Μάρω Λεονάρδου, «Ο κύριος Μ» ένα μυθιστόρημα για τον λαμπερό κόσμο της τηλεόρασης και όχι μόνο

Home » Art & Culture » Μάρω Λεονάρδου, «Ο κύριος Μ» ένα μυθιστόρημα για τον λαμπερό κόσμο της τηλεόρασης και όχι μόνο

Η Μάρω Λεονάρδου, συγγραφέας 6 βιβλίων, δημοσιογράφος και πολλά άλλα, επιστρέφει με το καινούργιο της μυθιστόρημα με τίτλο «Ο κύριος Μ.» (Εκδόσεις Αρμός).

Χρόνια στη δημοσιογραφία η Μάρω Λεονάρδου ξέρει να χρησιμοποιεί το λόγο και πλέον, όπως έχει φανεί μέσα από τα βιβλία της, ξέρει να στήνει και ωραίες ιστορίες.

Στο καινούργιο της βιβλίο, πρωταγωνιστούν δύο από τις αγάπες της ζωής της – από όσο την ξέρω: Τα Κύθηρα – ως αφετηρία της ιστορίας της – και (φυσικά) η Τηλεόραση.
Επίτηδες έβαλα το «Τ» κεφαλαίο. Όταν ξεκινήσαμε, παρέα, στην αρχή της ιδιωτικής τηλεόρασης να δουλεύουμε μαζί η τηλεόραση είχε κάθε δικαίωμα να έχει κεφαλαίο το αρχικό της γράμμα. Σήμερα…;
Ας μην ξεστρατίζουμε όμως από το θέμα μας που είναι η ιστορία που έστησε η Μάρω Λεονάρδου γύρω από τον μαγικό κόσμο της τηλεόρασης και μιας σόου μπιζ αλά γκρέκα.

Δείτε πώς παρουσιάζει την υπόθεση του έργου της στο οπισθόφυλλο του βιβλίου:Ένα ορφανό παιδί με καταγωγή από ένα ψαροχώρι των Κυθήρων, με τη βοήθεια πέντε ξωτικών, γίνεται δημοσιογράφος, παρουσιαστής ειδήσεων και καναλάρχης. Δεν έχει όνομα, είναι ο κύριος Μ. Η τηλεόραση και ο κόσμος της γίνονται ο καμβάς πάνω στον οποίο θα εξελιχθεί η μυθιστορηματική ζωή του. Και μέσα σ’ αυτό το σκηνικό, στήνουν χορό τα πέντε ξωτικά: το Χρήμα, η Ματαιοδοξία, η Τύχη, η Έμπνευση και το Γονίδιο. Ξωτικά που αποκτούν, όνομα, μορφή και ανθρώπινη υπόσταση, που κινούν τα νήματα και δημιουργούν καταστάσεις.

Τίποτα απ’ όσα περιγράφονται σ’ αυτό το βιβλίο δεν έχει συμβεί όπως περιγράφεται. Τα περισσότερα είναι επινοημένα, θα μπορούσαν ωστόσο να έχουν συμβεί και ακριβώς έτσι.

Ναι, η συγγραφέας έχει κάνει κάτι αρκετά τολμηρό. Εντάσσει στους χαρακτήρες της ιστορίας της και πέντε ξωτικά που με την ανθρώπινή τους μορφή συνδιαλέγονται, βοηθάνε, καταστρέφουν – όχι πάντα με αυτή τη σειρά – τους «πραγματικούς» ήρωες του βιβλίου της.

Έχει δημιουργήσει ένα σύμπαν πολύ οικείο σε όποιον έχει δει έστω και μια εβδομάδα τηλεόραση στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια. Αυτό αφήνει το περιθώριο στον κάθε αναγνώστη, ανάλογα με τις δικές του προσλαμβάνουσες, να δώσει τη μορφή που του ταιριάζει σε καθέναν από τους ήρωες της ιστορίας.

Οι πιο «εκπαιδευμένοι» μπορεί να θεωρήσουν πως αναγνωρίζουν πρόσωπα με σιγουριά, αλλά η συγγραφέας δεν αφήνει περιθώρια πραγματικής ταύτισης των μυθστορηματικών ηρώων της με πραγματικά πρόσωπα της τηλεοπτικής πραγματικότητας.

Υπάρχει και η πολιτική όμως στον «Κύριο Μ.» Και φυσικά ο εναγκαλισμός των δύο αυτών κόσμων όπως τον έχουμε ζήσει από τις αρχές της δεκαετίας του 90. Προσωπικά πέρασα πολύ όμορφα διαβάζοντας το βιβλίο της Μάρως Λεονάρδου και είναι μια καλή πρόταση για να το πάρετε στις διακοπές να σας κρατήσει συντροφιά. Έχει όλα τα στοιχεία μιας καλής τηλεοπτικής σειράς, με γρήορο ρυθμό, έρωτες, πάθη, ίντριγκες, προσωπικές αναζητήσεις και φυσικά ανατροπές που, πιστέψτε με, θα το καταευχαριστηθείτε!

Πληροφορίες για τη συγγραφέα:

Η Μάρω Λεονάρδου είναι δημοσιογράφος-συγγραφέας. Γεννήθηκε στο Βελιγράδι το 1965. Η καριέρα της ξεκίνησε τον Ιούλιο του 1984 στο εξωτερικό δελτίο της εφημερίδας “Μεσημβρινή”, όπου και παρέμεινε έως το 1990. Συνεχίστηκε με την εισαγωγή της ιδιωτικής τηλεόρασης στη ζωή μας, κι έτσι επί είκοσι χρόνια, μέχρι το 2011, εργάστηκε ως συντάκτης και αρχισυντάκτης διεθνών ειδήσεων, παρουσιάστρια ειδήσεων και εκπομπών, για μία δεκαετία στον ΑΝΤΕΝΝΑ (1990-2000) και άλλη μία στο MEGA (2000-2011). Τα ραδιοφωνικά πειράματα έγιναν στην ΕΡΑ 1 (1988-1990), στον FLASH (2009-2011) και στον REAL FM (2011-…).

Aπό το 2008 έως σήμερα συνεργάζεται με την κυριακάτικη εφημερίδα “Real News”. Αν δεν είχε ακολουθήσει καριέρα δημοσιογράφου θα ήταν καθηγήτρια γαλλικών, αφού το 1987 πήρε πτυχίο Γαλλικής Φιλολογίας από τη Φιλοσοφική Αθηνών. Έχει συμμετάσχει επαγγελματικά ως μπαλαρίνα σε παραστάσεις (Δον Κιχώτης, Ωραία Κοιμωμένη, Κοπέλλια) του Μπαλέτου Αθηνών (Ντε Πιάν-Μέτσης), στο Ηρώδειο, στο Θέατρο Λυκαβηττού, στο Ρεξ και στη Λυρική Σκηνή, από το 1977 έως το 1983. Ερασιτεχνικό ήταν το πέρασμα στο πιάνο από το Ωδείο Αθηνών, όπου τη δεκαετία του ’80 ήταν μαθήτρια του Μενέλαου Παλλάντιου, στην αρμονία και το σολφέζ.

Έχει τρία παιδιά και ένα εγγόνι. Μιλά, γράφει και καταλαβαίνει αγγλικά, γαλλικά και ισπανικά. Προσπαθεί να μάθει ρώσικα. Είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ, λατρεύει το μπαλέτο, τα βιβλία, τα ταξίδια και τα όνειρα. Έχει γράψει 6 μυθιστορήματα. Τα τελευταία χρόνια εκπαιδεύεται ως ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεύτρια ομάδας και οικογένειας στο Ελληνικό Εκπαιδευτικό Ινστιτούτο Αναλυτικής Ψυχοθεραπείας (ΕΛ.ΕΚ.ΙΝ.).

Picture of Γιαννης Καφάτος

Γιαννης Καφάτος

Γιάννης Καφάτος: Μπαμπάς του Αντώνη και της Μαρίνας, δημοσιογράφος, πτυχιούχος Πολιτικών Επιστημών, λάτρης των βιβλίων, της μουσικής, των ταξιδιών, περιστασιακός tattoer και Dj

Μάρω Λεονάρδου, «Ο κύριος Μ» ένα μυθιστόρημα για τον λαμπερό κόσμο της τηλεόρασης και όχι μόνο

Most Popular

Share on Social Media

Νεότερα Άρθρα
Scroll to Top