Στο παρελθόν κάθε συμμετοχή υποστηριζόταν από ζωντανή ορχήστρα, καθώς ο διαγωνισμός ήταν πιο λυρικός. Ακόμη και σήμερα που δεν ακούγεται ζωντανά ο ήχος των μουσικών οργάνων, η παρουσία τους επί σκηνής συχνά γίνεται σήμα κατατεθέν ενός ερμηνευτή. Σίγουρα θυμόμαστε το Lane Moje του Zeljko (Σερβία 2004), τον βιολιτζή Alexander Rybak (Νορβηγία 2009) και τον «επικό σαξοφωνίστα» των Sunstroke Project (Μολδαβία 2010 & 2017).
Ποια μουσικά όργανα θα ξεχωρίσουν φέτος;
Nyckelharpa (Νορβηγία)
Αφήνοντας τις ποπ και dance συμμετοχές στα αγγλικά, η Νορβηγία φέτος ύστερα από αρκετά χρόνια διαγωνίζεται στα νορβηγικά και μάλιστα με τη folk metal μπάντα Gåte. Οι στίχοι του κομματιού προέρχονται από ένα μεσαιωνικό παραμύθι, ενώ η όλη ζωντανή εμφάνιση με τα φωνητικά, τους φωτισμούς και τη χρήση της Nyckelharpa (άρπα με κλειδιά) αναμένεται να ξεχωρίσει. Αυτό το ξεχωριστό μουσικό όργανο μοιάζει σαν μεγάλο βιολί με κλειδιά και έχει ταυτιστεί με τις σκανδιναβικές μπάντες παραδοσιακής μουσικής. Έχει καταγωγή από τη Σουηδία και το έχουμε ξαναδεί ελάχιστες φορές στη Eurovision, όπως σε interval act το 2016 όταν ο διαγωνισμός έγινε στη Σουηδία και στη νικητήρια συμμετοχή της Νορβηγίας το 1985.
Talharpa (Εσθονία)
Η Εσθονία φημίζεται για τη μουσική της κουλτούρα, ιδίως για το πιάνο, μουσικό όργανο που ξεχώρισε και στην περσινή εμφάνιση δεκάδας με το κομμάτι Bridges. Φέτος τη χώρα εκπροσωπούν οι 5MIINUST x Puuluup με μια οριακά… joke συμμετοχή, που ξεχωρίζει όμως για τη χρήση της talharpa. Πρόκειται για ένα είδος δίχορδης λύρας με μακρά παράδοση στην Εσθονία εδώ και χίλια χρόνια, ενώ η προέλευσή της είναι από τη Σουηδία.
Πνευστά όργανα & γιουκαλίλι (Αρμενία)
Η Αρμενία επίσης επέλεξε την εθνική της γλώσσα και πιο έθνικ κομμάτι, σε μια συγκεχυμένη αλλά ανεβαστική μελωδία. Τα πνευστά όπως η φλογέρα κυριαρχούν, ενώ σε σημεία μπαίνουν τα έγχορδα και συγκεκριμένα το γιουκαλίλι. Οι Ladavina φημίζονται για την ανάδειξη των πολιτιστικών στοιχείων της Αρμενίας και άλλων πολιτισμών, όπως του ινδικού. Αυτές οι εικόνες προβάλλονται και στο βίντεο κλιπ της συμμετοχής, ενώ από τα κοινωνικά δίκτυα του ντουέτου φαίνεται πως τους αρέσουν οι πιο instrumental εκδοχές των τραγουδιών, η μουσική του δρόμου και αυτό που λέμε παγκόσμια μουσική.
Ζουρνάς (Ελλάδα)
Ένα από τα χαρακτηριστικά της παραγωγής του κομματιού Ζάρι που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα είναι η χρήση του ζουρνά. Μπορεί να μη δούμε κάποιο μουσικό όργανο στη σκηνή, αλλά ο ήχος που προτείνουμε φέτος φαίνεται να αρέσει στο ευρωπαϊκό κοινό και αυτό φάνηκε τόσο από το επίσημο βίντεο όσο και από την unplugged εκδοχή όπου φαίνεται ο ζουρνάς.