Eurovision 2024

Eurovision: Αυτές είναι οι 9 + 5  χώρες που έφτασαν στην πηγή και δεν ήπιαν νερό…(Video)

Home » Art & Culture » Eurovision 2024 » Eurovision: Αυτές είναι οι 9 + 5  χώρες που έφτασαν στην πηγή και δεν ήπιαν νερό…(Video)

"Στα σχεδόν 70 χρόνια του διαγωνισμού μόλις 27 χώρες έχουν στεφθεί νικήτριες και αρκετές από αυτές πολλαπλές φορές."

Υπάρχουν άλλες τόσες χώρες σχεδόν που δεν έχουν κατακτήσει ακόμα το βραβείο, παρά τις φιλότιμες τους προσπάθειες κατά καιρούς.
Στην Eurovision 2024 συμμετέχουν 37 χώρες, από τις οποίες οι 14 (δηλαδή περίπου το 1/3) δεν έχει κερδίσει ποτέ τον διαγωνισμό. Ορισμένες από αυτές όπως η Μάλτα, η Ισλανδία, η Κύπρος και η Αυστραλία έχουν βρεθεί αρκετά κοντά στην πηγή, αλλά δεν ήπιαν νερό, αφού κατέκτησαν τελικά τη δεύτερη θέση.

Ας δούμε αναλυτικά ποιες είναι αυτές οι χώρες και ποια είναι η καλύτερη τους θέση:

Κύπρος, 2η θέση το 2018

YouTube player

Ξεκινάμε ασφαλώς από την Κύπρο και την εκρηκτική Ελένη Φουρέιρα που κέρδισε την 2η θέση με το Fuego με 436 βαθμούς, πέραν από κάθε προσδοκία και ξεπερνώντας βαθμολογικά κάθε κυπριακή ή ελληνική συμμετοχή μέχρι σήμερα. Η σούπερ σταρ που για χρόνια ήθελε να εκπροσωπήσει την Ελλάδα, τα κατάφερε να πάει στον διαγωνισμό με την Κύπρο και να κάνει όλη την Ευρώπη να χορεύει. Έκτοτε δεν έχει ξανακαταφέρει να μπει στη δεκάδα η χώρα…

Μάλτα, 2η θέση το 2002 και το 2005

YouTube player

Η πανέμορφη Μάλτα κατέχει το «θλιβερό» ρεκόρ των 53 συμμετοχών στον διαγωνισμό χωρίς καμία νίκη. Πιο κοντά από ποτέ ήρθε στην αρχή του αιώνα, με την λαμπερή Ira Losco και το 7th Wonder που βρέθηκε στη 2η θέση (και εκπροσώπησε ξανά τη χώρα το 2016), αλλά και με την φωνάρα Chiara το 2005 με το τραγούδι Angel. Η δεύτερη είχε εκπροσωπήσει τη Μάλτα και το 1998 όπου είχε τερματίσει 3η, κάτι που της προκάλεσε νευρικό κλονισμό και εκπροσώπησε για τρίτη φορά τη χώρα της το 2009 χωρίς επιτυχία.

Ισλανδία, 2η θέση το 1999 και το 2009

YouTube player

Η πορεία της Ισλανδίας στον διαγωνισμό έχει ανάλογη «επιτυχία» με τη Μάλτα, με δύο δεύτερες θέσεις, αλλά καμία νίκη. Τις θέσεις αυτές χάρισαν η Selma και το All Out of Luck (το λες και αυτοσαρκαστικό πλέον) το 1999 και η Johanna με τοIs it true το 2009, τη χρονιά δηλαδή που κέρδισε με ρεκόρ βαθμολογίας τότε ο Νορβηγός Alexander Rybak.

Αυστραλία, 2η θέση το 2016

YouTube player

Πολλοί διαφωνούν με τη συμμετοχή της Αυστραλίας στην Eurovision αφού γεωγραφικά και πολιτισμικά δεν ανήκει στην Ευρώπη, αλλά φαίνεται πως αγαπούν ιδιαίτερα τον διαγωνισμό με αρκετές θέσεις στην κορυφαία δεκάδα τα 8 χρόνια που έχουν συμμετέχει. Η καλύτερη τους θέση ήταν το 2016 με την Dami In και το Sound of Silence που κατέκτησε τη 2η θέση, μετά την Ουκρανία που κέρδισε για δεύτερη φορά. Πολλοί απορούν τι θα συμβεί αν νικήσει η Αυστραλία στον διαγωνισμό, αλλά αυτό έχει ήδη διατυπωθεί στους κανόνες, πως θα επιλεχθεί μια από τις Big 5 να διοργανώσουν για λογαριασμό της, καθώς θα ήταν ασύμφορο οικονομικά και χρονικά να γίνει εκτός Ευρώπης.

Πολωνία, 2η θέση το 1994

YouTube player

Το 1994 αρκετές χώρες έκαναν το ντεμπούτο τους στον διαγωνισμό και ανάμεσα τους η Πολωνία με την Edyta Gorniak που τερμάτισε 2η και μάλιστα τραγουδώντας στα πολωνικά. Έκτοτε έχει βρεθεί ελάχιστες φορές στην πεντάδα και δεν έχει καταφέρει να κερδίσει.

Μολδαβία, 3η θέση το 2017

YouTube player

Με ένα πολύ ανεβαστικό κομμάτι των Sunstroke Project, το Hey Mamma, η Μολδαβία βρέθηκε στην κορυφαία τριάδα για μια και μοναδική φορά, ενώ το 2022 ήταν η έκπληξη της βραδιάς, αφού η χώρα βγήκε δεύτερη στο televoting. Για την ιστορία, το 2017 κέρδισε για πρώτη φορά η Πορτογαλία τον διαγωνισμό και μάλιστα ο Salvador Sobral είχε ρεκόρ βαθμών που δεν έχει ξεπεραστεί μέχρι σήμερα.

Αρμενία, 4η θέση το 2008 και το 2014

YouTube player

Η Αρμενία είναι από τις χώρες που μπήκαν πιο πρόσφατα, αλλά κατάφερε να δώσει το πολιτισμικό της στίγμα στον διαγωνισμό. Η καλύτερη τους θέση είναι η 4η με την Sirusho και το χορευτικό Qele Qele το 2008 (τη χρονιά που βγήκε 3η η Καλομοίρα) και το 2014 με την μπαλάντα Not Alone που ερμήνευσε ο Aram Mp3.

Κροατία, 4η θέση το 1996 και το 1999

YouTube player

Η Κροατία που φέτος είναι το μεγάλο φαβορί σύμφωνα με τα στοιχήματα δεν έχει κερδίσει ποτέ τον διαγωνισμό και δεν έχει φτάσει καν στην κορυφαία τριάδα. Οι καλύτερες συμμετοχές ήταν το 1996 με την Maja Blagdan Sveta ljubav και το 1999 με την Doris Dragović’ και το εμβληματικό Marija Magdalena, αμφότερα κατέκτησαν την 4η θέση. Αν τα προγνωστικά ισχύουν, την Eurovision 2024 θα κερδίσει για πρώτη φορά η Κροατία με τον Baby Lasagna, που θα ήταν εκπληκτικό αλλά προσωπικά δεν το βλέπω να συμβαίνει.

Αλβανία, 5η θέση το 2012

YouTube player

Η μοναδική φορά που η Αλβανία έχει βρεθεί στην κορυφαία πεντάδα ήταν το 2012, με την Rona Nishliu και το Suus, που αποτελεί και την προσωπική μου αγαπημένη συμμετοχή της χώρας στον διαγωνισμό. Η Αλβανία έχει καταφέρει και άλλες φορές να βρεθεί ψηλά στον βαθμολογικό πίνακα και μάλιστα με συμμετοχές στην εθνική της γλώσσα.

Οι υπόλοιπες πέντε χώρες που δεν έχουν κερδίσει τον διαγωνισμό, δεν έχουν καταφέρει καν να μπουν στην κορυφαία πεντάδα. Επιγραμματικά, η Τσεχία έχει κατακτήσει μέχρι στιγμής την 6η θέση το 2018 με το Lie to me, η Λιθουανία επίσης την 6η θέση με το -όχι και τόσο προφητικό- We are the winners, η Σλοβενία την 7η θέση το 1995 και το 2001, η Γεωργία την 9η θέση το 2010 με το Shine και το 2011 με το One More Day, ενώ ο Άγιος Μαρίνος «πανηγύρισε» το 2019 την… 19 θέση που πήρε ο Serhat με το Say Na, Na, Na ως επιτυχία.

Picture of Αναστάσης Πινακουλάκης

Αναστάσης Πινακουλάκης

Ο Αναστάσης Πινακουλάκης είναι εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας, θεατρολόγος και θεατρικός συγγραφέας. Είναι αριστούχος διπλωματούχος από το ΠΜΣ του Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται συστηματικά με τη θεατρική κριτική, την αρθρογραφία, τον κινηματογράφο και την Eurovision.

Eurovision: Αυτές είναι οι 9 + 5  χώρες που έφτασαν στην πηγή και δεν ήπιαν νερό…(Video)

Most Popular

Social Media

Scroll to Top