Art & Culture Eurovision 2024

Eurovision 2024 – Ταξινομούμε τις καλύτερες θέσεις της Ελλάδας στην Eurovision από το 1977 ως το 2013

Η Ελλάδα πρωτοσυμμετείχε στην Eurovision το 1974 με τη Μαρινέλλα και το τραγούδι «Κρασί, θάλασσα και τ’ αγόρι μου».

Φέτος όπως έχουμε προαναφέρει συμπληρώνεται η επέτειος των 50 χρόνων στο διαγωνισμό, με 44 ελληνικές συμμετοχές (καθώς υπήρξαν φορές που δε συμμετείχαμε). Στα πρώτα 30 χρόνια που συμμετείχαμε, καταφέραμε μόλις 2 φορές να βρεθούμε στην κορυφαία 5άδα, ενώ με το γύρισμα του αιώνα η Ελλάδα έγινε μια από τις πετυχημένες χώρες του διαγωνισμού. Στο παρόν άρθρο θα θυμηθούμε ποιες ελληνικές συμμετοχές κατάφεραν να βρεθούν στις κορυφαίες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα.

1)Έλενα ΠαπαρίζουMy Number One (2005) & Antique – Die for you (2001)

Μια στιγμή που μας έχει χαραχθεί ανεξίτηλα, ήταν η μοναδική νίκη της χώρας μας στον διαγωνισμό και αυτό ήταν φυσικά στις 21 Μαΐου 2005. Η Έλενα κατάφερε να συλλέξει βαθμούς σχεδόν από κάθε χώρα και μάλιστα αρκετά δωδεκάρια και διέδωσε την ελληνική σημαία στα πέρατα της Ευρώπης. Το τραγούδι έμεινε ανεξίτηλο και ψηφίστηκε στη συνέχεια ως ένα από τα κορυφαία όλων των εποχών, ενώ το 2021 προσκλήθηκε να το ερμηνεύσει ξανά στη σκηνή της Eurovision. Φυσικά δεν μπορούμε να ξεχάσουμε και την πρώτη της συμμετοχή ως τραγουδίστρια των Antique, που είχε έντονα ελληνικό χρώμα και είχε αποτελέσει μεγάλο φαβορί τερματίζοντας τελικά στην 3η θέση.

2)Σάκης ΡουβάςShake It (2004) & This is our night (2009)

Ένα χρόνο πριν τη νίκη της Έλενας, η Ελλάδα είχε ξαναβρεθεί ξανά στην κορυφαία τριάδα, με τον Σάκη Ρουβά και το χορευτικό Shake It. Μπορεί τότε ο Σάκης να μην είχε κερδίσει, καθώς το βραβείο είχε πάει στην Ruslana, αλλά έχει ταυτιστεί με την Ελλάδα στον διαγωνισμό. Πέντε χρόνια μετά επέστρεψε στον διαγωνισμό με το This is our night, το οποίο είχε βγει έβδομο.

3) Καλομοίρα – Secret Combination (2008)

Από τις πιο iconic συμμετοχές μας ήταν και η Καλομοίρα, που συμμετείχε το 2008 με το Secret Combination σε μια αρκετά ανταγωνιστική χρονιά έχοντας απέναντι της τον Dima Bilan, την Ani Lorak και τη Sirusho. Η Καλομοίρα επέδειξε αξιοζήλευτο ανταγωνισμό και η πληθωρική παρουσία της χάρισαν άλλη μια τριάδα για την Ελλάδα. Μάλιστα, πέρσι ακουγόταν έντονα πως η Καλομοίρα θα εκπροσωπούσε ξανά τη χώρα μας 15 χρόνια μετά, αλλά η πρόταση απορρίφθηκε με αιτιολογία πως … έχει μεγαλώσει.

4) Πασχάλης, Μαριάννα Τόλη, Robert Williams & Μπέσσυ Αργυράκη – Μάθημα Σολφέζ (1977)

Τέσσερις μοναδικοί καλλιτέχνες συνέπραξαν στο τραγούδι που έγραψε ο Χατζηνάσιος και με το «μάθημά» τους, έκαναν την Ελλάδα περήφανη με την 5η θέση που είδαμε για πρώτη φορά στον διαγωνισμό. Εκείνη τη χρονιά είχε νικήσει η Γαλλία με τη Marie Myriam και το υπέροχο Loiseau et lenfant (Το πουλί και το παιδί).

5) Κλεοπάτρα – Όλου του κόσμου η ελπίδα (1992)

Το 1992 στον 37ο διαγωνισμό της Eurovision που πραγματοποιήθηκε στο Μάλμε της Σουηδίας, η χώρα μας εκπροσωπήθηκε από την Κλεοπάτρα και το πολύ σημαντικό κομμάτι Όλου του κόσμου η ελπίδα που μας έφερε τη δεύτερη πεντάδα μας, μια δεκαπενταετία μετά το Μάθημα Σολφέζ. Μέχρι σήμερα αυτές οι δύο συμμετοχές μας είναι οι μοναδικές που τερμάτισαν στην 5η θέση.

6) Koza Mostra & Αγάθων ΙακωβίδηςAlcohol is free (2013)

Μια εντελώς απρόσμενη συνάντηση του αείμνηστου ρεμπέτη Αγάθωνα με την μπάντα Koza Mostra έκανε πάταγο το 2013 στο Μάλμε της Σουηδίας (2 στα 2 καλά αποτελέσματα στη σουηδική πόλη), συγκεντρώνοντας 152 πόντους και φτάνοντας ως την 6η θέση, ενώ στο televoting είχε βγει 3η. Το αξιοσημείωτο σε αυτή τη συμμετοχή είναι πως αν και ήταν στα ελληνικά κατάφερε να ξεσηκώσει την Ευρώπη, ενώ εδώ ήμασταν περισσότερο επιφυλακτικοί.

Επιγραμματικά να αναφέρουμε πως η Ελλάδα έχει βρεθεί μόλις 7 φορές στην κορυφαία πεντάδα, ενώ 20 φορές στη δεκάδα, με πιο πρόσφατη την 8η θέση που κατέκτησε η Amanda Tenfjord το 2022. Φέτος, μετά από χρόνια η χώρα μας ακούγεται για πρώτη φορά εδώ και 15 χρόνια ως φαβορί για νίκη, ενισχύοντας το ενδιαφέρον των Ελλήνων για την Eurovision. Πάντως το 1992 που ο διαγωνισμός έγινε στο Μάλμε βγήκαμε στην 5η και το 2013 που έγινε ξανά εκεί βγήκαμε στην 6η θέση. Θα είναι τυχερό ξανά για την Ελλάδα;

Ο Αναστάσης Πινακουλάκης είναι εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας, θεατρολόγος και θεατρικός συγγραφέας. Είναι αριστούχος διπλωματούχος από το ΠΜΣ του Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται συστηματικά με τη θεατρική κριτική, την αρθρογραφία, τον κινηματογράφο και την Eurovision.
X