Με την ταινία «Πίσω από τις θημωνιές» η Ελλάδα στα Όσκαρ!

Home » Art & Culture » Με την ταινία «Πίσω από τις θημωνιές» η Ελλάδα στα Όσκαρ!

"Έχοντας σαρώσει τα Βραβεία Ίρις που απονέμει η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, η ταινία της Ασημίνας Προέδρου επελέγη, ως επίσημη υποψηφιότητα της χώρας για το Βραβείο Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας Μεγάλου Μήκους."

YouTube player

Το κοινωνικό δράμα «Πίσω από τις Θημωνιές» της Ασημίνας Προέδρου, το οποίο τοποθετείται σε ένα χωριό κοντά στα βόρεια σύνορα της χώρας, όπου μια τριμελής λαϊκή οικογένεια βιώνει τη σύγκρουση, όταν διαδοχικά τραυματικά συμβάντα πληγώνουν τις σχέσεις τους, φτάνοντάς τις στα όριά τους.

Μεταξύ άλλων πρωταγωνιστούν οι Στάθης Σταμουλακάτος, Λένα Ουζουνίδου, Ευγενία Λάβδα , Χρήστος Κοντογεώργης και η Ντίνα Μιχαηλίδου που μίλησε για την εμπειρία της στη συνέντευξή της στο utopiazone.

Η ίδια μάλιστα, όπως θα την παρακολουθήσετε να λέει στο βίντεο με το που διάβασε το σενάριο είπε στην νεαρή σκηνοθέτιδα :«Εσύ μέχρι και Όσκαρ μπορείς να κερδίσεις»

YouTube player

Η ταινία σάρωσε στα βραβεία Ίρις, αποσπώντας 10 βραβεία. Κερδίζοντας τα Βραβεία: Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας, Σεναρίου, Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη, Α΄ Ανδρικού Ρόλου, Β΄ Γυναικείου και Β΄ Ανδρικού Ρόλου, Μοντάζ- Ήχου και φωτογραφίας.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού:

 «σύμφωνα με το άρθρο 35 του ν. 3905/2010 και την υπ’ αρ. ΥΠΠΟΤ/ΔΟΕΠΥ/ΤΟΠΥΝΣ/53689/01.06.2012 (ΦΕΚ Β΄ 1829) υπουργική απόφαση, το κινηματογραφικό έργο με το οποίο εκπροσωπείται η Ελλάδα στις διαδικασίες των βραβείων Όσκαρ προτείνεται από το Υπουργείο Πολιτισμού, μετά από γνώμη επταμελούς επιτροπής, η οποία συγκροτείται αποκλειστικά για τον σκοπό αυτό.

Για το έτος 2023, η εν λόγω επιτροπή συγκροτήθηκε με την υπ’ αρ. ΥΠΠΟΑ/386397/10.08.2023 απόφαση του Υφυπουργού Πολιτισμού. H Επιτροπή συνήλθε σε συνεδρίαση και, μετά από διεξοδική συζήτηση, πρότεινε ομόφωνα το κινηματογραφικό έργο «Πίσω από τις θημωνιές», καθώς έκρινε ότι η συγκεκριμένη ταινία, με «φόντο το δράμα των προσφύγων, εισάγει πρόταση δημιουργικής απόδοσης και καλλιτεχνικής κατάθεσης των αιτιών της ηθικής και οικονομικής κρίσης της χώρας με διαύγεια, ευθύτητα και ευαισθησία, συμβάλλοντας έτσι στην εκλογίκευση του πραγματικού και του αισθητικού χάους, προϋπόθεση για την αυτογνωσία και την απελευθέρωση από τη σύγχυση».

Ο υφυπουργός έκανε αποδεκτή τη γνώμη της Επιτροπής και εξέδωσε τη σχετική απόφαση.

Το υπουργείο Πολιτισμού θα μεριμνήσει για την έγκαιρη ολοκλήρωση των διαδικασιών εκπροσώπησης της Ελλάδας στην 96η διοργάνωση των βραβείων Όσκαρ, σύμφωνα με τους κανονισμούς της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου».

Picture of Γιώτα Δημητριάδη

Γιώτα Δημητριάδη

Κάποτε, ο Ντοστογιέφσκι μας υποσχέθηκε ότι :"Η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο"...Η μάχη όμως φαίνεται άνιση και ο ανταγωνισμός που δέχεται απέναντι από την αδικία, την ασχήμια και τη κακία, δύσκολα θα σημάνουν τη νίκη της. Για καλή της τύχη, όμως, έχει στο πλευρό της, ένα δυνατό σύμμαχο: την Τέχνη! Διάφορες μορφές της θα προσπαθήσουμε να ανακαλύπτουμε μαζί - εεε... εντάξει, το ομολογώ, υπάρχει μια αδυναμία σ' αυτή του θεάτρου. Στο Utopia Zone θα γνωρίσουμε καλύτερα αγαπημένους καλλιτέχνες αλλά και όσους μας εμπνέουν μέσα από τη στάση τους απέναντι στα πράγματα. Εξάλλου, για μένα, Utopia Zone είναι να βρίσκεσαι εκεί που θέλεις, περιτριγυρισμένος από ανθρώπους που σ' αγαπούν και σε φροντίζουν, όπως ο μικρός 🤴 το 🌹 του

Με την ταινία «Πίσω από τις θημωνιές» η Ελλάδα στα Όσκαρ!

Most Popular

Share on Social Media

Νεότερα Άρθρα
Scroll to Top