Μετά το τέλος του Β’ Ημιτελικού με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των 10 χωρών που προκρίθηκαν, ακολούθησε η press conference των finalists.
Εκεί οι καλλιτέχνες που κατάφεραν να προκριθούν στον Τελικό απάντησαν σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων και στη συνέχεια τράβηξαν κλήρο για να δουν αν θα εμφανιστούν στο πρώτο ή στο δεύτερο μισό του Τελικού, ή αν αφεθούν στην κρίση των παραγωγών. Πλέον δεν κληρώνεται απευθείας η θέση εμφάνισης μιας χώρας, αλλά αποφασίζει η παραγωγή ανάλογα με τη ροή που θέλουν να δώσουν στον διαγωνισμό. Ο Τελικός φέτος έχει μεγάλη ποικιλία από εθνικές γλώσσες, είδη τραγουδιών και εμφανίσεων, προσφέροντας διαφορετικές εμπειρίες για τον κάθε θεατή.
Μετά τα μεσάνυχτα δημοσιεύτηκε η ολοκληρωμένη σειρά εμφάνισης για τον μεγάλοΤελικό. Τον διαγωνισμό θα ανοίξει η διοργανώτρια Σουηδία με τους Marcus & Martinus, με ένα ανεβαστικό performance. Στη δεύτερη θέση, τη λεγόμενη death slot, θα εμφανιστεί η Ουκρανία με ένα πραγματικά υπέροχο τραγούδι. Από τις πρώτες εμφανίσεις, φαίνεται να ξεχωρίζει για διάφορους λόγους το Ισραήλ, που εμφανίζεται στην 6η θέση. Μετά τον Β’ Ημιτελικό εκτοξεύτηκε στη 2η θέση των στοιχημάτων από τη 10η που βρισκόταν.
Μια από τις πιο πολυσυζητημένες εμφανίσεις είναι αναμφισβήτητα αυτή της Ιρλανδίας με το Bambie Thug που έχει ξεπεράσει ήδη τα 4 εκατομμύρια προβολές στο YouTube και αποτελεί την πιο δημοφιλή εμφάνιση μετά από αυτή της Κροατίας. Η Ιρλανδία θα εμφανιστεί στη 10η θέση. Στη 12η θα εμφανιστεί η Ελλάδα με το Ζάρι, και ελπίζουμε να δούμε αρκετές φορές αυτόν τον αριθμό το Σάββατο. Μετά την Ελλάδα, εμφανίζονται 3 χώρες που πιστεύω θα πάνε πολύ καλά στη βαθμολογία: το Ηνωμένο Βασίλειο, η Νορβηγία και η Ιταλία.
Η Ιταλία μπορεί να μην ακούγεται πλέον ως χώρα νίκης καθώς είχε κερδίσει πρόσφατα τον διαγωνισμό και βρίσκεται 5η στα στοιχήματα, αλλά το La Noia παραμένει στην 1η θέση της εφαρμογής Eurovision Scoreboard.
Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον βρίσκεται μετά από την 20η θέση στην οποία εμφανίζεται η Κύπρος με τη Silia Kapsis. Αμέσως μετά την Κύπρο, στην 21η θέση εμφανίζεται η Ελβετία που για σχεδόν 1μιση μήνα ήταν το φαβορί για νίκη του διαγωνισμού. Το Nemo έχει απίστευτες φωνητικές ικανότητες και μάλιστα ερμηνεύει το κομμάτι του σε μια ξεχωριστή συνθήκη, πάνω σε έναν περιστρεφόμενο μεταλλικό δίσκο.
Στην 22η θα εμφανιστεί η αιθέρια Raiven από τη Σλοβενία, που ήταν μια από τις εκπλήξεις πρόκρισης στον Τελικό. Η επόμενη χώρα είναι αυτή που απασχολεί τους περισσότερους φαν φέτος, η Κροατία που φαίνεται πως είναι πιο κοντά στο βραβείο με ποσοστό νίκης πάνω από 40%. Αν γίνει αυτό πραγματικότητα, η Κροατία θα κερδίσει για πρώτη φορά τον διαγωνισμό και η Eurovision θα γυρίσει στα Βαλκάνια μετά από χρόνια. Να υπενθυμίσουμε ωστόσο ότι ο διαγωνισμός είχε διεξαχθεί στο Ζάγκρεμπ, όταν είχε κερδίσει η Γιουγκοσλαβία το 1989.
Μετά την Κροατία, στην 24η θέση θα εμφανιστεί η Nutsa Buzaladze από τη Γεωργία, που καταφέρει να βρεθεί στον τελικό για πρώτη φορά σε 9 χρόνια. Όχι μόνο πέρασε στον Τελικό αλλά έχει και μια από τις πιο εκρηκτικές εμφανίσεις που θυμίζει τον αέρα του Fuego. Η Nutsa είναι δημοφιλής από τη συμμετοχή της στο American Idol πέρσι που είχε ξεχωρίσει με τις φωνητικές της ικανότητες.
Στην 25η θέση εμφανίζεται η ήρεμη δύναμη του Τελικού, ο Slimane από τη Γαλλία που πιστεύουμε ότι θα κερδίσει τις επιτροπές με ευκολία, κρίνοντας από την αποδοχή που είχε η εμφάνιση του εχτές. Μπορεί το Mon Amour να μην είναι από μόνο του ξεχωριστό τραγούδι, αλλά ο τρόπος που του ερμηνεύει είναι μοναδικός. Σε μια χρονιά με τόσο έντονες εμφανίσεις, κοστούμια, εφέ και ανεβαστικους ρυθμούς, ίσως η Γαλλία είναι η χώρα που καταφέρει να ξεχωρίσει.
Τον Τελικό θα κλείσει η Αυστρία με το hit We will rave, που σίγουρα θα είναι το ιδανικό φινάλε για την αρένα.
Ποια χώρα θα καταφέρει να ξεχωρίσει περισσότερο ώστε να κερδίσει κριτικές επιτροπές και κοινό; Φέτος δεν μπορεί κανείς να προβλέψει με ασφάλεια.
Να ευχηθούμε καλή επιτυχία στη Μαρίνα Σάττι και τη Silia Kapsis, που κατάφεραν να φέρουν ξανά στον Τελικό Ελλάδα και Κύπρο μετά το 2021.