Μικρό Παρίσι των Αθηνών 2023 – Από 19 – 29 Οκτωβρίου – Αναλυτικό πρόγραμμα

"Μικρό Παρίσι των Αθηνών 2023 19 – 29 Οκτωβριου Επετειακό (2013 -2023) Θέμα της χρονιάς: Ο έρωτας στις τέχνες – L’ amour dans les arts"

Home » Art & Culture » Μικρό Παρίσι των Αθηνών 2023 – Από 19 – 29 Οκτωβρίου – Αναλυτικό πρόγραμμα

Οκτώβριος 2013: Μεσούσης της οικονομικής κρίσης, μια παρέα ονειροπόλων  καλλιτεχνών και απλών εθελοντών γέμισε με δράσεις για δέκα ημέρες το  κομμάτι του υποβαθμισμένου κέντρου της Αθήνας από την Ομόνοια ως το  Μεταξουργείο και τους σιδηροδρομικούς σταθμούς, όπου πολλοί δρόμοι έχουν  γαλλικά ονόματα.  

Το σήμα της έναρξης δόθηκε στην πλατεία Βάθη, η συνέχεια στον κήπο του  Αρχαιολογικού μουσείου και κατόπιν στα σπλάχνα της περιοχής.  Μόλις ξεκινούσε το “Μικρό Παρίσι των Αθηνών”!  
Το μικρό Παρίσι των Αθηνών δημιουργήθηκε και διοργανώνεται από το Αθηναϊκό Καλλιτεχνικό Δίκτυο που έχει μορφή αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας. Το δίκτυο δημιουργήθηκε άτυπα στις αρχές του 2012 από ανεξάρτητες καλλιτεχνικές ομάδες και εθελοντές διαχειριστές και απέκτησε νομική μορφή το Μάρτιο του 2015. Από τότε μέχρι και σήμερα στοχεύει να συλλέξει, να οργανώσει και να επενδύσει την καλλιτεχνική πρόθεση σε νέους εναλλακτικούς πολιτιστικούς θεσμούς, όπως είναι τα φεστιβάλ  ‘’το μικρό Παρίσι των Αθηνών’’,  “Athens gardens festival” κ.α. Το Αθηναϊκό Καλλιτεχνικό Δίκτυο επιδιώκει την ανάδειξη του καλλιτεχνικού μας δυναμικού στην Ελλάδα και το εξωτερικό, την ενίσχυση του πολιτιστικού φεστιβαλικού χάρτη του τόπου μας και επομένως του πολιτιστικού τουρισμού, την εύστοχη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, τη στήριξη των πολιτιστικών και κοινωνικών αξιών και την ανάπτυξη πολιτιστικής διπλωματίας παράλληλα με τη διεθνή δικτύωση. Σ’ αυτά τα χρόνια το «μικρό Παρίσι των Αθηνών» δημιούργησε ένα άτυπο εκπαιδευτικό τμήμα πολιτιστικής διαχείρισης, που συνδυάζει τη θεωρία με την πράξη. Καθ’ όλη την προετοιμασία του φεστιβάλ οι εθελοντές παρακολουθούν τα απαιτούμενα σεμινάρια, εντάσσονται σε ομάδες εργασίας, παίρνουν πρωτοβουλίες και μετά τη λήξη του φεστιβάλ παραλαμβάνουν τη σχετική βεβαίωση εκπαίδευσης και συμμετοχής.

Από τότε και κάθε χρόνο, πιστό στο ραντεβού του, στην έναρξη της σχολικής  περιόδου, έγινε θεσμική και αγαπημένη γιορτή των Αθηναίων, στην οποία 

συμμετέχουν πάντα περισσότεροι από 500 καλλιτέχνες, δημιουργοί και  άνθρωποι του πνεύματος, σε πολλά επιλεγμένα σημεία (θέατρα, μουσικές  σκηνές, γκαλερί, πλατείες, πεζόδρομοι, ωδεία, σχολεία, νεοκλασικά-ιστορικά  κτίρια, ξενοδοχεία και άλλοι εναλλακτικοί χώροι). 

Η κληρονομιά του είναι ποικίλως ορατή.  

⦁ Ξεχωρίζουν τα εμβληματικά murals (ζωγραφική δρόμου) όπως η περίφημη και διεθνώς βραβευμένη “κουκουβάγια” του WD, “το κορίτσι με τα πολλά βιβλία” του Simple G και πολλά άλλα μεγάλα και μικρότερα έργα που  κοσμούν και δίνουν τουριστική υπεραξία στην Αθήνα.  

⦁ Σημαντικοί καλλιτέχνες (μουσικοί, ηθοποιοί, εικαστικοί, φωτογράφοι, ζογκλέρ και άλλοι καλλιτέχνες δρόμου) αναδείχτηκαν όλα αυτά τα χρόνια στο φεστιβάλ. ⦁ Πολλοί νέοι άνθρωποι ήρθαν σε επαφή με την πολιτιστική διαχείριση, όντας εθελοντές στην πολιτιστική ακαδημία του φεστιβάλ. 

⦁ Το φεστιβάλ αγαπήθηκε από τα παιδιά της ευρύτερης περιοχής είτε με τις ανοιχτές εκδηλώσεις είτε με τα εκπαιδευτικά του προγράμματα στα σχολεία.  Μία γενιά ήδη ενηλικιώθηκε έχοντας το φεστιβάλ ως γιορτινό ορόσημο της  παιδικής ηλικίας. 

⦁ Έτσι το “Μικρό Παρίσι των Αθηνών” συνέβαλε με μεγάλη επιτυχία στην ένταξη και ενσωμάτωση των μεταναστών, κατ’ αρχήν των μαθητών, στην συνέχεια των  γονέων και κατόπιν όλων των κατοίκων.  

⦁ Όλα αυτά τα χρόνια το φεστιβάλ ανέδειξε και συνεχίζει να αναδεικνύει και να αξιοποιεί δημόσιους αλλά και ιδιωτικούς χώρους όπως πχ Εθνικό Ωδείο,  Πολυχώρος Αγγέλων Βήμα, μουσική σκηνή Lux (πρώην Ακροβάτης), μπιστρό cafe concerto, χώροι εστίασης Μπυράκι και Τυπογράφος, galerie Matchpoint,  κεντρική βιβλιοθήκη Δήμου Αθηναίων, πάρκο Πετάνκ, πρώην σιδηροδρομικός σταθμός Αθηνών Πελοποννήσου, πλατεία Καραϊσκάκη, πλατεία Αγίου Παύλου,  πεζόδρομος Μαιζώνος πλ.Βάθη, πλατεία Δουρούτη, μεγάλα ξενοδοχεία της  περιοχής (Wyndham Grand Athens), πνευματικό κέντρο δήμου Αθηναίων Αγίου  Παύλου , 51ο Δημοτικό σχολείο Αθηνών κλπ.  

Η συμβολή του φεστιβάλ στην τουριστική και εμπορική ανάπτυξη καθώς και  στην κοινωνική συνοχή έχει αναγνωριστεί επισήμως από κάθε ενδιαφερόμενο  σχετικό φορέα.  

2013 – 2023 ! Το “Μικρό Παρίσι των Αθηνών” γιορτάζει και η επετειακή του  έκδοση θα είναι μια εμπλουτισμένη δεκαήμερη γιορτή τέχνης και πολιτισμού με ανοιχτές συναυλίες και άλλες δράσεις δρόμου για παιδιά και μεγάλους σε  δημόσιους χώρους με ελεύθερη πρόσβαση, συναυλίες και θεατρικές  παραστάσεις σε κλειστούς χώρους με χαμηλό εισιτήριο, εικαστικές και  φωτογραφικές εκθέσεις, διαλέξεις-στρογγυλά τραπέζια, τουρνουά Freestyle  football για νέους, τουρνουά πετάνκ, εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά, ζωγραφική δρόμου – murals που αναπτύσσουν το παζλ που κληροδοτεί το μικρό Παρίσι στην Αθήνα, ακαδημία πολιτιστικής διαχείρισης με πρακτική και  σεμινάρια καθ’ όλη την περίοδο της προετοιμασίας και της διεξαγωγής του  φεστιβάλ. 

Η φετινή θεματολογία υμνεί τη σημαντικότερη και διαχρονικότερη πηγή  έμπνευσης όλων των εποχών. Ο έρωτας ως θεός, ο έρωτας ως η απόλυτη  ευτυχία ή το απόλυτο ανθρώπινο πάθος ή λάθος ενέπνευσε όλους σχεδόν τους  δημιουργούς της ιστορίας της τέχνης κάθε κινήματος και κάθε τεχνοτροπίας.  Έργα που έχουν εμπνευστεί από το έρωτα θα φιλοξενήσει το επετειακό “Μικρό  Παρίσι των Αθηνών 2023”. 

Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα

To φεστιβάλ συνδιοργανώνεται από το Αθηναϊκό καλλιτεχνικό δίκτυο, την  Περιφέρεια Αττικής και τον Οργανισμό πολιτισμού, αθλητισμού και νεολαίας  του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ). 

Οι ενδιαφερόμενοι να συμμετέχουν ως εθελοντές διαχείρισης του φεστιβάλ  μπορούν να δηλώσουν την επιθυμία τους στο [email protected] .  

Επίσημο site του φεστιβάλ

Επικοινωνία : [email protected] , [email protected]

Μικρό Παρίσι των Αθηνών 2023 – Από 19 – 29 Οκτωβρίου – Αναλυτικό πρόγραμμα

Most Popular

Social Media

Get The Latest Updates

Εγγραφείτε στο UtopiaZone Newsletter

Scroll to Top