Μια βραδιά όπερας στο ιστορικό Γεφύρι της Άρτας: To UtopiaZone ήταν εκεί!

Home » Art & Culture » Μια βραδιά όπερας στο ιστορικό Γεφύρι της Άρτας: To UtopiaZone ήταν εκεί!

"Η φωνή της βραβευμένης σοπράνο Χριστίνας Πουλίτση μάγεψε το κοινό στη συναυλία που πραγματοποιήθηκε με αφορμή το «Έτος Μαρία Κάλλας», στο γεφύρι της Άρτας."

Σ’ ένα από τα πιο μαγευτικά σημεία της χώρας μας, σ’ έναν τόπο που πέρα από την ιστορία του, η φυσική ομορφιά εναρμονίζεται μοναδικά με τη λιθόκτιστη γέφυρα του ποταμού Αράχθου, έλαβε χώρα την τελευταία μέρα του Σεπτεμβρίου μια ιστορική συναυλία, στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων για το «Έτος Μαρία Κάλλας».

Η Μαρία Κάλλας, μια από τις σημαντικότερες γυναικείες προσωπικότητες του 20ού αιώνα, παγκοσμίως, έμελλε να φέρει επανάσταση στην όπερα. Λατρεύτηκε σ’ ολόκληρο τον πλανήτη, πολλοί την ζήλεψαν, άλλοι τόσοι την φθόνησαν, ουδείς όμως μπόρεσε να συγκριθεί μαζί της. Το ταλέντο, η λάμψη, η προσωπικότητα, η περιπετειώδης ζωή της, την τοποθέτησαν ες αεί στο βάθρο των σπουδαίων αυτού του κόσμου.

Η διεθνούς φήμης σοπράνο Χριστίνα Πουλίτση, μαζί με τον πιανίστα Δημήτρη Γιάκα, χάρισαν στο κοινό μια ανυπέρβλητη μουσική εμπειρία. Οι νότες, εναρμονισμένες με το κελάρυσμα  του ποταμού, ήταν ο πιο αισιόδοξος αποχαιρετισμός ενός μήνα που άφησε πίσω του πολλές «πληγές». Για μια ακόμη φορά, αποδείχθηκε ότι η Τέχνη απελευθερώνει, λυτρώνει και γίνεται καταφύγιο στα δύσκολα.  

Στις 19:30 ακριβώς, η κρυστάλλινη φωνή της ταλαντούχας σοπράνο μάς μάγεψε. Η ίδια, ερμήνευσε μοναδικά τον «Πρωτομάστορα» και την όπερα του Μανώλη Καλομοίρη με βάση το δημοτικό τραγούδι «Το γιοφύρι της Άρτας», που έγραψε το 1909, ο Νίκος Καζαντζάκης.

Η συγκεκριμένη επιλογή δεν έγινε τυχαία. Εκτός από το προφανές του χωροταξικού συμβολισμού, την όπερα του Καλομοίρη είχε ερμηνεύσει το καλοκαίρι του 1944 και η Μαρία Κάλλας, κρατώντας τον ρόλο της Σμαράγδας.

Στη συνέχεια η Χριστίνα Πουλίτση χάρισε στο κοινό άριες bel canto, που έχει τραγουδήσει η αείμνηστη Κάλλας.

Η βραδιά συνεχίστηκε στην αίθουσα του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου «Σκουφάς» με τη σοπράνο Χριστίνα Πουλίτση και τον πιανίστα Δημήτρη Γιάκα. Αργότερα τη σκυτάλη πήρε το μουσικό σχήμα «Duo Sopiano» που αποτελείται από την σοπράνο Έλλη Αναστασοπούλου και τον πιανίστα Neville Jason Fahy , ο οποίος είχε αναλάβει και την καλλιτεχνική επιμέλεια του αφιερώματος «La Divina Greca, Κάλλας – η Ελληνική Καριέρα», πλαισιωμένο από σπάνιο φωτογραφικό και κινηματογραφικό υλικό.

Ιδιαίτερα συγκινητικό ήταν το απόσπασμα της συνέντευξης της δασκάλας της Κάλλας, της Ελβίρα ντε Ιντάλκο. Σ’ αυτό, η κορυφαία σοπράνο της δεκαετίας του 1920 εξηγεί πως αναγνώρισε το ταλέντο της Μαρίας ήδη από τα πρώτα χρόνια της στην Ελλάδα και πως συνετέλεσε σημαντικά στην ανάδειξή της.

Οι δύο καλλιτέχνες χειροκροτήθηκαν θερμά από το κοινό της πόλης, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις.

Παράλληλα, μέσω γιγαντοοθόνης που είχε τοποθετηθεί στην πλατεία της Άρτας, προβάλλονταν σε live streaming όσα διαδραματίζονταν στην αίθουσα, με τις άριες να «ξεχύνονται» σε ολόκληρη την πόλη.

Τη βραδιά οργάνωσαν ο  μουσικοφιλολογικός Σύλλογος Άρτας «ΣΚΟΥΦΑΣ», ο ελληνικός Σύλλογος «Μαρία Κάλλας» και  ο Δήμος Αρταίων. Την παρουσίαση ανέλαβε ο Γιώργος Αρχιμανδρίτης.

Picture of Γιώτα Δημητριάδη

Γιώτα Δημητριάδη

Κάποτε, ο Ντοστογιέφσκι μας υποσχέθηκε ότι :"Η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο"...Η μάχη όμως φαίνεται άνιση και ο ανταγωνισμός που δέχεται απέναντι από την αδικία, την ασχήμια και τη κακία, δύσκολα θα σημάνουν τη νίκη της. Για καλή της τύχη, όμως, έχει στο πλευρό της, ένα δυνατό σύμμαχο: την Τέχνη! Διάφορες μορφές της θα προσπαθήσουμε να ανακαλύπτουμε μαζί - εεε... εντάξει, το ομολογώ, υπάρχει μια αδυναμία σ' αυτή του θεάτρου. Στο Utopia Zone θα γνωρίσουμε καλύτερα αγαπημένους καλλιτέχνες αλλά και όσους μας εμπνέουν μέσα από τη στάση τους απέναντι στα πράγματα. Εξάλλου, για μένα, Utopia Zone είναι να βρίσκεσαι εκεί που θέλεις, περιτριγυρισμένος από ανθρώπους που σ' αγαπούν και σε φροντίζουν, όπως ο μικρός 🤴 το 🌹 του

Μια βραδιά όπερας στο ιστορικό Γεφύρι της Άρτας: To UtopiaZone ήταν εκεί!

Most Popular

Share on Social Media

Νεότερα Άρθρα
Scroll to Top