Η Sunny Μπαλτζή συναντά τον Τίτο Πατρίκιο στη παρουσίαση της ποιητικής συλλογής Ανθρωποφάγος

Κοινοποιήστε το άρθρο αυτό:
Sunny Μπαλτζή
Home » Art & Culture » Η Sunny Μπαλτζή συναντά τον Τίτο Πατρίκιο στη παρουσίαση της ποιητικής συλλογής Ανθρωποφάγος

του Δημήτρη Καλαντζή.

Στην εμβληματική αίθουσα εκδηλώσεων του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» παρουσίασε η στιχουργός και ποιήτρια Sunny Μπαλτζή την πρώτη ποιητική συλλογή της με τον τίτλο Ανθρωποφάγος. Στην παρουσίαση έδωσαν το «παρών» δεκάδες πρόσωπα του πολιτισμού με τις εντυπώσεις να κερδίζει ο σπουδαίος ποιητής Τίτος Πατρίκιος, ο οποίος έκανε λόγο για συνέχιση της τέχνης της ποίησης από τη Sunny Μπαλτζή.  

Παρουσίαση ποιητικής συλλογής "Ανθρωποφάγος" της Sunny Μπαλτζή στον Φιλολογικό Σύλλογο "Παρνασσός", 29/01/2024.
Παρουσίαση ποιητικής συλλογής “Ανθρωποφάγος” της Sunny Μπαλτζή στον Φιλολογικό Σύλλογο “Παρνασσός”, 29/01/2024.

Ο ΧΩΡΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

Οι συνεργάτες της στιχουργού και ποιήτριας είχαν δημιουργήσει ένα ατμοσφαιρικό περιβάλλον στην ιστορική αίθουσα του «Παρνασσού» με διακριτικούς φωτισμούς που συνόδευαν τις απαγγελίες των ποιημάτων από την ίδια τη δημιουργό αλλά και τα μελοποιημένα ποιήματα που τραγούδησαν με θέρμη η Ελένη Βολουδάκη και ο Σταύρος Σιόλας.

Ο Γιώργος Νταλάρας, η Ελένη Δήμου, η Ραλλία Χρηστίδου, ο Μιχάλης Μητρούσης και δεκάδες ακόμα άνθρωποι της τέχνης και της πολιτικής παρευρέθηκαν στην παρουσίαση του «Ανθρωποφάγου» με τον Γιάννη Ζουγανέλη να αυτοσχεδιάζει στο πιάνο πάνω σε ποίημα της Μπλατζή, εκπλήσσοντας ευχάριστα το κοινό, τον δημοσιογράφο Ανδρέα Ρουμελιώτη να μιλά για την μακρά φιλική του σχέση με τη στιχουργό και ποιήτρια και τη δοτικότητα του χαρακτήρα της, ενώ η δημοσιογράφος Ζέφη Κόλια προχώρησε σε μία αναλυτική προσέγγιση του έργου και του ιδιαίτερου αποτυπώματος της Sunny Μπαλτζή στην τέχνη.

Sunny Μπαλτζή και Τίτος Πατρίκιος κατά την παρουσίαση της ποιητικής συλλογής "Ανθρωποφάγος", 29/01/2024.
Sunny Μπαλτζή και Τίτος Πατρίκιος κατά την παρουσίαση της ποιητικής συλλογής “Ανθρωποφάγος”, 29/01/2024.

Η ΜΠΑΛΤΖΗ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΚΙΟ

Η Sunny Μπαλτζή ξεκίνησε την προσφώνησή της στον Τίτο Πατρίκιο με στίχους του από το «Δικαίωμα»:

«Νομίζω πως όσα έχω περάσει
μου ’διναν κάθε δικαίωμα να τρελαθώ.
Θα ’ταν λίγη ξεκούραση επιτέλους,
λίγη ανεύθυνη ελευθερία που ποτέ δεν γνώρισα.
Κι αληθινά θα τρελαινόμουν, αν δεν αποτελούσε
κι αυτό μια κάποια παραχώρηση».

«Αγαπημένε μου ποιητή, δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψω τη συγκίνησή μου για το πόσο σημαντικός υπήρξατε στη ζωή μου. Σας γνωρίζω από τα εφηβικά μου χρόνια και κάναμε πολλά ταξίδια στη διαδρομή της ζωής μου. Δεν θέλω να πω πολλά λόγια γιατί κινδυνεύω να ακουστώ κόλακας. Όσο πιο πολλές είναι οι λέξεις, τόσο χάνουν το αληθινό τους νόημα. Όμως, και πώς θα μπορούσα να σιωπήσω; Ένα μόνο θέλω να σας πω: πως γνωριζόμαστε. Έχω κλάψει στην αγκαλιά σας κι ας μην το γνωρίζετε!» 

Στην αντιφώνησή του, ο κορυφαίος ποιητής Τίτος Πατρίκιος είπε, καταχειροκροτούμενος:

«Πραγματικά μου δώσατε μεγάλη χαρά και μεγάλη συγκίνηση, όχι τόσο για τα καλά σας λόγια, αλλά για το ότι αισθάνθηκα να συνεχίζεται η ποίηση, να μην διακόπτεται. Να έρχονται νέοι ποιητές, να παίρνουν τη σκυτάλη και να μην αφήνουν να χαθεί αυτή η ωραία τέχνη που απειλείται από πολλές πλευρές. Απόψε αισθάνθηκα ότι η ποίηση, χάρη σε εσάς, συνεχίζεται, και χάρη σε όλους εμάς μπορεί να ακούγεται και να έχει επίδραση και απήχηση. Σας ευχαριστώ».  

Γιώργος Νταλάρας, Sunny Μπαλτζή και Τίτος Πατρίκιος
Γιώργος Νταλάρας, Sunny Μπαλτζή και Τίτος Πατρίκιος στην παρουσίαση της ποιητικής συλλογής “Ανθρωποφάγος”, 29/01/2024.

ΑΝΘΡΩΠΟΦΑΓΟΣ

Η ποιητική συλλογή «Ανθρωποφάγος» αποτελεί μια συνολική παρουσίαση του πολύπλευρου έργου της Sunny Μπαλτζή. Πρόκειται για ένα δυνατό απόσταγμα συναισθημάτων, διαφορετικών χρονικών περιόδων, που επιχειρεί να μας παρασύρει στους δρόμους των μύθων, της σκληρής πραγματικότητας, της απώλειας, των καταραμένων ερώτων και της ματαιότητας, ενώ η φαντασιακή πηγή της λύτρωσης αναλαμβάνει το καθήκον να χτίσει τον κόσμο από την αρχή. Τέσσερις ενότητες, τέσσερις άξονες γύρω από τους οποίους εκτυλίσσεται η αχαλίνωτη φαντασία της, αποκαλύπτοντας το αντισυμβατικό της ταλέντο και τη δυνατή γραφή της, καθώς περιπλανιέται σε εμβληματικά πορνεία, παλιές γειτονιές, κακόφημους δρόμους και όνειρα, αναζητώντας τη χαμένη αθωότητα.

Ελένη Δήμου και Sunny Μπαλτζή κατά την παρουσίαση της ποιητικής συλλογής "Ανθρωποφάγος", 29/01/2024.
Ελένη Δήμου και Sunny Μπαλτζή κατά την παρουσίαση της ποιητικής συλλογής “Ανθρωποφάγος”, 29/01/2024.

ΟΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΤΗΣ SUNNY ΜΠΑΛΤΖΗ

Η Sunny Μπαλτζή ευχαρίστησε θερμά όλους τα πρόσωπα που συμμετείχαν στην εκδήλωση αλλά και πρόσωπα που υπήρξαν καθοριστικά στη ζωή της όπως τον Λάκη Παπαδόπουλο και την Αρλέτα «που, αν και ήμουν μικρούλα ακόμα, ανακάλυψαν αυτά τα στοιχεία της ψυχής μου», τη Σταυρούλα Δημητρίου «που μας βλέπει από ψηλά και ήθελε και εκείνη να εκδώσει την ποιητική συλλογή μου», τη Βάσω Σωτηροπούλου «που ακροαζόταν με αγάπη το έργο μου», τον Δημήτρη Αστερίου «που έκανε την υπέροχη εικονογράφηση της ποιητικής συλλογής – σε θαυμάζω και σε αγαπώ Δημήτρη!», τον Σταύρο Σιόλα, τον Γιάννη Ζουγανέλη και τόσους ακόμα. Σας ευχαριστώ όλους από καρδιάς. Είμαι πάρα πολύ συγκινημένη». 

Με την υπογραφή από το... κραγιόν της αφιέρωσε η Sunny Μπαλτζή τη συλλογή "Ανθρωποφάγος" στη Ραλλία Χρηστίδου.
Με την υπογραφή από το… κραγιόν της αφιέρωσε η Sunny Μπαλτζή τη συλλογή “Ανθρωποφάγος” στη Ραλλία Χρηστίδου.
Η στιχουργός και ποιήτρια Sunny Μπαλτζή υπογράφει την αφιέρωση του "Ανθρωποφάγου" στον Ιάσονα Τριανταφυλλίδη.
Η στιχουργός και ποιήτρια Sunny Μπαλτζή υπογράφει την αφιέρωση του “Ανθρωποφάγου” στον Ιάσονα Τριανταφυλλίδη.
Ο Γιάννης Ζουγανέλης μίλησε με ενθουσιασμό για το ταλέντο της Sunny Μπαλτζή.
Ο Γιάννης Ζουγανέλης μίλησε με ενθουσιασμό για το ταλέντο της Sunny Μπαλτζή.
Σταύρος Σιόλας, Sunny Μπαλτζή και Γιώργος Νταλάρας μετά την παρουσίαση της ποιητικής συλλογής "Ανθρωποφάγος".
Σταύρος Σιόλας, Sunny Μπαλτζή και Γιώργος Νταλάρας μετά την παρουσίαση της ποιητικής συλλογής “Ανθρωποφάγος”.
Κοινοποιήστε το άρθρο αυτό:
Picture of Δημήτρης Καλαντζής
Δημήτρης Καλαντζής
Από τη Νεφελοκοκκυγία του Αριστοφάνη και την Πολιτεία του Πλάτωνα μέχρι τις πολιτικές θεωρίες του 19ου αιώνα οι Ουτοπίες προσέφεραν στους ανθρώπους διεξόδους ανάτασης και αισιοδοξίας. Αποτελούσαν προτάσεις ιδανικών κόσμων, όπου το άδικο έδινε τη θέση του στο δίκαιο, η ειρήνη επικρατούσε του πολέμου, η ισότητα της ανισότητας, οι ευκαιρίες μοιράζονται το ίδιο σε όλους και το καλό νικούσε πάντα στο τέλος το κακό. Η Ουτοπία παραμένει μέχρι τις μέρες μας έμπνευση, ελευθερία φαντασίας, δίψα για αλλαγές προς έναν καλύτερο κόσμο χωρίς καταναγκασμούς και αγκυλώσεις, χωρίς «αυτό δεν γίνεται». Στο Utopia Zone θα γνωρίσουμε μαζί εξαιρετικούς ανθρώπους που έχουν πάρει πρωτοβουλίες για να αλλάξουν τα πράγματα, να δείξουν ότι «αυτό γίνεται», αρκεί να το πιστέψεις και να το προσπαθήσεις. Θα μιλήσουμε με χαρισματικά πρόσωπα αλλά και καθημερινούς ανθρώπους που είτε μόνοι, είτε σε ομάδες κοιτούν προς το φως και πράττουν για ένα καλύτερο αύριο. Θα μάθουμε επίσης να μοιραζόμαστε τον κόσμο μας με τα άλλα είδη του ζωικού κόσμου. Σκυλάκια, γατάκια, άλογα, πουλιά, όλα τα υπέροχα πλάσματα που μας μαθαίνουν να αγαπάμε, να συνδεόμαστε και να σεβόμαστε τη σοφία της ύπαρξης σε έναν αλληλένδετο κόσμο, που έχει ανάγκη από αρμονία περισσότερο από ποτέ. Επιβιβαστείτε!

Η Sunny Μπαλτζή συναντά τον Τίτο Πατρίκιο στη παρουσίαση της ποιητικής συλλογής Ανθρωποφάγος

Most Popular
Κοινοποιήστε το άρθρο αυτό:
Νεότερα Άρθρα
Scroll to Top
Θέλετε να μαθαίνετε πρώτοι για τα άρθρα μας ?

Εγγραφείτε στο newsletter