Μας καθήλωσε η «Φόνισσα» με την Καριοφυλλιά Καραμπέτη στο ρόλο της ζωής της! (Video)

Home » Art & Culture » Μας καθήλωσε η «Φόνισσα» με την Καριοφυλλιά Καραμπέτη στο ρόλο της ζωής της! (Video)

Το τοπίο σκληρό και βραχώδες σαν τη ζωή της Φραγκογιαννού, της ηρωίδας του έργου. Χήρα με “ πρωταγωνιστικό “ ρόλο στην καθημερινότητα του χωριού, είναι εκείνη που θα τρέξει από πόρτα σε πόρτα να φροντίσει τα θηλυκά κάνοντας τη μαία, τη γιατρό ξορκίζοντας τους προσωπικούς της δαίμονες.

Γύρω της οι μαυροφορεμένες γυναίκες την πλαισιώνουν σαν χορός αρχαίας τραγωδίας

Η Χαδούλα, σύζυγος του Ιωάννη Φράγκου ή αλλιώς Φραγκογιαννού είναι μια γυναίκα που έμαθε με σκληρό τρόπο να επιβιώνει στην ανδροκρατούμενη κοινωνία του νησιού. Βία λεκτική και σωματική υπογραμμίζει και σφραγίζει την μοίρα κάθε γυναίκας. Εκείνη νιώθει να πνίγεται καθημερινά και να δέχεται τους άγραφους “κανόνες” της κοινωνίας. Ώσπου ξεσπά ….. και  σκοτώνει τα μωρά κορίτσια, σε μια προσπάθεια να τα σώσει από το γραμμένο τους. Κάνει μόνο καλό….

Η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη μας χαρίζει τον κινηματογραφικό ρόλο της ζωής της, διοχετεύοντας την ερμηνεία σε κάθε σπιθαμή του κορμιού. Αποκορύφωμα το βλέμμα της που ‘λέει” όσα σκεφτόμαστε όλοι μας……όσα δεν τολμάει να πει το στόμα και πράττουν τα χέρια…

Η Εύα Νάθενα στο κινηματογραφικό της ντεμπούτο στήνει μια συγκλονιστική ταινία με την σκηνοθετική της μπαγκέτα, σεβόμενη απόλυτα το κείμενο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.

Η μουσική του Δημήτρη Παπαδημητρίου συμπληρώνει τη σκοτεινή ιστορία της ηρωίδας σε απόλυτη αρμονία.

Το αποτέλεσμα είναι μια από τις καλύτερες Ελληνικές ταινίες των τελευταίων χρόνων που καθηλώνει.

Η “Φόνισσα” προβλήθηκε σε πανελλήνια πρεμιέρα στο 64ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και θα κυκλοφορήσει στις αίθουσες 30 Νοεμβρίου από την Tanweer.

#Φόνισσα #ταινία #Καραμπέτη #Ελληνικήταινία #Παπαδιαμάντης #utopiazone

Δείτε το επίσημο trailer εδώ :

YouTube player

Υπόθεση

Σε ένα δυστοπικό τοπίο, σε ένα απομακρυσμένο νησί της Ελλάδας γύρω στο 1900, η χήρα Χαδούλα έχει μάθει να επιβιώνει στην ανδροκρατούμενη, πατριαρχική κοινωνία υπηρετώντας αυτό που της μετέδωσε η μητέρα της – μια σκυτάλη αβάσταχτη, που διαιωνίζει την υποτίμηση και την περιφρόνηση στο φύλο της. Μέσα της όμως, η Χαδούλα αντιστέκεται και, τελικά, επαναστατεί έμπρακτα. Αντιτίθεται στον ηθικό νόμο της τοπικής κοινωνίας και αποφασίζει να «λυτρώσει» όσα περισσότερα κορίτσια μπορεί. Οι πράξεις της σταδιακά αυτονομούνται μέχρι που τη φέρνουν αντιμέτωπη με τον νόμο. Κατατρεγμένη, εγκαταλείπει το σπίτι της και κατευθύνεται στο καταφύγιο της που είναι η φύση. Όμως όσο και αν η ηθική της τής υπαγορεύει πως καλά έπραξε όσα έπραξε, ένα χρόνιο τραύμα την καταδιώκει παντού. Το τέλος έρχεται σαν λύτρωση.

Συντελεστές

Σκηνοθέτης Εύα Νάθενα
Σενάριο       Κατερίνα Μπέη
Script Supervisor  Εύα Νάθενα
Δ/νση Φωτογραφίας       Παναγιώτης Βασιλάκης
Μουσική     Δημήτρης Παπαδημητρίου
Μοντάζ       Αγγέλα Δεσποτίδου
Σκηνογράφος        Εύα Νάθενα
Ενδυματολόγος     Εύα Νάθενα
Μιξάζ ήχου  Κώστας Βαρυμποπιώτης
Ήχος Μαρίνος Αθανασόπουλος
Μακιγιάζ     Εύη Ζαφειροπούλου
Hair Stylist  Χρόνης Τζήμος
Διανομή ρόλων     Σωτηρία Μαρίνη, Ακης Γουρζουλίδης
Ηθοποιοί     Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Μαρία Πρωτόπαππα, Έλενα Τοπαλίδου, Πηνελόπη Τσιλίκα, Γεωργιάννα Νταλάρα, Χρήστος Στέργιογλου, Στάθης Σταμουλακάτος, Δημήτρης Ήμελλος, Χριστίνα Μαξούρη, Όλγα Δαμάνη, Ερση Μαλικένζου, Αντώνης Τσιοτσιόπουλος, Αγορίτσα Οικονόμου, Μιχάλης Οικονόμου, Βερόνικα Δαβάκη, Νίκη Παπανδρέου, Μάνια Παπαδημητρίου, Μαρία Σκουλά, Γιάννης Τσορτέκης, Γαλήνη Χατζηπασχάλη
Παραγωγοί  Διονύσης Σαμιώτης, Κώστας Λαμπρόπουλος
Παραγωγή   Tanweer Productions
Εκτέλεση Παραγωγής     View Master Films
Συμπαραγωγή       COSMOTE TV, View Master Films
Διανομή      Tanweer Alliances
2023, DCP, έγχρωμη, Dolby Digital

Picture of Μαρία Χαρίτου

Μαρία Χαρίτου

Θα με βρεις στα παρασκήνια ενός θεάτρου, σε στούντιο ηχογράφησης αλλά και στα καθισματα ενός σινεμά. Αγαπώ να στέκομαι μπροστά από ένα έκθεμα στα μουσεία του κόσμου, θαυμάζοντας την ιστορία. Κάπου εκεί στους δρομους της πόλης, πίνω τον καφέ μου και ταξιδεύω στις σελίδες ενός βιβλίου. Είμαι η Μαρία και utopia σημαίνει να αρπάζεις την ευκαιρία να ταξιδεύεις με το μυαλό, την καρδιά και το σώμα.

Μας καθήλωσε η «Φόνισσα» με την Καριοφυλλιά Καραμπέτη στο ρόλο της ζωής της! (Video)

Most Popular

Share on Social Media

Νεότερα Άρθρα
Scroll to Top