Art & Culture

Ρόμπιν Γουίλιαμς: 5+1 κινηματογραφικές ερμηνείες που έγραψαν ιστορία

Σαν σήμερα, στις 11 Αυγούστου του 2014, η παγκόσμια κοινή γνώμη πάγωσε στο άκουσμα της αυτοκτονίας του αγαπημένου Αμερικανού ηθοποιού, Ρόμπιν Γουίλιαμς.

Ο ίδιος βασανίστηκε αρκετά, μέχρι να γράψει το τραγικό αυτό φινάλε, στα 63 του χρόνια, αφού για δεκαετίας πάλευε με το αλκοόλ, τις εξαρτήσεις και την κατάθλιψη.

Ο Γουίλιαμς, μας άφησε παρακαταθήκη περισσότερες από 80 ταινίες.

Κέρδισε τρεις υποψηφιότητες για Όσκαρ, αλλά το χρυσό αγαλματίδιο κατάφερε να το σηκώσει μόνο μια φορά για την ερμηνεία του στον «Ξεχωριστό Γουιλ Χάντινγκ» του Γκας Βαν Σαντ.

Έχει κερδίσει δεκάδες ακόμη βραβεία, μεταξύ των οποίων έξι Χρυσές Σφαίρες, όπως το βραβείο Cecil B. DeMille για τη συμβολή του στον κόσμο της ψυχαγωγίας, τέσσερα βραβεία Grammy, δύο βραβεία Emmy, ένα βραβείο MTV, δύο βραβεία Kids’ Choice και πέντε βραβεία People’s Choice.

Ένας ηθοποιός που έμεινε στην ιστορία του παγκόσμιου κινηματογράφου γιατί κατείχε την σπάνια ικανότητα να δουλεύει τους ρόλους του με ίσες δόσεις κωμωδίας και δράματος. Γι’ αυτό συγκινούσε πάντα το κοινό.

Στις 21 Ιουλίου θα γινόταν 72 ετών και ο γιος του, Ζακ, έκανε μια συγκινητική ανάρτηση στο twitter γράφοντας: «Αυτό το βλέμμα με ένα άτακτο, στοργικό χαμόγελο που γνώριζαν τόσο καλά οι φίλοι και τα αγαπημένα σου πρόσωπα. Χαρούμενο και περίεργο και θαυμαστό. Μου λείπεις και σε αγαπώ για πάντα»

Μάλιστα συνόδεψε τα λόγια του με μια φωτογραφία του Ρόμπιν από την πολεμική κωμωδία «Καλημέρα Βιετνάμ» του 1987.

Την ίδια μέρα, η κόρη του Ζέλντα, έγραψε ότι αν ο πατέρας της, ο «Poppo», όπως τον έλεγε, ζούσε θα συμμετείχε σίγουρα ενεργά στις απεργίες των καλλιτεχνών στο Χόλυγουντ.

Μ’ αφορμή τα εννέα χρόνια από το φευγιό του, θυμόμαστε 5 υπέροχες ερμηνείες του:

Σον Μαγκουάιρ στον «Ξεχωριστό Γουιλ Χάντινγκ» του Γκας Βαν Σαντ

Σταθμός στην καριέρα του Γουίλιαμς, ήταν ο ρόλος του  χαρισματικού, ψυχιάτρου, Σον Μαγκουάιρ. Μια ερμηνεία που του χάρισε και το πολυπόθητο χρυσό αγαλματάκι Β’ Ανδρικού Ρόλου το 1997.

Το πιο σημαντικό, όμως, ήταν ότι στην μεγάλη επιτυχία, που εκείνη την εποχή άκουγε στο όνομα Ματ Ντέιμον, ο Ρόμπιν Γουίλιαμς μπαίνει στην ταινία με το σαρωτικό αέρα, μιας εντυπωσιακής σοφίας. Είναι ο ψυχίατρος, ο φίλος, αλλά τελικά η πατρική φιγούρα. Ίσως η πιο εσωτερική και ουσιαστική ερμηνεία του ηθοποιού.

Συγκινητικό είναι το γεγονός ότι το παγκάκι , στο οποίο γυρίστηκε η πιο σημαντική σκηνή της ταινίας, μεταμορφώθηκε από την ώρα του θανάτου του Ρομπιν Γουίλιαμς σε ένα αφιέρωμα στη μνήμη του.

Τζον Κίτινγκ στον «Κύκλο των Χαμένων Ποιητών» του Πίτερ Γουίαρ

Μπορεί ο ρόλος του Μαγκουάιρ, να του χάρισε το Όσκαρ, όμως κακά τα ψέματα, όλοι τον έχουμε ταυτίσει με τον Τζον Κίτινγκ. Σε μια καταπληκτική ταινία, σε σκηνοθεσία Πίτερ Γουίαρ και σε σενάριο του Τομ Σούλμαν.

Τότε, όλος ο πλανήτης υποκλίθηκε στην  σκηνή του «Carpe Diem» αλλά και στο φινάλε, με το ιστορικό πλέον «Oh Captain, My Captain».

Κα Νταπφάιρ στο «Κα Νταπφάιρ» του Κρις Κολόμπους

Ο Κρις Κολόμπους, ο βασιλιάς των οικογενειακών ταινιών της δεκαετίας του ΄90, είχε δηλώσει σε συνέντευξή του για τη συνεργασία του με τον Ρόμπιν Γουίλιαμς: «Η αλήθεια είναι πως υπήρχε μια συμφωνία μεταξύ εμού και του Ρόμπιν για τα γυρίσματα. Θα έλεγε τις ατάκες βάσει του σεναρίου και μετά θα έλεγε ‘’Τώρα άσε με να παίξω’’. Και θα πηγαίναμε μέχρι και 22 φορές την κάθε σκηνή».

Ίσως, γι’ αυτό κατάφερε να κάνει την πιο σαρωτική, αμιγώς κωμική ερμηνεία της καριέρας του. Η Κα Νταπφάιρ είναι μια από τις καλύτερες μεταμορφώσεις στα παγκόσμιο σινεμά. Το φιλμ γνώρισε τεράστια εισπρακτική επιτυχία – άνω από 440 εκατομμύρια δολάρια σε παγκόσμιες εισπράξεις- και ο συγκεκριμένος ρόλος στιγμάτισε για πάντα τον ηθοποιό .

Άντριαν Κρονάουερ στο «Καλημέρα, Βιετνάμ» του Μπάρι Λέβινσον

Το 1987, ο Γουίλιαμς, κλήθηκε να ερμηνεύσει έναν πραγματικό χαρακτήρα, τον ραδιοφωνικό παραγωγό Αντριάν Κρονάουερ, όπου το 1965, ως σμηνίας μετατέθηκε στον σταθμό της Σαϊγκόν.

Ήταν ο  DJ που ανέλαβε να ψυχαγωγήσει τους Αμερικανούς φαντάρους στις στρατιωτικές βάσεις του Βιετνάμ με μια ασύλληπτη ενέργεια και μια γκάμα συναισθημάτων που μόνο ένας ηθοποιός του βεληνεκούς του Γουίλιαμ θα μπορούμε να αναδείξει.

Τραγική ειρωνεία ήταν ότι το πραγματικό πρόσωπο, ο Κρονάουερ, απεβίωσε τον Ιούλιο του 2018.

 

Δρ Πατς Άνταμς στο «Patch Adams» του Τομ Σάντιακ

Γυρισμένη το 1998, ο ρόλος του γιατρού που επιχειρεί να γιατρέψει τα παιδιά με το χιούμορ, μοιάζει ψωμοτύρι για τις δυνατότητες του Γουίλιαμς, εξαιτίας της ξεχωριστής ευκολίας του, να παντρεύει την κωμωδία με το βαρύ κι ασήκωτο δράμα.

Ο ίδιος ο Patch Adams, αν και έκανε ένα φιλικό πέρασμα από το φιλμ, του άσκησε σκληρή κριτική, υποστηρίζοντας ότι θυσίασε το μήνυμα για χάρη της εμπορικότητας και πρόβαλε την αστεία και όχι την ακτιβιστική του δράση.

Τζίνι στον «Αλλαντίν»

Ο Γουίλιαμς ήταν ένας από τους πρώτους κινηματογραφικούς σταρ που έγιναν η φωνή κάποιου καρτουνίστικου χαρακτήρα. Ο ίδιος κατάλαβε από πολύ νωρίς, ότι η φωνητική performance είναι ένα είδος τέχνης. Το 1992, όταν ακόμα δεν ήταν της μόδας, ο ηθοποιός δάνεισε τη φωνή του στο Τζίνι του Αλλαντίν!

Η ταινία κέρδισε 16 υποψηφιότητες και δύο βραβεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Τα επόμενα χρόνια πολλοί σημαντικοί ηθοποιοί θα ακολουθήσουν το παράδειγμα του Γουίλιαμς.

Κάποτε, ο Ντοστογιέφσκι μας υποσχέθηκε ότι :"Η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο"...Η μάχη όμως φαίνεται άνιση και ο ανταγωνισμός που δέχεται απέναντι από την αδικία, την ασχήμια και τη κακία, δύσκολα θα σημάνουν τη νίκη της. Για καλή της τύχη, όμως, έχει στο πλευρό της, ένα δυνατό σύμμαχο: την Τέχνη! Διάφορες μορφές της θα προσπαθήσουμε να ανακαλύπτουμε μαζί - εεε... εντάξει, το ομολογώ, υπάρχει μια αδυναμία σ' αυτή του θεάτρου. Στο Utopia Zone θα γνωρίσουμε καλύτερα αγαπημένους καλλιτέχνες αλλά και όσους μας εμπνέουν μέσα από τη στάση τους απέναντι στα πράγματα. Εξάλλου, για μένα, Utopia Zone είναι να βρίσκεσαι εκεί που θέλεις, περιτριγυρισμένος από ανθρώπους που σ' αγαπούν και σε φροντίζουν, όπως ο μικρός 🤴 το 🌹 του
X