Η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός επέκρινε την ανισότητα στις αμοιβές και το gender pay gap στην κινηματογραφική βιομηχανία. Ένα φαινόμενο που παραμένει εδραιωμένο παρά τα κινήματα για γυναικεία χειραφέτηση και ορατότητα που αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια. Πίσω από τη λάμψη και τη γοητεία του Χόλιγουντ υπάρχει μια αφήγηση που συχνά μένει στο περιθώριο: η μισθολογική ανισότητα για τις γυναίκες.
Τα αριθμητικά στοιχεία που έρχονται κάθε χρόνο στο φως της δημοσιότητας φανερώνουν ότι οι γυναίκες αμείβονται με πιο χαμηλούς μισθούς, δεν λαμβάνουν ίσες ευκαιρίες για διαπραγματεύσεις και συχνά δέχονται επικρίσεις για τη συμπεριφορά τους όταν γίνονται διεκδικητικές. Αυτή η πρακτική δεν περιορίζεται μόνο στον κινηματογράφο αλλά επεκτείνεται σε όλους τους επαγγελματικούς κλάδους και ειδικά όταν πρόκειται για γυναίκες με πολύ λιγότερα προνόμια από τις σταρ του Χόλιγουντ. Η μισθολογική ανισότητα βασίζεται σε θεσμοθετημένες αντιλήψεις και προκαταλήψεις και αποτυπώνεται ξεκάθαρα με αριθμούς.
Μύθοι, ψέματα και προκαταλήψεις
Οι δηλώσεις της Ολίβια Κόλμαν δημοσιεύτηκαν και σχολιάστηκαν ευρέως σε όλα τα διεθνή ΜΜΕ γιατί ήταν άμεσες, καυστικές και ειλικρινείς. Αναφερόμενη στην πρόσφατη ταινία της, Wicked Little Letters, η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός είπε στο CNN: «Η έρευνα δείχνει ότι οι γυναίκες ήταν πάντα μεγάλοι πόλοι έλξης στο box office». Με αυτήν τη φράση προσπάθησε να καταρρίψει το επιχείρημα ότι οι άντρες σταρ προσελκύουν μεγαλύτερο κοινό, όπως έλεγαν κάποτε για να δικαιολογήσουν τις υψηλότερες αμοιβές τους. «Στην πραγματικότητα αυτό δεν ισχύει εδώ και δεκαετίες, αλλά τους αρέσει να εξακολουθούν να το χρησιμοποιούν σαν λόγο για να μην πληρώνουν τις γυναίκες όσο τους άντρες» πρόσθεσε και στο τέλος σχολίασε: «Γνωρίζω πολύ καλά ότι αν ήμουν Όλιβερ Κόλμαν, θα κέρδιζα πολύ περισσότερα απ’ ό,τι τώρα. Ξέρω ότι υπάρχει μια μεγάλη ανισότητα: μια διαφορά 12.000% στις αμοιβές».
Από την Τζένιφερ Λόρενς στον Μπραντ Πιτ
Πολλές γυναίκες ηθοποιοί έχουν αξιοποιήσει την επιρροή τους στη δημόσια σφαίρα για να μιλήσουν δημόσια για τις μεγάλες μισθολογικές ανισότητες στην κινηματογραφική βιομηχανία. Το 2015 η βραβευμένη με Όσκαρ Τζένιφερ Λόρενς έγινε μια από τις πρώτες γυναίκες που έσπασαν τη σιωπή όταν μίλησε με αφορμή την ταινία American Hustle στην οποία πρωταγωνιστούσε μαζί με τον Κρίστιαν Μπέιλ και τον Μπράντλεϊ Κούπερ. Η ηθοποιός είχε αναφέρει: «Αν θέλω να είμαι ειλικρινής με τον εαυτό μου, θα πρέπει να αναφέρω ότι η προσπάθειά μου να γίνω αρεστή επηρέασε την απόφασή μου να κλείσω τη συμφωνία χωρίς πραγματική μάχη. Δεν ήθελα να φανώ “δύσκολη” ή “κακομαθημένη”. Εκείνη την εποχή αυτή η προσέγγιση μου φάνηκε καλή ιδέα, μέχρι που είδα τη μισθοδοσία και συνειδητοποίησα ότι κάθε άντρας με τον οποίο συνεργαζόμουν αμειβόταν πολύ καλύτερα και σίγουρα δεν ανησυχούσε για το πώς θα φανεί» είχε πει σε συνέντευξή της.
Στο Χόλιγουντ οι διαπραγματεύσεις για τους μισθούς παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στις τελικές συμφωνίες, όμως οι γυναίκες συχνά αντιμετωπίζουν προβλήματα και δέχονται άνιση μεταχείριση.
Υπάρχουν πάντως αρκετές γυναίκες ηθοποιοί που έχουν πιέσει δημόσια για ίσες αμοιβές και διαφάνεια, όπως η Σαρλίζ Θέρον και η Νάταλι Πόρτμαν, αμφισβητώντας ευθέως αυτό το παγιωμένο πρότυπο. Για το συγκεκριμένο ζήτημα έχουν τοποθετηθεί και άντρες ηθοποιοί (δυστυχώς όχι αρκετοί), όπως ο Μπραντ Πιτ και ο Κρις Έβανς.
Το πρόβλημα με αριθμούς
Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί στο περιοδικό Forbes, το πρόβλημα της έμφυλης μισθολογικής ανισότητας παραμένει μεγάλο και αποτυπώνεται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.
-Οι γυναίκες κερδίζουν κατά μέσο όρο 16% λιγότερα χρήματα από τους άντρες.
– Στη λίστα με τους δέκα πιο καλοπληρωμένους ηθοποιούς για το 2023 υπάρχουν μόλις δύο γυναίκες: η Μάργκοτ Ρόμπι και η Τζένιφερ Άνιστον.
-Μόνο στις 30 από τις 100 κορυφαίες ταινίες του 2023 πρωταγωνίστησε ή συμπρωταγωνίστησε γυναίκα ηθοποιός.
-Για κάθε ταινία με πρωταγωνίστρια μια γυναίκα μεγαλύτερης ηλικίας υπήρξαν 10,7 ταινίες με πρωταγωνιστή έναν άντρα μεγαλύτερης ηλικίας.