Οι χρήστες του Netflix έμειναν σοκαρισμένοι όταν ανακάλυψαν από πού προέρχεται ο ήχος φόρτωσης της πλατφόρμας. Η υπηρεσία streaming ξεκίνησε τη λειτουργία και τις υπηρεσίες τις το 2007, με τον συγκεκριμένο ήχο «tudum» που παίζει στην αρχή κάθε ταινίας να κάνει την εμφάνιση του, 8 χρόνια αργότερα. Τώρα, μια δεκαετία μετά, πολλοί ανακάλυψαν ότι ο εμβληματικός ήχος φαίνεται να προέρχεται από μια εμβληματική σειρά που έληξε άδοξα.
Το House of Cards κρύβεται πίσω από τον ήχο
Κάνοντας πρεμιέρα στις οθόνες μας το 2013, το House of Cards ήταν η πρώτη τηλεοπτική σειρά που παρήγαγε μια εταιρία αποκλειστικά για το Netflix. Το πολιτικό θρίλερ ακολούθησε τον πολιτικό Φρανκ Άντεργουντ (Κέβιν Σπέισι), ο οποίος κάνει τα πάντα για να αποκτήσει περισσότερη εξουσία.
Η ταινία σημείωσε μεγάλη επιτυχία, συγκεντρώνοντας 33 υποψηφιότητες για βραβείο Emmy και 8 υποψηφιότητες για Χρυσή Σφαίρα. Αλλά αφού ο Σπέισι κατηγορήθηκε για ροζ σκάνδαλο, απολύθηκε από την παραγωγή το 2017, με την σειρά να «τρέχει» για ακόμη μια σεζόν πριν ακυρωθεί.
Όπως και να έχει, ήταν το φινάλε της δεύτερης σεζόν, που προβλήθηκε το 2014, το οποίο ενέπνευσε τον ήχο «tudum» που χρησιμοποιείται από το Netflix ακόμη και σήμερα. Στη σκηνή ο Φρανκ χτυπάει το ξύλινο γραφείο του δύο φορές με τη δεξιά του γροθιά, με τον συγκεκριμένο ήχο να πέφτει μαζί με τους τίτλους τέλους. Ένα χρόνο αργότερα εισήχθη ο ήχος tudum.
Η πιο εθιστική σειρά
Η επιλογή του ήχου της σειράς House of Cards από το Netflix μόνο τυχαία δεν φαίνεται να είναι. Mιλώντας για το House of Cards, μπορούμε να πούμε πως μιλάμε και για πρωτοποριακή για εκείνη την εποχή που βγήκε τηλεόραση κι αυτό διότι η σειρά κατάφερε να σπάσει τους λεγόμενους χρυσούς κανόνες της τηλεόρασης. Από τον 1ο κύκλο κιόλας το κοινό βρέθηκε αντιμέτωπο με τα 13 επεισόδια του, τα οποία ανέβηκαν ταυτόχρονα και ολοκλήρωναν, μάλιστα, την σεζόν. Κι αυτό δεν είχε ξανά συμβεί. Κι όμως συνέβη κι αυτό, γιατί χάρη στην ευελιξία της συνεχούς ροής, οι χαρακτήρες θα μπορούσαν να αναπτυχθούν με νέο βάθος και σύμφωνα με τις απαιτήσεις των συγγραφέων και όχι των διαφημιστών.
Η υπόθεση
Το House of Cards είναι μία Αμερικάνικη παραγωγή που ξεκίνησε το 2013 στο Netflix και ολοκληρώθηκε (πολύ άσχημα) το 2018. Η ιστορία της σειράς αφορά έναν φιλόδοξο άνθρωπο, τον Frank Underwood, και την προσπάθεια του να γίνει πρόεδρος της Αμερικής με τη βοήθεια της συζύγου του, Claire Underwood. Πρόκειται για μια ιστορία συνωμοσίας και εκδίκησης ενός μέλους του κογκρέσου, ο οποίος αφού κάνει τα πάντα ώστε η παράταξή του να κερδίσει τις εκλογές, δεν ανταμείβεται με υπουργική θέση, όπως περίμενε. Κι εκεί είναι που, όλοι πιστεύουμε ότι θα προσπαθήσει να καταστρέψει τον Πρόεδρο πάνω στην οργή του, να σκοτώσει ανθρώπους ή ακόμα και να βλάψει τον ίδιο του τον εαυτό. Όμως όχι. Παραμένει ψύχραιμος, δέχεται τα γεγονότα με την τροπή τους, ωστόσο συστηματικά και βασισμένος σε σχέδιο, ξεκινάει την οικοδόμηση της «αυτοκρατορίας» του από την αρχή.
O Frank έχει ότι χρειάζεται για να τα καταφέρει: δύναμη, χρήματα, μία έξυπνη ομάδα αλλά και μια γυναίκα, την Claire, η οποία συμπληρώνει και αναστατώνει την πολιτική σκηνή όχι μόνο της σειράς αλλά και την Αμερικάνικης κοινωνίας. Οι καταπληκτικοί μονόλογοι του Frank σε πρώτο πλάνο μιλώντας απευθείας στην κάμερα του έδωσαν αμέτρητες υποψηφιότητες για Emmy.
Πρόκειται για μια σειρά που συγκαταλέγεται στις κορυφαίες, ένα έπος για την αμερικάνικη κοινωνία. Έθιξε θέματα όπως η τρομοκρατία, η ανεργία, ο ρατσισμός και οι σεξουαλικές παρενοχλήσεις, που μέχρι τότε οι Αμερικάνοι δεν μπορούσαν να φανταστούν για τους ανθρώπους που τους κυβερνούσαν, βάζοντας τον θεατή να μπει στη σκοπιά των πολιτικών.
Διαβάστε ακόμα: Καίτη Κωνσταντίνου: Η πιο αγαπημένη «κακιά» της ελληνικής τηλεόρασης