Ο 68ος διαγωνισμός ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς, σε μια παραγωγή υψηλών προδιαγραφών και με μια σκηνή που αξιοποίησε τις τελευταίες τεχνολογίες. Η Eurovision διεξήχθη στη Σουηδία, μετά τη 2η νίκη της Loreen με το Tattoo. Φέτος είχαμε πολύ δυνατή χρόνια από άποψη συμμετοχών με τις περισσότερες χώρες να έχουν καταβάλει μια σημαντική προσπάθεια να ξεχωρίσουν, επιλέγοντας αρκετές από αυτές την εθνική τους γλώσσα.
Αυτό που είχαμε γράψει κι εδώ επανηλειμμένα είναι πως φέτος ουσιαστικά δεν είχαμε ένα αδιαφιλονίκητο φαβορί όπως τις προηγούμενες χρονιές. Οι στοιχηματικές εταιρείες άλλαζαν συνεχώς “τάσεις”, με πιο πρόσφατη την εκτόξευση του Ισραήλ στη 2η θέση σε μια ταραχώδη πολιτική συνθήκη και την Ιρλανδία που κέρδισε τις εντυπώσεις από τις πρόβες.
Ακόμη και το βράδυ του Τελικού δεν ήταν σαφές ποιος θα κερδίσει γιατί δεν υπήρχε συμφωνία στοιχηματικών, κοινού και θαυμαστών. Νικητής στέφθηκε το Nemo με το The Code, ένα τραγούδι με θέμα την προσωπική του προσπάθεια να βρει την ταυτότητα του ανάμεσα στα δύο φύλα.
Την Παρασκευή που πραγματοποιήθηκε το Jury Show, δηλαδή η πρόβα του Τελικού κατά την οποία οι επιτροπές των χωρών βαθμολογούν δεν εμφανίστηκε ο Joosts, ο εκπρόσωπος της Ολλανδίας που είχε γίνει viral με το Europapa. Στη συνέχεια μάθαμε ότι αποκλείστηκε από την EBU εξαιτίας ενός περιστατικού που έλαβε χώρα μετά τον Β’ Ημιτελικό που έχρηζε περαιτέρω διερεύνησης. Υπήρξε έντονη αντίδραση από τους eurofans για τη μη συμμετοχή του Joosts, το θέμα έγινε τάση σε όλα τα κοινωνικά δίκτυα, ενώ η αρένα αποδοκίμασε έντονα τον εκπρόσωπο της EBU.
Ταυτόχρονα, είχε δημιουργηθεί ένα έντονο κλίμα ανάμεσα στην αποστολή του Ισραήλ και αρκετούς εκπροσώπους της φετινής διοργάνωσης, όπως το Bambie Thug, τη Μαρίνα Σάττι, το Nemo και φυσικά τον Joosts. Έξω από την αρένα υπήρχαν διαδηλωτές και το κλίμα δε θύμιζε σε τίποτα προηγούμενες διοργανώσεις.
Θρίλερ στις βαθμολογίες
Ο Τελικός κύλησε ομαλά ωστόσο και όλοι οι συμμετέχοντες έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτο. Από την ανταπόκριση του κοινού φάνηκαν να ξεχωρίζουν η Κροατία, η Ιρλανδία, η Ελβετία, η Γαλλία, η Ισπανία και η Ελλάδα.
Το πιο ενδιαφέρον σημείο φυσικά ήταν η βαθμολογία μετά τις εμφανίσεις, που εξελίχθηκε σε θρίλερ. Νικήτρια των επιτροπών με μεγάλη διαφορά ήταν η Ελβετία, με το Nemo να συγκεντρώνει 365 βαθμούς, μεταξύ των οποίων 12αρια από 22 χώρες.
Την πεντάδα των επιτροπών συμπλήρωναν η Γαλλία, η Κροατία, η Ιταλία και η Ουκρανία.
Η βαθμολογία του κοινού ήταν ίσως η πιο “απρόβλεπτη” καθώς αρκετές χώρες έμειναν με ελάχιστους βαθμούς, ενώ 5 χώρες φάνηκε πως ήταν αυτές που ξεχώρισαν. Την πρωτιά πήρε ο Κροάτης Baby Lasagna που ήταν το μεγαλύτερο fan favorite, ενώ τα στοιχήματα τον έδειχναν νικητή με ένα συντριπτικό 50%. Τη δεύτερη θέση την πήρε το Ισραήλ με την ταλαντούχα Eden, δείχνοντας πως είχε μεγάλο κοινό υποστήριξης παρά το κλίμα που είχε διαμορφωθεί. Την πεντάδα συμπλήρωναν η Ουκρανία, η Γαλλία και η Ελβετία.
Συνολικά, τη νίκη πήρε η Ελβετία με 591 βαθμούς ενώ την πεντάδα συμπλήρωσαν η Κροατία, η Ουκρανία, η Γαλλία και το Ισραήλ. Η χώρα περίμενε να κερδίσει 36 χρόνια, με προηγούμενη νίκη της το 1988 με τη Céline Dion. Ο διαγωνισμός έτσι θα επιστρέψει στην Ελβετία την χώρα από την οποία ξεκίνησε η Eurovision το μακρινό 1956 με βασικό σκοπό τη συμφιλίωση των λαών μετά τις επιπτώσεις του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ταυτόχρονα η Κροατία σημείωσε την υψηλότερη θέση της στον διαγωνισμό, αφού μέχρι πρότινος το ρεκόρ της ήταν η 4η θέση.
Το σύνθημα άλλωστε από πέρσι είναι United by music, όσο και αν αυτό φέτος δε φαινόταν να συμβαίνει. Όταν παρέλαβε το βραβείο του το Nemo, είπε πως ελπίζει η Eurovision να επιστρέψει εκεί από όπου ξεκίνησε, στην ειρήνη και την αγάπη, όσο κι αν αυτό δε φαίνεται να υπάρχει στην πράξη. Έστω και συμβολικά είναι ωραίο που ο διαγωνισμός θα επιστρέψει στην Ελβετία, μια χώρα άλλωστε που πρεσβεύει την ουδετερότητα.
Η νίκη του 24χρονου Nemo, ταυτόχρονα σηματοδοτεί την πρώτη νίκη non binary καλλιτέχνη στον διαγωνισμό, ενώ η Ιρλανδία που βρέθηκε στην 6η -σπάζοντας το αρνητικό ρεκόρ δεκαετίας- εκπροσωπήθηκε επίσης από μη δυαδικό καλλιτέχνη.
Να πούμε βέβαια πως το Nemo διέθετε ένα από τα καλύτερα κομμάτια της φετινής διοργάνωσης και σίγουρα παρέδωσε ένα εντυπωσιακό performance που όπως φάνηκε ξεχώρισε.
Η Μαρίνα Σάττι 11η της βραδιάς και η θέση της Κύπρου
Η Ελλάδα μας με τη Μαρίνα Σάττι, βρέθηκε στην 11η θέση με 126 βαθμούς, δίνοντας μια δυνατή παρουσίαση που έφερε ένα καλό αποτέλεσμα συγκριτικά με τις υπόλοιπες χορευτικές εμφανίσεις της βραδιάς (Λουξεμβούργο, Κύπρος, Γεωργία, Αυστρία) αλλά ίσως κατώτερο των προσδοκιών μας.
Η Κύπρος κατέκτησε την 15η θέση. Την τελευταία θέση πήρε απροσδόκητα η Νορβηγία, που κατέχει το ρεκόρ των περισσότερων τελευταίων θέσεων στον διαγωνισμό.
Εσάς ποιος ήταν ο νικητής σας;