Συγκριτικά με τον Β’ Ημιτελικό που είναι αρκετά πιο ανταγωνιστικός, ο Α’ θεωρείται λιγότερο δυνατός. Τον ημιτελικό ανοίγει η Κύπρος με τη 17χρονη Silia Kapsis και το Liar του Δημήτρη Κοντόπουλου, ενώ ανάμεσα στις χώρες που διαγωνίζονται είναι και η Κροατία που θεωρείται ένα από τα μεγάλα φαβορί για τη νίκη του διαγωνισμού. Από τις 15 χώρες θα περάσουν οι 10 στον Τελικό, που θα διαγωνιστούν μαζί με τις άλλες δέκα που θα περάσουν από τον Β’ Ημιτελικό, τις Big 5 και τη διοργανώτρια χώρα.
Οι τεχνικές πρόβες που έγιναν το Σαββατοκύριακο και οι πρόβες της Τετάρτης, δεν έφεραν μεγάλες ανατροπές στα στοιχήματα ή στις προτιμήσεις των φαν. Σταθερά ψηλά στις προτιμήσεις βρίσκονται η Κροατία, η Ουκρανία και η Λιθουανία, οι οποίες θεωρούμε ότι είναι και οι πιο δυνατές συμμετοχές του Α’ Ημιτελικού. Ο Baby Lasagna έχει συγκεντρώσει όλα τα βλέμματα πάνω του πριν καν κερδίσει το Dora, τον Εθνικό Τελικό της Κροατίας, και όπως φαίνεται θα φέρει ένα υψηλό αποτέλεσμα στη χώρα του μετά από χρόνια. Η Λιθουανία έχει μια dark pop συμμετοχή με εκπρόσωπο τον Silvester Belt, που πιστεύω θα σαρώσει στο νεανικό κοινό. Η Ουκρανία ούτως ή άλλως είναι μια χώρα που πηγαίνει καλά στον διαγωνισμό και αποτελεί μια σταθερή δύναμη… δεκάδας (και πριν τον πόλεμο) και αναμφισβήτητα έχει μια από τις καλύτερες μελωδίες του φετινού διαγωνισμού.
Η 4η χώρα που προβλέπουμε ότι θα περάσει στον Τελικό είναι η Σερβία, με την υπέροχη μπαλάντα Ramonda και την καλαίσθητη εμφάνιση της Teya Dora. Η Σερβία ούτως ή άλλως είναι μια χώρα που πηγαίνει καλά στο televoting και πλέον στους Ημιτελικούς το αποτέλεσμα κρίνεται μόνο από αυτό. Άνετη πρόκριση θα έχει μάλλον και η Κύπρος μας, καθώς η Silia παραδίδει την πιο χορευτική εμφάνιση του Α’ Ημιτελικού και ανοίγει ιδανικά τον διαγωνισμό. Η Πολωνία έχει ένα πολύ θεατρικό staging και ένα ευχάριστο ποπ τραγούδι, που μπορεί να μην στοχεύει σε καλό αποτέλεσμα, αλλά πιστεύω θα προκριθεί στον Τελικό. Η 7η χώρα που αναμένεται να περάσει στον Τελικό, παρά τις αρχικές ενστάσεις είναι η Ιρλανδία με το Bambie Thug και μια εμφάνιση… μαγική.
Για τις υπόλοιπες 3 θέσεις, δεν είναι τόσο σίγουρο το αποτέλεσμα. Το Λουξεμβούργο πασάρεται ψηλά στα στοιχήματα και αναμένεται να πάρει ένα μέτριο προς καλό αποτέλεσμα στον Τελικό λόγω της επιστροφής της χώρας στον διαγωνισμό (χωρίς όμως… συμμαχίες). Η Tali είναι μια ταλαντούχα ερμηνεύτρια, αλλά η σκηνική εμφάνιση δε φαίνεται αρκετά φρέσκια. Η Φινλανδία έχει μια από τις πιο troll εμφανίσεις της σεζόν, στα στοιχήματα φαίνεται ότι θα περάσει με μεγάλη ευκολία, αλλά στην εφαρμογή των eurofans βρίσκεται ιδιαίτερα χαμηλά. Προσωπικά δε μου αρέσει, αλλά επειδή ψηφίζει μόνο το κοινό δεν αποκλείεται να δούμε τη χώρα στον Τελικό. Ως δέκατη χώρα θα δούμε την Πορτογαλία ή τη Σλοβενία, που έχουν και οι δύο ατμοσφαιρικές και καλαίσθητες εμφανίσεις.
Η Πορτογαλία εδώ και αρκετά χρόνια είναι μια από τις χώρες που προσφέρουν υψηλής ποιότητας μουσικές και σκηνικές εμφανίσεις, και δεν μπορώ να φανταστώ να μην περνάει στον Τελικό. Από την άλλη η Σλοβενία, και ειδικότερα η Raiven, είναι πολύ αγαπητή στην «κοινότητα» και η συνύπαρξη στον Ημιτελικό με Κροατία, Λιθουανία, Σερβία και Πολωνία θεωρώ ότι θα την βοηθήσουν να περάσει (ίσως αντί για τη Φινλανδία).
Οι χώρες που ίσως αποκλειστούν είναι η Αυστραλία, το Αζερμπαϊτζάν, η Μολδαβία και η Ισλανδία. Ανάμεσα σε αυτές, το Αζερμπαϊτζάν έχει ένα πολύ δυνατό κομμάτι και μάλιστα στα αζέρικα κατά μεγάλο ποσοστό, που θα άξιζε να περάσει στον Τελικό. Η Αυστραλία εκπροσωπείται από τους Electric Fields, που φέρνουν κάτι διαφορετικό από ότι μας έχουν συνηθίσει, αλλά ίσως δεν υποστηριχτεί από το ευρωπαϊκό κοινό. Η Μολδαβία και η Ισλανδία βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις και στα στοιχήματα και στις προτιμήσεις των φαν, οπότε λογικά δύσκολα θα προκριθούν.