμάτι να υποστηρίξει. Η αγγλική απόδοση του Titan, της συμμετοχής της Αλβανίας και η αδύναμη σκηνική εμφάνιση δε δείχνουν υλικό για Τελικό. Η Aiko από την Τσεχία έχει ένα ποπ ροκ κομμάτι που ταιριάζει σε ένα νεανικό κοινό, αλλά η εμφάνιση μετά την Ελβετία δε νομίζω να την βοηθήσει να ξεχωρίσει. Αντίστοιχα, το ισπανικό συγκρότημα Megara που εκπροσωπεί τον Άγιο Μαρίνο, δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλές ανάμεσα στους eurofans και το πιο ροκ κοινό θα κατευθυνθεί προς Νορβηγία.
Να ευχηθούμε ολόψυχα καλή επιτυχία στη Μαρίνα Σάττι που θα εμφανιστεί στην 3η θέση του Β’ Ημιτελικού, την Πέμπτη 9 Μαΐου.