Για την ιστορία, η Ισλανδία συμμετέχει στη Eurovision από το 1986 αλλά δεν έχει κερδίσει ποτέ, παρόλο που κόντεψε δύο φορές, φτάνοντας μια ανάσα από την κορυφή (το 1999 και το 2009). Ωστόσο οι Ισλανδοί παρακολουθούν φανατικά τον διαγωνισμό, κάνοντας τηλεθέαση που ξεπερνά το 95%! Αυτό μάλιστα ήταν και το θέμα της ταινίας του Netflix Eurovision Song Contest: Story of Fire Saga.
Στα δικά μας τώρα, το 2010 εκπροσώπησε την Ισλανδία η Hera Björk με το Je ne Sais Quoi, τερματίζοντας στη 19η θέση. Μπορεί η θέση που κατέκτησε να μη θεωρείται επιτυχία, αλλά η ίδια αγαπήθηκε από τους φαν, ενώ σε πολλές περιστάσεις έχει κληθεί να ερμηνεύσει το συγκεκριμένο κομμάτι.
Φέτος, 14 χρόνια μετά την πρώτη της συμμετοχή, δήλωσε ξανά συμμετοχή στον εθνικό τελικό της χώρας, Söngvakeppnin, όπου ήταν… outsider. Φαβορί θεωρείτο ο Παλαιστίνιος Bashar Murad με το τραγούδι Wild West, που μάλιστα είχε ανεβάσει την Ισλανδία στην κορυφαία πεντάδα των στοιχημάτων. Εντελώς απρόσμενα επικράτησε η Hera Björk με το κομμάτι Við förum hærra, που το ερμήνευσε στη συνέχεια στα αγγλικά με τίτλο Scared of Heights.
Η Ισλανδία είχε απασχολήσει αρκετά τα media γιατί απειλούσε με αποχώρηση από τον διαγωνισμό αν διαγωνιζόταν το Ισραήλ, κάτι που τελικά δεν έγινε. Η Hera ετοιμάζεται λοιπόν για τη δεύτερη συμμετοχή της στη Eurovision και μένει να δούμε αν θα καταφέρει κάτι καλύτερο από την προηγούμενη φορά. Οι στοιχηματικές εταιρείες μέχρι στιγμής την κατατάσσουν τελευταία στον α΄ ημιτελικό όπου διαγωνίζεται.
Κλείνοντας, πέρα από την Ισλανδία και η Μολδαβία στέλνει φέτος γνώριμο καλλιτέχνη της Eurovision, τη Natalia Barbu που είχε διαγωνιστεί ξανά το 2007, και συνεπώς επιστρέφει 17 χρόνια μετά. Διαγωνίζεται επίσης στον α΄ ημιτελικό, που θα διεξαχθεί την Τρίτη 7 Μαΐου. Είναι κάτι σαν νέα παράδοση της Μολδαβίας, αφού για τέταρτη συνεχομένη χρονιά στέλνει καλλιτέχνη που είχε δοκιμαστεί και σε προηγούμενες διοργανώσεις. Η Natalia Barbu φημίζεται πέρα από ερμηνεύτρια και ως βιολονίστρια και μάλιστα το μουσικό της όργανο έχει κεντρικό ρόλο και στις δύο συμμετοχές της.