Eurovision 2024

Eurovision – Θυμάσαι την προσπάθεια της Παπαρίζου να εκπροσωπήσει τη Σουηδία; (video)

Home » Art & Culture » Eurovision 2024 » Eurovision – Θυμάσαι την προσπάθεια της Παπαρίζου να εκπροσωπήσει τη Σουηδία; (video)

Όταν λέμε Eurovision εδώ στην Ελλάδα το μυαλό μας πάει κατευθείαν στη μοναδική νίκη της Έλενας Παπαρίζου το 2005 με το My number one.

Ποιος μπορεί να ξεχάσει την πρωτιά που έφερε η Παπαρίζου στην Ελλάδα στις 21 Μαΐου 2005; Τα είχε καταφέρει συλλέγοντας 230 βαθμούς, αφήνοντας πίσω της τη Μάλτα (2η θέση, 192 βαθμοί), τη Ρουμανία (3η θέση, 158 βαθμοί), το Ισραήλ (4η θέση, 154 βαθμοί) και τη Λετονία (5η θέση, 153 βαθμοί). Την Ελλάδα είχαν τιμήσει με douze points δέκα χώρες (Αλβανία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κύπρος, Γερμανία, Ουγγαρία, Σουηδία, Σερβία & Μαυροβούνιο, Τουρκία, Ηνωμένο Βασίλειο).

Μια τετραετία πριν, το 2001, η 19χρονη Έλενα είχε συμμετάσχει στη Eurovision ως τραγουδίστρια των Antique με το Die for you, που είχε τερματίσει στην 3ηθέση με 147 βαθμούς, βάζοντας τη χώρα μας για πρώτη φορά στην κορυφαία τριάδα. Έκτοτε έχει τραγουδήσει ως interval act το 2006, ερμηνεύοντας φυσικά το νικητήριο My number one και το Mambo, ενώ το 2021 ήταν προσκεκλημένη εκ νέου στη Eurovision που διοργανώθηκε στην Ολλανδία για να τραγουδήσει, ξεσηκώνοντας το πλήθος.

Εδώ και αρκετά χρόνια οι eurofans τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού δείχνουν να περιμένουν μια τρίτη συμμετοχή της Έλενας, αφού η αγάπη τους προς την Ελληνίδα superstar δεν έχει σβήσει. Η ίδια δεν έχει απορρίψει το ενδεχόμενο να επιστρέψει ως διαγωνιζόμενη. Να σημειωθεί πως ακόμη και το Fuego που ερμήνευσε με μεγάλη επιτυχία η Φουρέιρα το είχε ηχογραφήσει πρώτα ως demo η Παπαρίζου.

Αυτό που ίσως δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι είναι πως την Παπαρίζου βολιδοσκοπεί και μια από τις πιο πετυχημένες χώρες του διαγωνισμού, η Σουηδία, που είναι και δεύτερη πατρίδα της. Το 2012 είχε προσκληθεί να ερμηνεύσει –μη διαγωνιστικά– το Popular του Eric Saade (εκπρόσωπος της Σουηδίας το 2011), ενώ το 2014 ήταν διαγωνιζόμενη στο διάσημο σουηδικό φεστιβάλ Melodifestivalen που βγάζει τον εκπρόσωπο της χώρας στη Eurovision.

Η Παπαρίζου συμμετείχε με το κομμάτι Survivor των Bobby Ljunggren, Henrik Wikström, Karl-Ola Kjellholm και Sharon Vaughn, το οποίο αποτέλεσε και single στον τρίτο αγγλόφωνο δίσκο της, One Life. Παρόλο που πέρασε στον τελικό, μέσα από ειδικό ημιτελικό δεύτερης ευκαιρίας, η Έλενα τα είχε πάει συμπαθητικά καταλήγοντας στην 4η θέση. Τη Σουηδία εκείνη τη χρονιά εκπροσώπησε η Sanna Nielsen με το Undo που τερμάτισε στη 2η θέση.

YouTube player

Κι αν η μη νίκη στο σουηδικό φεστιβάλ σας ακούγεται «αποτυχία», να πούμε ότι ακόμη και Σουηδοί νικητές της Eurovision έχουν διαγωνιστεί ξανά στο Melodifestivalen χωρίς να κερδίσουν, όπως η Loreen το 2017 με το Statements, που μάλιστα δεν είχε περάσει καν στον τελικό, και η Charlotte Perreli το 2021 με το Still Young που τερμάτισε στην 8η θέση.

Πιστεύετε ότι θα ξαναδούμε την Έλενα Παπαρίζου ως διαγωνιζόμενη στη Eurovision; Ίσως του χρόνου, που συμπληρώνονται 20 χρόνια από τη νίκη της, θα μπορούσαμε να τη στείλουμε ξανά. Όποια θέση κι αν έπαιρνε, θα ήμασταν χαρούμενοι να την ξαναδούμε στη σκηνή. Μέχρι τότε να ευχηθούμε καλή επιτυχία στη Μαρίνα Σάττι που μας εκπροσωπεί με το Ζάρι στον 68ο διαγωνισμό της Eurovision.

Picture of Αναστάσης Πινακουλάκης

Αναστάσης Πινακουλάκης

Ο Αναστάσης Πινακουλάκης είναι εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας, θεατρολόγος και θεατρικός συγγραφέας. Είναι αριστούχος διπλωματούχος από το ΠΜΣ του Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται συστηματικά με τη θεατρική κριτική, την αρθρογραφία, τον κινηματογράφο και την Eurovision.

Eurovision – Θυμάσαι την προσπάθεια της Παπαρίζου να εκπροσωπήσει τη Σουηδία; (video)

Most Popular

Social Media

Scroll to Top