Ο Φοίβος Δεληβοριάς ανοίγει την Ταράτσα του για να αλλάξει το γούρι στον κόσμο

Κοινοποιήστε το άρθρο αυτό:
Home » Art & Culture » Ο Φοίβος Δεληβοριάς ανοίγει την Ταράτσα του για να αλλάξει το γούρι στον κόσμο

"Ο Φοίβος Δεληβοριάς μιλά για την πολιτική ορθότητα, το εθνικό trademark Μαρίνα Σάττι, την τραπ μουσική και την καινούργια Ταράτσα του, που ήρθε για να αλλάξει το γούρι στον κόσμο."

«Είχαμε πει ότι θα σταματούσαμε την Ταράτσα αλλά, μόλις το ανακοινώσαμε, άρχισαν να συμβαίνουν φριχτά πράγματα στον κόσμο: πόλεμοι, σφαγές, φωτιές πλημμύρες, καταστροφές, γυναικοκτονίες… ένας χαμός έγινε! Οπότε αποφασίσαμε να επιστρέψουμε φέτος στην Ταράτσα για να αλλάξουμε το γούρι, να αλλάξουμε τον κόσμο. Γιατί ο κόσμος, για εμάς, δεν είναι τίποτα άλλο από το Αττικό καλοκαίρι. Είναι κάτι αόριστο, αυτό που σας λέω, αλλά είναι κάτι που υπάρχει στο μυαλό όλης της παρέας μας εδώ και μας κάνει να ονειρευόμαστε μία καλύτερη ζωή…»    

Ζωντανό θέαμα ποικιλιών

Είναι ο Φοίβος Δεληβοριάς που ξεκίνησε με αυτόν τον τρόπο, τρολάροντας, την παρουσίαση της νέας σεζόν για την περίφημη καλοκαιρινή Ταράτσα στο Άλσος. Τι είναι η Ταράτσα; Είναι η Μάντρα του Αττίκ μαζί με το αναψυκτήριο του Οικονομίδη. Είναι το βαριετέ που ανακατεύει αυτούς που λένε αστεία με εκείνους που χορεύουν και εκείνους που κάνουν ακροβατικά μαζί με εκείνους που τραγουδάνε. Είναι οι εναλλασσόμενοι σούπερ σταρ σε απρόβλεπτες εμφανίσεις. Βασικά όμως, είναι μία παρέα που έφτιαξε ο Φοίβος Δεληβοριάς το 2017 με «ζωντανό θέαμα ποικιλιών» (έτσι το ονομάζει), που έκανε το κοινό να διασκεδάσει με την ψυχή του και έκτοτε βρίσκει σχεδόν κάθε καλοκαίρι την ευκαιρία να ξανασυναντιέται. Για να αλλάξει το γούρι στον κόσμο.     

Μαζευόμαστε και κάνουμε αστεία

Ο ίδιος ο Φοίβος Δεληβοριάς το παρουσίασε έτσι: «Είμαστε μια παρέα που μαζεύεται μια στις τόσες και κάνει αστεία για την αθλητική επικαιρότητα, την πολιτική και πολιτιστική επικαιρότητα, και κάθε ένας λέει τα δικά του και βγαίνει κάτι από όλο αυτό. Αυτό κάνουμε εμείς με την Ταράτσα. Δηλαδή, βρισκόμαστε την Άνοιξη, αρχίζει και λέει το κάθε άτομο τα δικά του και σιγά σιγά έρχεται η έμπνευση να γράψω. Φτιάχνω τους σκελετούς των κειμένων, προσθέτουν και οι άλλοι, και βγαίνει αυτό το αποτέλεσμα που βλέπετε μέσα από μια τόσο ζωντανή διαδικασία. Φέτος έχουμε την πιο ολοκληρωμένη ταράτσα».  

Πως ξεκίνησε η ιδέα της Ταράτσας

«Παρατηρούσα ότι ενώ ήταν γεμάτες από κόσμο οι παραστάσεις των μουσικών, των stand up comedians, των χορευτών… δεν υπήρχε πια το μικτό θέαμα. Εκείνο το «θέαμα ποικιλιών» που κάποτε δονούσε την Αθήνα με τον Αττίκ και στη συνέχεια με τα αναψυκτήρια, όπως το Άλσος του Γιώργου Οικονομίδη. Αυτό το κενό ήρθε να καλύψει η Ταράτσα».   

Όταν ο Οπενχάιμερ συνάντησε την… Υπολοχαγό Νατάσσα

Τι αστεία έχει φέτος η Ταράτσα; Ο Φοίβος Δελοβοριάς έδωσε μία γεύση: «σκεφτήκαμε το περίφημο νομοσχέδιο που επιβάλλει το 45% της μουσικής στους τουριστικούς χώρους να είναι ελληνική μουσική. Πώς θα ήταν εάν επιβαλλόταν το ίδιο και στον κινηματογράφο; Θα βλέπαμε το 55% μίας ξένης ταινίας μαζί το 45% μιας ελληνικής; Μήπως μία μίξη του Οπενχάιμερ με την Υπολοχαγό Νατάσσα; Ή της Φόνισσας με την Μπάρμπι; Πιάνουμε ακόμα το εθνικό ζήτημα, γιατί τελικά ήταν το μόνο ζήτημα που απασχόλησε τους Έλληνες φέτος: το Ζάρι της Μαρίνας Σάττι. Για το θέμα κάνει ενδελεχή ανάλυση ο γνωστός γιουριβιζιονιστής και τραυματισμένος από όλη αυτήν την υπόθεση, Θανάσης Αλευράς. Έχουμε, επίσης, τις προγραμματικές δηλώσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του Στέφανου Κασσελάκη, και βέβαια έχουμε τραγούδια, έχουμε χορό, έχουμε ακροβατικά και δεν θα μπορούσαν να λείπουν και οι καλεσμένοι μας – σε κάθε παράσταση θα είναι ένα πρόσωπο του ελληνικού τραγουδιού που αγαπάμε πολύ -ήδη έχουν ανακοινωθεί η Νατάσσα Μποφίλιου, ο Σταμάτης Κραουνάκης με τον Χρήστο Γεροντίδη και ο Παύλος Παυλίδης». 

Το εθνικό trademark Μαρίνα Σάττι

«Εγώ αγαπώ πολύ την Μαρίνα Σάττι. Είχαμε συνεργαστεί προτού γίνει εθνικό trademark. Την αγαπώ πολύ για το ταλέντο και την τρισδιάστατη σκέψη της. Πάντα, μα πάντα, ακούω με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον τα πράγματα που κάνει και προτείνει. Κι εγώ αιφνιδιάστηκα από το Ζάρι κυρίως από το γεγονός ότι ήταν ένα πολυχωρικό τραγούδι με πάρα πολλά μέρη. Πιστεύω όμως, ότι έχει πάρα πολλή σκέψη και πάρα πολλή φιλοσοφία αυτό που κάνει η Μαρίνα – κάθε τι που κάνει. Οπότε ανυπομονώ και για τα επόμενα βήματά της που ξέρω ότι θα είναι πολλά και πολύ διαφορετικά μεταξύ τους».

Θα φιλοξενούσε έναν καλλιτέχνη της τραπ μουσικής στην Ταράτσα;  

«Δεν υπάρχει κανείς καλλιτέχνης που εκ των προτέρων να μην χωράει σε αυτό που κάνουμε στην Ταράτσα», λέει ο Φοίβος Δεληβοριάς. «Όποιος έχει χιούμορ και διάθεση να τσαλακωθεί – διότι όλοι όσοι ήρθαν εδώ πέρα, από τον Διονύση Σαββόπουλο και την Αλέκα Κανελλίδου μέχρι τη Μαρίνα Σάττι στα πρώτα βήματά της και την Καίτη Γαρμπή, όλοι ήρθαν με την διάθεση να κάνουν κάτι τελείως διαφορετικό. Να τσαλακώσουν την εικόνα τους και να παίξουν μαζί μας. Επομένως δεν είμαστε καθόλου κλειστοί ακόμα και σε έναν καλλιτέχνη της τραπ. Δεν είναι κάτι που εκ των προτέρων είμαστε αντίθετοι».

Ο Φοίβος Δεληβοριάς ακούει τραπ μουσική;

«Βρίσκω πολύ ενδιαφέρουσες τις παραγωγές της τραπ μουσικής. Μου αρέσουν πολύ μουσικά. Καταλαβαίνω γιατί η Μαρίνα Σάττι επηρεάστηκε από αυτό. Είναι πολύ ενδιαφέρουσες. Απλώς, αυτό το κλίμα του Σημαδεμένου του Αλ Πατσίνο, που μιλάει μόνο για κόκα και αμάξια και λεφτά και γκόμενες κλπ, είναι κάτι με το οποίο δεν μπορώ να ταυτιστώ με τίποτα. Οπότε, θα μου άρεσε πολύ να έχω έναν τραπ καλλιτέχνη, εάν είναι να το σατιρίσουμε μαζί».  

Πως να κάνεις αστεία πλέον με την πολιτική;

«Ποτέ δεν πιστεύαμε στο παλαιομοδίτικο, λίγο φτηνιάρικο πολιτικό χιούμορ κάποιων επιθεωρήσεων», λέει ο Φοίβος Δεληβοριάς. «Πάντα μάς άρεσαν οι ανάποδες ιδέες. Δηλαδή τα πράγματα που είναι πέραν από την πολιτική. Αλλά και η πολιτική σήμερα είναι πέραν από την πολιτική. Είναι ένα «μετά» πράγμα που δεν έχει πια σχέση με αυτό που αντιλαμβανόμαστε ως πολιτική. Οπότε και εμείς πάμε πιο «μετά» από το «μετά»».

Η πολιτική ορθότητα έχει αλλάξει τον τρόπο προσέγγισης κοινωνικών ζητημάτων;  

«Ήταν λυμένο μέσα μου από την πρώτη Ταράτσα. Εμείς είμαστε ανελέητοι προς τον ισχυρό και δεν έχουμε κανέναν λόγο να σατιρίσουμε και να είμαστε σκληροί απέναντι στον ανίσχυρο. Αυτό ζητά και η πολιτική ορθότητα, όταν δεν φτάνει σε ακρότητες: να μην χτυπάς τον αδύναμο. Γιατί να τον κοροϊδέψεις; Γιατί να κοροϊδέψεις την μειοψηφία; Όχι, θα σατιρίσεις τον δυνατό, αυτόν που είναι πάνω. Αυτόν που δεν έχει την ίδια δύναμη με εμάς, ποτέ. Αυτό είναι το δικό μου όριο».

Η ΤΑΡΑΤΣΑ ΤΟΥ ΦΟΙΒΟΥ ανοίγει κάθε Τετάρτη για το κοινό στο Άλσος.

Σταθερά μαζί με τον Φοίβο: ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΛΕΥΡΑΣ, ΓΑΛΗΝΗ ΧΑΤΖΗΠΑΣΧΑΛΗ, ΡΕΝΑ ΜΟΡΦΗ και ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΣΙΟΥΝΤΑΣ, ΕΛΣΑ ΣΙΣΚΟΥ, ΘΑΝΟΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ.  
Σκηνοθεσία: ΑΓΓΕΛΟΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Η Μαρίνα Σάττι βγάζει τη γλώσσα στους haters και κάνει trend τη χαρά με το Λα Λα Λα Λα

Κοινοποιήστε το άρθρο αυτό:
Picture of Δημήτρης Καλαντζής
Δημήτρης Καλαντζής
Από τη Νεφελοκοκκυγία του Αριστοφάνη και την Πολιτεία του Πλάτωνα μέχρι τις πολιτικές θεωρίες του 19ου αιώνα οι Ουτοπίες προσέφεραν στους ανθρώπους διεξόδους ανάτασης και αισιοδοξίας. Αποτελούσαν προτάσεις ιδανικών κόσμων, όπου το άδικο έδινε τη θέση του στο δίκαιο, η ειρήνη επικρατούσε του πολέμου, η ισότητα της ανισότητας, οι ευκαιρίες μοιράζονται το ίδιο σε όλους και το καλό νικούσε πάντα στο τέλος το κακό. Η Ουτοπία παραμένει μέχρι τις μέρες μας έμπνευση, ελευθερία φαντασίας, δίψα για αλλαγές προς έναν καλύτερο κόσμο χωρίς καταναγκασμούς και αγκυλώσεις, χωρίς «αυτό δεν γίνεται». Στο Utopia Zone θα γνωρίσουμε μαζί εξαιρετικούς ανθρώπους που έχουν πάρει πρωτοβουλίες για να αλλάξουν τα πράγματα, να δείξουν ότι «αυτό γίνεται», αρκεί να το πιστέψεις και να το προσπαθήσεις. Θα μιλήσουμε με χαρισματικά πρόσωπα αλλά και καθημερινούς ανθρώπους που είτε μόνοι, είτε σε ομάδες κοιτούν προς το φως και πράττουν για ένα καλύτερο αύριο. Θα μάθουμε επίσης να μοιραζόμαστε τον κόσμο μας με τα άλλα είδη του ζωικού κόσμου. Σκυλάκια, γατάκια, άλογα, πουλιά, όλα τα υπέροχα πλάσματα που μας μαθαίνουν να αγαπάμε, να συνδεόμαστε και να σεβόμαστε τη σοφία της ύπαρξης σε έναν αλληλένδετο κόσμο, που έχει ανάγκη από αρμονία περισσότερο από ποτέ. Επιβιβαστείτε!

Ο Φοίβος Δεληβοριάς ανοίγει την Ταράτσα του για να αλλάξει το γούρι στον κόσμο

Most Popular
Κοινοποιήστε το άρθρο αυτό:
Νεότερα Άρθρα
Scroll to Top