Μη φοβάσαι να βάζεις όρια – Πέντε βιβλία για να μάθεις να λες «όχι»!

Κοινοποιήστε το άρθρο αυτό:
Home » Art & Culture » Μη φοβάσαι να βάζεις όρια – Πέντε βιβλία για να μάθεις να λες «όχι»!

"Μάθε να βάζεις όρια στον εαυτό σου και στους γύρω σου μέσα από πέντε βιβλία και άλλαξε τη ζωή σου προς το (δεν φαντάζεσαι πόσο) καλύτερο!"

Οι περισσότεροι έχουμε ανατραφεί χωρίς να μάθουμε να λέμε «όχι», ιδιαίτερα σε όσους έχουν θέση εξουσίας απέναντί μας. Διότι κανείς ποτέ δεν μας δίδαξε πόσο σημαντικό είναι για το ευ ζην μας να βάζουμε όρια, τόσο στους γύρω μας όσο και στον εαυτό μας. Ίσως, λοιπόν, ο πρώτος λόγος που μας εμποδίζει να οριοθετήσουμε και να οριοθετηθούμε είναι η δύναμη της συνήθειας. Δεν έχουμε συνηθίσει να το πράττουμε ή/και βρισκόμαστε σε περιβάλλοντα όπου η έλλειψη όριων θεωρείται φυσιολογική.

Έπειτα, ο φόβος της απόρριψης/απομόνωσης, οι ανασφάλειες που μας οδηγούν να προσαρμοζόμαστε στις (πολύ συχνά παράλογες) προσδοκίες των άλλων, η προσπάθεια αποφυγής των συγκρούσεων και βέβαια η έλλειψη επίγνωσης των επιπτώσεων που έχει η έλλειψη των ορίων στην καθημερινότητά μας είναι παράγοντες που μας οδηγούν να συναινούμε σε καταστάσεις που μας ξεπερνούν. Όμως, το να θέτουμε όρια είναι σημαντικό, διότι οδηγεί σε:

Αυτοσεβασμό: Δείχνουμε στον εαυτό μας και στους άλλους ότι οι ανάγκες μας είναι σημαντικές και αξίζουν σεβασμό.

Υγιείς σχέσεις: Καθορίζουμε πώς θέλουμε να μας μεταχειρίζονται οι άλλοι. Αν δεν θέσουμε όρια, επιτρέπουμε στους άλλους να υπερβούν όσα πραγματικά αντέχουμε, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικές σχέσεις, χωρίς αλληλοσεβασμό.

Αυξημένη αυτοπεποίθηση: Αναπτύσσουμε αυτοπεποίθηση, αυτοεκτίμηση και αξιοπρέπεια, καθώς αναγνωρίζουμε και προστατεύουμε τις ανάγκες μας.

Υγιείς συνήθειες: Δημιουργούμε ρουτίνες και πρακτικές που συμβάλλουν στην ευημερία μας και στην αποτελεσματική διαχείριση του χρόνου, της ενέργειας και των χρημάτων μας.

Διαχείριση του στρες: Διαχειριζόμαστε καλύτερα το άγχος, περιορίζοντας τις αρνητικές επιπτώσεις (τόσο στην ψυχική όσο και στη σωματική μας υγεία) που έχουν οι υπερβολικές υποχρεώσεις και η ανασφάλεια ότι δεν θα μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στις προσδοκίες των άλλων.

Προσωπική εξέλιξη: Εστιάζουμε στους στόχους μας και στην προσωπική μας ανάπτυξη, καθώς αποφεύγουμε την αποσπασματικότητα, την απώλεια ενέργειας και τις μη παραγωγικές συνθήκες.

Αν αισθάνεστε καταπιεσμένοι σε έναν ή περισσότερους τομείς της ζωής σας, αν φτάνετε τον εαυτό σας σε ακραίες καταστάσεις, αν απαντάτε πάντοτε καταφατικά στις απαιτήσεις του περιβάλλοντός σας, ακόμα κι αν δεν θέλετε ή μπορείτε να κάνετε κάτι, αν αισθάνεστε εξαντλημένοι μέσα στην οικογένειά σας, στις σχέσεις σας ή στο εργασιακό σας περιβάλλον, προτείνουμε να ρίξετε μια ματιά σε κάποιο/α από τα ακόλουθα βιβλία.

Αναγνωρίζοντας τον εαυτό σας και τους ανθρώπους γύρω σας μέσα στις σελίδες τους, θα εντοπίσετε ευκολότερα τα όριά σας (που είτε δεν τα αναγνωρίζετε είτε τα απωθείτε) και θα βρείτε τρόπους να τα επιβάλλετε, χωρίς να απογοητεύσετε, χωρίς να σας ενοχλήσει που απογοητεύσατε και πάνω απ’ όλα χωρίς να απογοητευτείτε! Καλή ανάγνωση!

Έτσι βάζεις όρια, Melissa Urban, Εκδόσεις Μεταίχμιο, μετάφραση Βιολέττα Ζεύκη

Αν ανήκεις σε αυτούς ή αυτές που δεν χαλάνε χατίρι, αν δεν μπορείς να πεις «όχι» ή αν προέχει για εσένα η άνεση των άλλων εις βάρος της δικής σου, τότε χρειάζεσαι αυτό το βιβλίο. Κανείς δεν θα μαντέψει τα όριά σου, εσύ θα τα θέσεις και θα απαιτήσεις να τα σεβαστούν. Τα όρια δεν λένε στους άλλους τι να κάνουν, τους λένε όμως τι θα κάνεις εσύ. Ένας πρακτικός οδηγός με περισσότερα από 130 σενάρια για να βρεις τα λόγια και τις τεχνικές ώστε να θέσεις όρια στις σχέσεις σου: με αφεντικά και συναδέλφους, συντρόφους, συγγενείς, φίλους, γείτονες, αγνώστους και τον εαυτό σου. Το απαραίτητο βιβλίο για να πάψεις να δικαιολογείς και να απολογείσαι, αλλά επιτέλους να κερδίσεις μια ζωή πιο υγιή και ελεύθερη. Χάρη στις διασκεδαστικές ιστορίες και την εμπειρία της συγγραφέα, θα καταφέρεις να αναγνωρίσεις τις ανάγκες σου, να βρίσκεις τις σωστές λέξεις για να επικοινωνήσεις αλλά και τα εφόδια για να μεταμορφώσεις τις σχέσεις σου και την αυτοεκτίμησή σου.

Όρια. Πώς να λέτε όχι, πότε να λέτε ναι και πώς να πάρετε τον έλεγχο της ζωής σας, Dr. Henry Cloud, Dr. John Townsend, Εκδόσεις Κλειδάριθμος, μετάφραση: Βιολέττα Ζεύκη

Εκατομμύρια αναγνώστες ανά τον κόσμο άντλησαν πολύτιμες συμβουλές από τα Όρια, που απαντούν σε ερωτήματα όπως:

 • Πώς ξεφεύγω από την πίεση να απαντάω «ναι» σε όλα τα αιτήματα των άλλων;
 • Μπορώ να θέσω όρια και να εξακολουθώ να είμαι αγαπητή/-τός;
 • Γιατί νιώθω ενοχές ή φόβο όταν πάω να βάλω όρια;
 • Τι γίνεται αν κάποια/-ος αναστατωθεί ή πληγωθεί από τα όριά μου;

Σε αυτό το βραβευμένο μπεστ σέλερ των New York Times, οι δρ Χένρι Κλάουντ και Τζον Τάουνσεντ εξηγούν πώς να θέσουμε υγιή όρια στους γονείς, στον/στη σύζυγο, στα παιδιά, στους φίλους, στους συναδέλφους μας, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ακόμα και στον ίδιο μας τον εαυτό. Τα όρια είναι σύνορα της προσωπικής μας ιδιοκτησίας και επηρεάζουν κάθε τομέα της ζωής μας – σωματικό, νοητικό, συναισθηματικό και ψυχικό. Αναλύοντας τους δέκα νόμους των ορίων, οι συγγραφείς εξηγούν πώς να επαναφέρουμε την ισορροπία στις σχέσεις μας. Το να θέτουμε όρια μας βοηθά να κατακτήσουμε την ελευθερία και μια ζωή γεμάτη δοτικότητα και πληρότητα.

Βάλε τα όριά σου. Ένας οδηγός για να κερδίσεις ξανά τον εαυτό σου, Nedra Glover Tawwab, Εκδόσεις Διόπτρα, μετάφραση: Χριστίνα Παναγιώτου

Στη θεωρία όλοι ξέρουμε πως πρέπει να βάζουμε υγιή όρια, για να πετύχουμε ισορροπία ανάμεσα στη δουλειά και στην προσωπική μας ζωή, για να αντιμετωπίσουμε τοξικούς ανθρώπους, για να χτίσουμε σωστές σχέσεις με τους συντρόφους, την οικογένεια, τους φίλους μας. Αλλά τι ακριβώς σημαίνει «υγιή όρια»; Και πώς μπορούμε να πούμε «όχι» και να εκφράσουμε τις ανάγκες μας χωρίς να πληγώσουμε τους άλλους;

Η θεραπεύτρια και ειδική στις διαπροσωπικές σχέσεις Nedra Glover Tawwab μάς βοηθάει να βρούμε απαντήσεις σε αυτό το ζήτημα. Με κατανόηση και συμπάθεια, προτείνει απλούς αλλά αποτελεσματικούς τρόπους για να βάλουμε υγιή όρια σε κάθε τομέα της ζωής μας. Οι τεχνικές που προτείνει, βασισμένες στις πιο πρόσφατες έρευνες και στις πιο δοκιμασμένες πρακτικές της γνωστικής συμπεριφορικής θεραπείας (CBT), μας βοηθούν να ορίσουμε και να εκφράσουμε τις ανάγκες μας καθαρά και χωρίς ενοχές, καθώς και να εντοπίσουμε τα βαθύτερα προβλήματα που κρύβονται πίσω από την αλληλεξάρτηση, τα παιχνίδια ισχύος, το άγχος, την κατάθλιψη και πολλά άλλα. Ανακαλύψτε και θέστε τα όριά σας, ώστε να δημιουργήσετε καλύτερες σχέσεις και να ζήσετε μια πιο ολοκληρωμένη, αυθεντική και χαρούμενη ζωή!

Η δύναμη του ΟΧΙ, Άμπι Χίντον, Εκδόσεις Ψυχογιός, μετάφραση: Έρικα Πάλλη

Πες «ναι» στο «όχι». Όχι πια πληγωμένη αυτοπεποίθηση, όχι πια υπερβολικό φόρτο εργασίας, όχι πια δισταγμούς. Χρησιμοποιώντας αυτή την απλή λέξη, θα σπάσεις τα ταμπού που περιβάλλουν το «όχι» και θα καταφέρεις να κατανοήσεις τις ανάγκες σου. Η δύναμη του όχι σου μαθαίνει πώς να εκτιμάς τον χρόνο σου και σε εξοπλίζει με τις κατάλληλες τεχνικές για να θέσεις τους δικούς σου κανόνες, να βρεις τον δρόμο σου και να απαιτήσεις σεβασμό.

Η τέχνη τού να βάζεις όρια και να λες «όχι», Δρ Λίζα Βάρβογλη, Εκδόσεις Mamaya

Ήξερες ότι το να λες «όχι» και να βάζεις όρια είναι δύο σημαντικά πράγματα για να είσαι ένας ευτυχισμένος άνθρωπος; Σε αυτό το βιβλίο θα μάθεις:

 • Γιατί οι άνθρωποι δυσκολεύονται να βάλουν όρια και να πουν «όχι».
 • Ποιοι είναι οι πιο συνηθισμένοι λόγοι που δυσκολεύονται να βάλουν όρια στους άλλους.
 • Ποιες είναι οι καλύτερες τεχνικές για να πεις «όχι» και να βάλεις όρια.
 • Πώς να επικοινωνείς µε θάρρος και αποφασιστικότητα.
 • Πώς να βάζεις όρια στην πατρική σου οικογένεια και σε δύσκολους συγγενείς. Πώς να βάζεις όρια σε φίλους.
 • Πώς να βάζεις όρια στον εργασιακό σου χώρο.
 • Πώς να βάζεις όρια στον εαυτό σου.

Μην ξεχνάς: Το να βάζεις όρια είναι µία μορφή αυτοφροντίδας και ένα δώρο στον πολύτιμο.

Κοινοποιήστε το άρθρο αυτό:
Picture of Πελιώ Παπαδιά
Πελιώ Παπαδιά
Η Πελιώ Παπαδιά είναι επικοινωνιολόγος, ΜSc Πολιτισμικές Σπουδές και Ανθρώπινη Επικοινωνία. Μέχρι το 2011, εργάστηκε ως ερευνήτρια και καθηγήτρια Επικοινωνίας και ΜΜΕ στο Ε.Κ.Π.Α. σε ΙΕΚ, ΚΕΚ και στη Σχολή Σταυράκου. Έκτοτε δημοσιογραφεί, μεταφράζει, διορθώνει και επιμελείται κείμενα. Και διαβάζει μανιωδώς.

Μη φοβάσαι να βάζεις όρια – Πέντε βιβλία για να μάθεις να λες «όχι»!

Most Popular
Κοινοποιήστε το άρθρο αυτό:
Νεότερα Άρθρα
Scroll to Top