Οι «ΑΝΤΙ ΛΗΨΕΙΣ» ταξιδεύουν στα Κύθηρα

Home » Art & Culture » Οι «ΑΝΤΙ ΛΗΨΕΙΣ» ταξιδεύουν στα Κύθηρα

"Έκθεση φωτογραφίας από τη Γιώτα Εφραιμίδου στο σχολείο του Καραβά Κυθήρων. "

Το Φεστιβάλ Πορτοκαλιάς 2023 ανοίγει τις πόρτες του για την φετινή σεζόν φιλοξενώντας την πιο επίκαιρη από ποτέ, έκθεση φωτογραφίας της Γιώτας Εφραιμίδου, με τίτλο «ΑΝΤΙ ΛΗΨΕΙΣ». Η έκθεση  πραγματοποιείται στα πλαίσια των δράσεων του Φεστιβάλ Πορτοκαλιάς 2023 από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Πορτοκαλιά Καραβά» σε συνεργασία με τον Σύλλογο Πολιτισμού «Παύλος Killah P Φύσσας»  Η έκθεση εγκαινιάζεται το Σάββατο 19 Αυγούστου 2023 στις 19.00 παρουσία δυο εκ των πρωταγωνιστών της έκθεσης, της Μάγδας Φύσσα και του Ιάσονα Αποστολόπουλου, μαζί με άλλα μέλη του συλλόγου.

Πρόγραμμα εγκαινίων 19/08
20.00 Καλωσόρισμα Γιώτας Εφραιμίδου
             Καλωσόρισμα Συλλόγου Πορτοκαλιά Καραβά Κυθήρων
20.15  Ομιλία Μάγδας Φύσσα
20.45 Ομιλία Ιάσονα Αποστολόπουλου
21.15  Προβολή ταινίας Red Hulk, διάρκειας 27′

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου.
Ωράριο λειτουργίας: καθημερινά 19.00-22.00. Είσοδος ελεύθερη.

Χορηγοί: Σταύρος Κυριακάκης, Kanellis studios, El Sol hotel

Με την υποστήριξη των: Ψωμολαδέα, Μπότζιο, Αστικόν, Καλέρης, Amir Alis, Αρτοποιείο Καραβά.

Περισσότερα για την έκθεση

H αρχική ιδέα της φωτογράφου γεννήθηκε έναν Σεπτεμβρη.

Ανάμεσα σε ανθρώπους με ψυχή, σε ανθρώπους που πονούν και προχωρούν, που γελούν και μοιράζονται. Και ανάμεσα σε σκέψεις και ιδέες ακολούθησαν οι πράξεις. Και μέσα απ τις πράξεις γεννήθηκε ένα φωτογραφικο έργο, συγκεκριμένα μία κατάθεση ψυχής.

«Θέλω να γίνω η φωνή σου, θέλω να γίνεις το στήριγμά μου, θέλω να προχωρήσουμε μαζί, να αισθανθώ ό,τι αισθάνεσαι. Θέλω μαζι να αποτυπώσουμε αύτο που θες να φωνάξεις»

Στο χώρο της έκθεσης παρατάσσονται 30 πορτραίτα φωτογραφίας εθελοντών όπου κάθε πορτραίτο είναι μια αναφορά-σήμα σε μια μορφή βίας (ρατσισμός, γυναικοκτονία, φυλετική η έμφυλη βία, προπαγάνδα, κρατική βία, προσφυγικό).

Τα πορτραίτα έχουν δημιουργηθεί με τρόπο ώστε να γίνεται σαφής αναφορά σε μια μορφή βίας αλλά και στη φωνή των θυμάτων. Το κάθε πορτραίτο συνοδεύεται από ένα περιεκτικό όσο και περιγραφικό κείμενο, γραμμένο από τους ίδιους τους εθελοντές.

Η Χρύσα, η Άννα, ο Μιχάλης, η ΄Νάνσυ, ο Δημήτρης, o Χρήστος, η Φωτεινή, έγιναν μια αγκαλιά, και ανάμεσα στα δάκρυα και τα χαμόγελα, οι αγκαλιές έγιναν λήψεις και οι λήψεις τους φωνές. Κάθε πορτραίτο είναι μια ηχώ ενός εγκλήματος, μιας αδικίας, και ενός αγώνα που δεν κερδίζουμε πάντα, παλεύουμε όμως να μη χανουμε.

Η Γιώτα Εφραιμίδου μέσα από αυτό το εγχείρημα δηλώνει τη βαθιά ανάγκη και επιθυμία να γίνει η ίδια η φωνή – κραυγή διαμαρτυρίας, ενάντια σε κάθε μορφή βίας. Με την παρούσα έκθεση μας καλεί να συνδεθούμε ψυχικά με τα θύματα αλλά και τους συγγενείς αυτών. Να στηρίξουμε το δίκαιο αίτημα του αγώνα τους.

Σε μια κοινωνία σχεδόν παγωμένη από τον φόβο, τη φτωχοποίηση, με ένα κράτος χωρίς κοινωνικές δομές και πρόνοια, ας γίνουμε εμείς το στήριγμα για τον αδύναμο.

Η αλληλουχία των πορτραίτων λειτουργεί ως σήματα, που μας προτρέπουν να έρθουμε αντιμέτωποι με το θηρίο της βίας και να υψώσουμε τη φωνή μας σε αυτόν τον άνισο αλλά δίκαιο αγώνα.

Για το μεγαλείο της αλληλεγγύης.
Γι΄αυτους που έπεσαν θύματα του φασισμού.
Γι΄αυτούς που συνεχίζουν να τον πολεμούν.
Για το φως που τελικά θα κερδίσει.

Ραντεβού στον Καραβά!

Οι «ΑΝΤΙ ΛΗΨΕΙΣ» ταξιδεύουν στα Κύθηρα

Most Popular

Share on Social Media

Νεότερα Άρθρα
Scroll to Top