Η Μαρία Πρωτόπαππα επιστρέφει στο Θέατρο Τέχνης με Λόρκα

Home » Art & Culture » Η Μαρία Πρωτόπαππα επιστρέφει στο Θέατρο Τέχνης με Λόρκα

Μετά την μεγάλη επιτυχία που γνώρισε με την «Αντιγόνη» του του Ζαν Ανούιγ, μια παράσταση που απέσπασε διθυραμβικά σχόλια από τους κριτικούς και οδήγησε το κοινό να γεμίζει ασφυκτικά το Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης, η Μαρία Πρωτόπαππα επιστέφει στον ίδιο χώρο, με «Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα» έργο του Ισπανού συγγραφέα και ποιητή Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα.

Πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά έργα του παγκοσμίου ρεπερτορίου, που έχει ανέβει πολλές φορές στη χώρα μας, ένα «δράμα των γυναικών της επαρχίας», όπως πολλοί το έχουν χαρακτηρίσει.

Το έργο επικεντρώνεται στα ζητήματα της καταπίεσης, του συμβιβασμού και του πάθους και την επιρροή των ανδρών στις γυναίκες. Η τυραννία της Μπερνάρντα απέναντι στις κόρες της προμηνύει τη φύση του φασιστικού καθεστώτος του Φράνκο στην Ισπανία, λίγο αφού τελειώσει το έργο του ο Λόρκα.

Η Μαρία Πρωτόπαππα και η Χριστίνα Χειλά- Φαμέλη

Η διανομή των ρόλων δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Το σίγουρο είναι ότι στη σκηνή θα δούμε την Χριστίνα Χειλά- Φαμέλη, που συμπρωταγωνιστεί με την Μαρία Πρωτόπαππα στην πετυχημένη σειρά του Alpha «Σασμός», την εξαιρετική Άννα Καλαϊτζίδου, με πολλά χιλιόμετρα στο θεατρικό σανίδι και σπουδαίες συνεργασίες αλλά και τον Χρήστο Στέργιογλου, τον οποίο είχαμε απολαύσει και στην «Αντιγόνη».

Άννα Καλαϊτζίδου

Ο τελευταίος έδωσε ρεσιτάλ ερμηνείας, φέτος το καλοκαίρι στην παράσταση του Παντελή Δεντάκη «Το ρόδο είναι ρόδο» ερμηνεύοντας με αφοπλιστική αμεσότητα την Δήμητρα της Λέσβου.

Χρήστος Στέργιογλου

Ο Λόρκα το 1936 ολοκλήρωσε τη συγγραφή του έργου, το οποίο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1945 στο Μπουένος Άιρες μετά την δολοφονία του συγγραφέα

Στην Ελλάδα, ανέβηκε για πρώτη φορά τον Νοέμβριο του 1954 στο Θέατρο Κοτοπούλη, σε μετάφραση Νίκου Γκάτσου, σκηνοθεσία Αλέξη Μινωτή και σκηνικά και κοστούμια του Γιάννη Τσαρούχη. Το ρόλο της Μπερνάρντα Άλμπα ερμήνευσε η Κατίνα Παξινού.

Το 1962 η Παξινού επέστρεψε στον ρόλο σε μια παράσταση, πάλι σε σκηνοθεσία Αλέξη Μινωτή, για το Εθνικό Θέατρο. Μαζί της στη σκηνή η Ελένη Χατζηαργύρη, η Αντιγόνη Βαλάκου, η Ελένη Ζαφειρίου, η Μυρσίνη Σαντοριναίου κ.α

Η παράσταση του 1962

Λίγα λόγια για την υπόθεση του έργου:

Η Μπερνάρντα, μια μορφή ηγετική και μαζί τυραννική, έχοντας χάσει τον δεύτερο σύζυγό της, επιβάλει οκταετή εγκλεισμό στις θυγατέρες της. Σε μια προσπάθεια να διατηρήσει την τιμή και την αξιοπρέπεια της οικογένειάς της, θέτει αυστηρούς κανόνες, όρους και όρια, στερώντας την ελευθερία τους. Η Ανγκούστιας, η ετεροθαλής πρωτότοκη, κληρονομώντας τον πατέρα της (τον πρώτο άνδρα της Μπερνάρντα), γίνεται η εκλεκτή του νεαρού Πέπε Ρομάνο, με τον οποίο όλες οι αδερφές είναι ερωτευμένες κατά κάποιον τρόπο. Η Αδέλα όμως, (το στερνοπαίδι της οικογένειας) είναι εκείνη, που θα βρεθεί στην αγκαλιά του και τότε όλα θα ανατραπούν…

Picture of Γιώτα Δημητριάδη

Γιώτα Δημητριάδη

Κάποτε, ο Ντοστογιέφσκι μας υποσχέθηκε ότι :"Η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο"...Η μάχη όμως φαίνεται άνιση και ο ανταγωνισμός που δέχεται απέναντι από την αδικία, την ασχήμια και τη κακία, δύσκολα θα σημάνουν τη νίκη της. Για καλή της τύχη, όμως, έχει στο πλευρό της, ένα δυνατό σύμμαχο: την Τέχνη! Διάφορες μορφές της θα προσπαθήσουμε να ανακαλύπτουμε μαζί - εεε... εντάξει, το ομολογώ, υπάρχει μια αδυναμία σ' αυτή του θεάτρου. Στο Utopia Zone θα γνωρίσουμε καλύτερα αγαπημένους καλλιτέχνες αλλά και όσους μας εμπνέουν μέσα από τη στάση τους απέναντι στα πράγματα. Εξάλλου, για μένα, Utopia Zone είναι να βρίσκεσαι εκεί που θέλεις, περιτριγυρισμένος από ανθρώπους που σ' αγαπούν και σε φροντίζουν, όπως ο μικρός 🤴 το 🌹 του

Η Μαρία Πρωτόπαππα επιστρέφει στο Θέατρο Τέχνης με Λόρκα

Most Popular

Share on Social Media

Νεότερα Άρθρα
Scroll to Top