Eurovision – Όταν η Celine Dion κέρδισε τη Eurovision…

Home » Art & Culture » Eurovision – Όταν η Celine Dion κέρδισε τη Eurovision…

"Πολλοί τείνουν να ξεχνούν ότι η Καναδή σούπερ σταρ Celine Dion προτού πουλήσει εκατομμύρια δίσκους ανά τον κόσμο είχε κερδίσει τη Eurovision."

Όλα ξεκίνησαν στις 30 Απριλίου του 1988, όταν η Ιρλανδία διοργάνωσε τη Eurovision μετά τη δεύτερη νίκη του Johnny Logan. Η άσημη τότε 20άχρονη Celine Dion εκπροσώπησε την Ελβετία, καταφέρνοντας να επικρατήσει ανάμεσα σε 21 χώρες. Ερμήνευσε στα γαλλικά το Ne Partez Pas Sans Moi φορώντας ένα λευκό σακάκι και φούστα, χρώμα που μετέπειτα έχει χαρακτηριστεί χρώμα νίκης. Για την ιστορία, η Ελβετία ήταν η πρώτη διοργανώτρια του διαγωνισμού και ταυτόχρονα η πρώτη νικήτρια –μαζί με άλλες– το μακρινό 1956.

YouTube player

Στον 21ο αιώνα δεν είχαμε νικητές της Eurovision που έκαναν μεγάλη διεθνή καριέρα, με εξαίρεση τους Ιταλούς Maneskin που σαρώνουν ανά τον κόσμο. Μπορεί να σας φανεί περίεργο, αλλά η σπουδαία ερμηνεύτρια Celine Dion νίκησε τότε με μόλις ένα βαθμό διαφορά από το Ηνωμένο Βασίλειο. Τη σύνθεση του κομματιού υπέγραψε η Ελβετή συνθέτρια Nella Martinetti ενώ τους στίχους ο Τούρκος στιχουργός Atilla Şereftuğ. Το κομμάτι έκανε μεγάλη επιτυχία στα βέλγικα charts, όπου παρέμεινε στην κορυφή για τέσσερις εβδομάδες.

To 2013 σε συνέντευξή της η Celine Dion δήλωσε σχετικά με τη συμμετοχή της στη Eurovision: «Όλα ξεκίνησαν από ένα τηλεφώνημα στο Μόντρεαλ όπου ζούσα στο οποίο μου είπαν ότι ήθελαν να πάω στην Ιρλανδία να εκπροσωπήσω την Ελβετία ως Γαλλοκαναδή. Μπερδεύτηκα στην αρχή. Αναρωτιόμουν πώς θα φαινόταν αυτό στον ελβετικό λαό και τι θα σκέφτονταν για εμένα, αφού δεν με γνώριζαν. Δέχτηκα να το κάνω και ένιωθα σαν αγωνιστικό άλογο σε κούρσα. Για την ακρίβεια ο σύζυγός μου πόνταρε πολλά χρήματα σ’ εμένα. Είναι μεγάλος τζογαδόρος. Αποφάσισα ότι έπρεπε να πάω και να νικήσω. Αφού νίκησα οι Ελβετοί με έλουσαν με έναν τόνο σοκολάτες».

Η Ελβετία έχει κερδίσει μόλις δύο φορές τον διαγωνισμό, αλλά έχει καταφέρει να βρεθεί στο top 5 17 φορές! Οι πιο πρόσφατες καλές θέσεις της χώρας ήταν το 2019 με το She Got Me (4η θέση) και το 2021 με το Tout l’Univers (3η θέση – νίκη επιτροπών).

Αυτήν τη στιγμή, 36 χρόνια μετά τη νίκη της Celine Dion, η Ελβετία φιγουράρει για πρώτη φορά ως μεγάλο φαβορί για νίκη με το 24χρονο Nemo και το αρκετά ενδιαφέρον κομμάτι The Code. Θα γίνει άραγε πράξη η πολυπόθητη τρίτη νίκη της Ελβετίας στον διαγωνισμό; Αν συμβεί αυτό, θα είχε πολύ ενδιαφέρον να είναι προσκεκλημένη η Celine Dion παρά το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει.

Picture of Αναστάσης Πινακουλάκης

Αναστάσης Πινακουλάκης

Ο Αναστάσης Πινακουλάκης είναι εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας, θεατρολόγος και θεατρικός συγγραφέας. Είναι αριστούχος διπλωματούχος από το ΠΜΣ του Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται συστηματικά με τη θεατρική κριτική, την αρθρογραφία, τον κινηματογράφο και την Eurovision.

Eurovision – Όταν η Celine Dion κέρδισε τη Eurovision…

Most Popular

Share on Social Media

Νεότερα Άρθρα
Scroll to Top