Art & Culture

Νίκος Κούρκουλος και μπαλέτο: Η ιστορική φωτογραφία που δείχνει ότι ο μεγαλύτερος γόης του ελληνικού σινεμά δεν είχε κανένα κόμπλεξ!

Για χάρη του έχουν σκιρτήσει άπειρες γυναικείες καρδούλες. Κορίτσια από διαφορετικές εποχές (ακόμα και μεταγενέστερες της δικής του) τον λάτρεψαν, τον ερωτεύτηκαν, έλιωσαν μπροστά από τις τηλεοράσεις ή το πανί του κινηματογράφου. Αγόρια και άντρες προσπάθησαν να τον μιμηθούν, ζηλεύοντας την απήχηση και τον παροξυσμό που προκαλούσε στο αντίθετο φύλο. Χωρίς αμφιβολία (και εκτός από σπουδαίος ηθοποιός) ο Νίκος Κούρκουλος υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα sεx symbol του ελληνικού σινεμά. Ένας γόης όμως διαφορετικός από τους άλλους. Και σίγουρα μπροστά από την εποχή του…

Το «κακό παιδί» στο οποίο καμιά δεν αντιστεκόταν…

Πηγαίνοντας σε νυχτερινό σχολείο, κάνοντας δουλειές του ποδαριού και παίζοντας μπάλα στον αγαπημένο του Παναθηναϊκό (όπου θεωρούταν μάλιστα ότι μπορούσε να φτάσει μέχρι και την πρώτη ομάδα), ο Κούρκουλος υπήρξε και στην πραγματική του ζωή ένα macho αρσενικό. Από την πρώτη του όμως εμφάνιση στον κινηματογράφο (όταν ο Γιάννης Δαλιανίδης προσπέρασε την άρνηση του Φίνου και τον επέβαλε στην ταινία «Κατήφορος») άρχισε να χτίζει την εικόνα του ζεν πρεμιέ.

Με αγριάδα, σκοτεινό, αρρενωπό βλέμμα και το ζωνάρι πάντοτε λυμένο για καυγά, έσπασε το πρότυπου του clean cut καλοβαλμένου και ευγενικού παλικαριού, που θα έκανε τα πάντα για να κερδίσει την καρδιά της αγαπημένης του. Αδιαφορώντας για το αν θα παρανομήσει ή θα φερθεί ανήθικα, έπαιξε πολλές φορές τον «αλήτη», τον ορισμό της «κακής παρέας», τον γόη που διέφθειρε ανυποψίαστα κοριτσόπουλα.

    Παρατούσε γυμνή τη Λάσκαρη στον δρόμο (ώστε να την «τιμωρήσει» για την απόρριψή της), χτυπιόταν ως πρώην κατάδικος για τα μάτια της Τζένης Καρέζη (στην αξέχαστη «Λόλα»), υποδυόταν τον «Αστραπόγιαννο» με την ίδια ευκολία που υποδυόταν τον αδέκαστο εισαγγελέα. Και φυσικά δεν δίσταζε καθόλου να πιαστεί στα χέρια (όπως στην ιστορική σκηνή με τον Σπύρο Καλογήρου και τη θρυλική ατάκα «πολλά τα λεφτά, Άρη»).

    Κι όμως… Ο σκληροτράχηλος άντρας, το απόλυτο ίνδαλμα, το αρσενικό «παλιάς κοπής», όπως εμφανιζόταν στις ταινίες του, δεν κουβαλούσε κανένα από τα κόμπλεξ της εποχής. Δεν υποτιμούσε (αντιθέτως αποθέωνε) τις γυναίκες, δεν δίσταζε να κάνει ακόμα και πράγματα που -με τις αντιλήψεις εκείνων των χρόνων- θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι θίγουν τον ανδρισμό του.  Με την ίδια ευκολία λοιπόν που χόρευε αρχοντικό χασάπικο (με την Καρέζη και τον Φέρμα) ή βαρύ ζεϊμπέκικο (σε στιγμές νταλκά ή καημού), έκανε και μαθήματα… μπαλέτου!

    Πέρα από τις ταινίες, ο Κούρκουλος διεύρυνε την υποκριτική του γκάμα και στο σανίδι. Υπηρέτησε με πάθος το καλό θέατρο και το κλασικό ρεπερτόριο, παίζοντας σύνθετους ρόλους, δίπλα σε μεγάλα ονόματα και με απαιτητικούς σκηνοθέτες. Ε, για να το καταφέρει με το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, δεν κώλωσε να φορέσει τα λευκά παπούτσια μπαλαρίνας και να κάνει… πλιε σε αίθουσα χορού!

    Η σχετική ανάρτηση του «Elena’ s Diary Blog» που συνοδεύει το ιστορικό ντοκουμέντο αναφέρει χαρακτηριστικά:

    «Ο Νίκος Κούρκουλος στα μαθήματα χορού για τις ανάγκες του ρόλου του στο “Illya Darling” στο Broadway το 1967. Δεν είναι πολλοί οι Έλληνες που έχουν διακριθεί στο αμερικανικό θέατρο, και ειδικά στο Broadway, εκεί όπου τρέμουν να διαβούν ακόμη και μεγάλα κινηματογραφικά είδωλα.

    Ο Νίκος Κούρκουλος είναι ένας από τους ελάχιστους, έχοντας πρωταγωνιστήσει στη θεατρική μεταφορά του ”Ποτέ την Κυριακή”, δίπλα στη Μελίνα Μερκούρη. Ο Ζιλ Ντασέν ήταν που τον ξεχώρισε και τον πρότεινε στους Αμερικανούς παραγωγούς. Η επιτυχία του έργου ήταν τεράστια και όταν ήρθε η ώρα για τις υποψηφιότητες των βραβείων Tony, των μεγαλύτερων θεατρικών βραβείων της Αμερικής, ο Κούρκουλος βρέθηκε υποψήφιος ως καλύτερος άνδρας ηθοποιός σε μιούζικαλ».

    Σε συνέντευξή του εξάλλου το 1994 στον Νίκο Χατζηνικολάου ο Κούρκουλος όχι απλά παραδέχθηκε ότι έκανε μπαλέτο, αλλά εξήγησε ότι η πειθαρχία του βοηθάει στο βαρύ ζεϊμπέκικο

    Σε συνέντευξή του εξάλλου το 1994 στον Νίκο Χατζηνικολάου ο Κούρκουλος όχι απλά παραδέχθηκε ότι έκανε μπαλέτο, αλλά εξήγησε ότι η πειθαρχία του βοηθάει στο βαρύ ζεϊμπέκικο! Και στην ίδια τηλεοπτική του εμφάνιση επιβεβαίωσε τη διαφορετικότητά του από το ανδρικό στερεότυπο της εποχής που άγγιζε τον φαλλοκρατισμό, λέγοντας:

    «Στη Μελίτα την πρώτη μου γυναίκα, χρωστάω πολλά. Μου έκανε δύο υπέροχα παιδιά, τον Άλκη και την Μελίτα (επέμενα η κόρη μας να πάρει το όνομά της) τα  ανέστησε και τα μεγάλωσε. Γιατί, κακά τα ψέματα, η μάνα τα κάνει όλα και όχι ο πατέρας. Οφείλω να το πω γιατί εγώ είμαι φεμινιστής και λατρεύω τις γυναίκες»…

    Διαβάστε ακόμα: Τόλης Βοσκόπουλος: Γίνεται ταινία η ζωή του

      X