Art & Culture

Τέσσερα χρόνια χωρίς την Άλκη Ζέη και ένας απολογισμός

Νύχτα, βαθιά νύχτα, της 28ης Φεβρουαρίου του 2020, με ξύπνησε ο σύντροφός μου. «Τι έγινε;» τρόμαξα. «Ήθελα μόνο να σου πω ότι πέθανε η Άλκη Ζέη» ψιθύρισε εκείνος. Σηκώθηκα χωρίς δεύτερη κουβέντα, επιβεβαίωσα την είδηση και έπιασα να γράφω για εκείνη. Ήταν σαν να είχα χάσει έναν δικό μου άνθρωπο. Γιατί η Άλκη με μεγάλωσε μέσα από τα γραπτά της. Είχα χάσει πράγματι έναν δικό μου άνθρωπο. Δυο παρηγόριες τότε, μια για εκείνη, μια για μένα: Πέθανε ήρεμα, πλήρης ημερών και είχα προλάβει να τη γνωρίσω, να με δεχτεί στο σπίτι της, να την ακούσω να μου μιλάει και να της εξομολογηθώ (όπως, υποθέτω, και πλείστοι άλλοι) πόσο καθόρισε τη ζωή μου. Κάτι που ποτέ δεν φανταζόμουν ότι θα συνέβαινε, όταν, παιδάκι Α’ δημοτικού, κατάφερα και ολοκλήρωσα Το καπλάνι της βιτρίνας, για πρώτη, από τις αμέτρητες, φορά.

Και μια παρηγόρια ακόμα, την οποία συνειδητοποίησα αργότερα: Παραλίγο να φτάσει τα –συμβολικά– εκατό χρόνια ζωής. Πρόλαβε, όμως, να φύγει λίγο πριν από την πανδημία, που θα την εγκλώβιζε. Σε παλαιότερη συνέντευξή της, μου είχε εξομολογηθεί πως αυτό που την κρατούσε ζωντανή ήταν η αλληλεπίδρασή της με το κοινό της, με τα παιδιά, με τους μεγάλους που κάποτε υπήρξαν παιδιά, με τους εκπαιδευτικούς, με τους μελετητές του έργου της, με όλους όσοι τη θαύμαζαν, την εκτιμούσαν και επικοινωνούσαν μαζί της, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Τα τελευταία χρόνια, όποτε η υγεία της την ανάγκαζε να μείνει στο σπίτι, ιδιαίτερα έπειτα από ένα ατύχημα που είχε, λυπόταν, γιατί έχανε την άμεση επαφή με τους αναγνώστες. Όταν ήταν καλά, βρισκόταν, κατά δήλωσή της, όλη την ώρα έξω, σε θέατρα, παρουσιάσεις, ομιλίες. Κατάφερε, λοιπόν, να εκδημήσει ελεύθερη (αυτό, άλλωστε δεν πρέσβευε πάντοτε; Την ελευθερία), δυο εβδομάδες πριν από το πρώτο lockdown… 

Η Άλκη Ζέη γεννήθηκε στην Αθήνα και πέρασε τα πρώτα παιδικά της χρόνια στη Σάμο. Παντρεύτηκε τον θεατρικό συγγραφέα και σκηνοθέτη Γιώργο Σεβαστίκογλου και απέκτησαν δύο παιδιά. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών και στο Κινηματογραφικό Ινστιτούτο της Μόσχας, στο τμήμα σεναριογραφίας. Από το 1954 έως το 1964 έζησε ως πολιτική πρόσφυγας στη Σοβιετική Ένωση. Το 1964 επιστρέφει οικογενειακώς στην Ελλάδα, για να ξαναφύγουν πάλι όλοι μαζί με τον ερχομό της Χούντας το 1967. Αυτήν τη φορά ο τόπος διαμονής τους είναι η Γαλλία, και συγκεκριμένα το Παρίσι, απ’ όπου επιστρέφουν μετά τη δικτατορία.

Από πολύ μικρή ασχολήθηκε με το γράψιμο. Στις πρώτες ακόμη τάξεις του Γυμνασίου άρχισε να γράφει κείμενα για το κουκλοθέατρο. Ένας από τους ήρωες που δημιούργησε, ο Κλούβιος, έγινε κατοπινά ο ήρωας του γνωστού κουκλοθέατρου «Μπαρμπα-Μυτούσης», εμπνεύστρια του οποίου ήταν η Ελένη Θεοχάρη-Περάκη. Πρώτο της μυθιστόρημα είναι Το καπλάνι της βιτρίνας (1963), που το έχει εμπνευστεί από τα παιδικά της χρόνια στη Σάμο και είναι σχεδόν αυτοβιογραφικό. Ακολουθεί μια σειρά μυθιστορημάτων για παιδιά, και το 1987 κυκλοφορεί το πρώτο της βιβλίο για μεγάλους Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα. Το 2013 κυκλοφόρησε το αυτοβιογραφικό της βιβλίο Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο, και το 2017 το Πόσο θα ζήσεις ακόμα, γιαγιά. Το 2010 τιμήθηκε με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου της.

Το 2014 αναγορεύτηκε επίτιμη διδάκτωρ του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ το 2015 απέσπασε την ίδια τιμή από το Πανεπιστήμιο Πατρών της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών. Τον Ιανουάριο του 2015 έλαβε τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Τιμής, διάκριση που αποδίδεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε διαπρεπείς προσωπικότητες των τεχνών, των επιστημών και των γραμμάτων, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2015 τιμήθηκε από τη Γαλλία με τον τίτλο του Ταξιάρχη του Τάγματος των Τεχνών και των Γραμμάτων (Commandeur de l’Ordre des Arts et des Lettres). Ο καθαρός τρόπος γραφής της, η γλωσσική αρτιότητα, η κριτική στάση απέναντι σε πρόσωπα και καταστάσεις, το χιούμορ και η διεισδυτική ματιά στα γεγονότα, είναι τα χαρακτηριστικά των έργων της, που έχουν αγαπηθεί από το ελληνικό και το ξένο αναγνωστικό κοινό.

Στις 27 Φεβρουαρίου 2024 συμπληρώθηκαν τέσσερα χρόνια απουσίας της. Η παρουσία της, όμως, δεν έπαψε ποτέ να είναι έντονη, γιατί, πέραν από την αδιαμφισβήτητη τέχνη του λόγου της, τα θέματα που πραγματεύονται είναι καθημερινά και πανανθρώπινα.  Κάθε στιγμή, οι αναγνώστες της έχουμε στη «φαρέτρα» μας τα λόγια της, τα γραπτά της, τους ήρωες και τις αναμνήσεις της –προσωπικά συνεχίζω να καταφεύγω κάθε τόσο στο Καπλάνι, στην Αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα και στον Μεγάλο περίπατο του Πέτρου. Το έργο της και η τεράστια πολιτιστική παρακαταθήκη που άφησε πίσω της θα συνεχίσουν να συντροφεύουν γενιές και γενιές με τη σπιρτάδα, τη γενναιοδωρία και τη λαμπρότητα της σκέψης της. Μέσα από τα βιβλία της θα θυμόμαστε πάντα, μικροί και μεγάλοι, την ακούραστη διάθεσή της για ζωή.

«Αν διάλεξα να γράψω για τα παιδιά είναι γιατί θέλησα να αποτυπώσω όσα σημαντικά έζησε η γενιά μου, που φοβάμαι μην ξεχαστούν όταν θα έχουμε φύγει εμείς», είχε πει. Το κατάφερε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και θέλω να πιστεύω ότι μικροί και μεγάλοι θα βρίσκουν πάντοτε στα κείμενά της ιστορικά και λογοτεχνικά καταφύγια. Ήταν, είναι και θα παραμείνει ένα σπουδαίο κομμάτι του πολιτισμού μας· έχει γράψει ιστορία –κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Λογοτεχνικό έτος Άλκης Ζέη

Το 2023, με τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση της, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακήρυξε τη χρονιά «Λογοτεχνικό Έτος Άλκης Ζέη». Ως «πρύτανης» της παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας και ως πεζογράφος σημαντικών έργων για ενήλικους, ως συγγραφέας που παρέμεινε ενεργή μέχρι το τέλος της ζωής της και ως άνθρωπος που συμμετείχε στα κοινά και συνομιλούσε τακτικά με τους αναγνώστες της, η Άλκη Ζέη αποτελεί ένα σημαντικό κεφάλαιο της μεταπολεμικής Ελλάδας.

Τα δικαιώματα των έργων της ανήκουν στις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ που, στο πλαίσιο του επετειακού έτους, σχεδίασαν και προχώρησαν στην υλοποίηση πολλών δράσεων με στόχο οι αναγνώστες να ανατρέξουν για ακόμα μία φορά στις σελίδες των βιβλίων της και να θυμηθούν ξανά τους ξεχωριστούς ήρωές της. Το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό. Ακολουθεί σύντομος απολογισμός για όλα όσα έγιναν προς τιμήν της Άλκης Ζέη τη χρονιά που πέρασε.

Μαραθώνιος Ανάγνωσης για μαθητές και μαθήτριες του Νηπιαγωγείου, του Δημοτικού και του Γυμνασίου

Από τον Σεπτέμβριο του 2022 μέχρι τον Μάιο του 2023 πραγματοποιήθηκε Μαραθώνιος Ανάγνωσης με τίτλο «Ο μαγικός περίπατος της Άλκης Ζέη: 100 χρόνια από τη γέννησή της», στον οποίο συμμετείχαν νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια όλης της χώρας, της Κύπρου καθώς και ελληνικά σχολεία του εξωτερικού –περισσότερα από 2.100 τμήματα με πάνω από 33.500 μαθητές/τριες. Οι μαθητές/τριες κλήθηκαν να διαβάσουν συγκεκριμένα βιβλία ανά τάξη και στη συνέχεια να συμπληρώσουν τα ειδικά διαμορφωμένα φύλλα δραστηριοτήτων και ερωτηματολόγια. Το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα φιλαναγνωσίας έχει στόχο την καλλιέργεια της φιλικής σχέσης των παιδιών με τη λογοτεχνία και την ανάγνωση και τη γνωριμία τους με το έργο της σπουδαίας συγγραφέα. 

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές και μαθήτριες του Δημοτικού

Κατά τη διάρκεια του 2023 πραγματοποιήθηκε στα σχολεία το «Ταξίδι στους κόσμους της Άλκης Ζέη», ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές και μαθήτριες δημοτικού, σχεδιασμένο από τη μουσειολόγο-μουσειοπαιδαγωγό Καλλιόπη Κουτρουμπή, σε συνεργασία με την ίδια τη συγγραφέα πριν από τον θάνατό της. Μέσα από βιβλία και σημειώματα, αποστολές εξερεύνησης, καθημερινά και αναμνηστικά αντικείμενα, αρχειακό υλικό και ειδικά σχεδιασμένα παιχνίδια, οι συμμετέχοντες ανακάλυψαν ποια σχέση έχουν οι περιπέτειες των ηρώων στα βιβλία της με τη ζωή της, με τα μαθήματα του σχολείου αλλά και με τη σύγχρονη καθημερινότητα των μαθητών. Το πρόγραμμα παρακολούθησαν 41 σχολεία της Αττικής.

Δημιουργία Σχολικών Βιβλιοθηκών «Άλκη Ζέη»

Τον περασμένο Φεβρουάριο, οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ προέτρεψαν τις σχολικές μονάδες να αναλάβουν ενεργό δράση και να ονοματίσουν τη σχολική τους βιβλιοθήκη «Άλκη Ζέη». Τον επόμενο μήνα, προχώρησαν στη δωρεά όλων των βιβλίων της συγγραφέα αλλά και πολλών δεκάδων ακόμα βιβλίων για παιδιά σε συνολικά 20 σχολικές βιβλιοθήκες, 10 βιβλιοθήκες δημοτικών σχολείων και 10 γυμνασίων, που προέκυψαν έπειτα από κλήρωση (8 βιβλιοθήκες δημοτικών και γυμνασίων της Αττικής και 12 βιβλιοθήκες δημοτικών και γυμνασίων της υπόλοιπης χώρας). Τα βιβλία που στάλθηκαν για τον εμπλουτισμό των 20 τυχερών βιβλιοθηκών συνοδεύτηκαν από μια τιμητική πλακέτα που έφερε την ονομασία της βιβλιοθήκης: Βιβλιοθήκη «Άλκη Ζέη».

Επετειακές εκδόσεις σημαντικών έργων

Επίσης, τον περασμένο Φεβρουάριο, κυκλοφόρησαν επετειακές συλλεκτικές εκδόσεις των πιο αντιπροσωπευτικών έργων της, με εμπεριστατωμένους προλόγους που υπογράφουν σημαντικές προσωπικότητες από τον χώρο του βιβλίου. Συγκεκριμένα, επανεκδόθηκαν τα βιβλία Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο, με πρόλογο της ομότιμης καθηγήτριας Νεοελληνικής Φιλολογίας του ΕΚΠΑ Χριστίνας Ντουνιά, Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα, με πρόλογο του κριτικού λογοτεχνίας Βαγγέλη Χατζηβασιλείου, Το καπλάνι της βιτρίνας, με πρόλογο της συγγραφέα και κριτικού παιδικής λογοτεχνίας Μαρίζας Ντεκάστρο, Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου με πρόλογο της συγγραφέα Αγγελικής Δαρλάση και Ένα παιδί από το πουθενά, με πρόλογο της επιμελήτριας των βιβλίων της, Ελένης Μπούρα.

Νέες εκδόσεις

Ίσως η πιο ευχάριστη έκπληξη! Μια ανέκδοτη μέχρι πρόσφατα ιστορία της Άλκης που βρέθηκε σε ένα συρτάρι, ένα μικρό συγγραφικό δώρο για τον εγγονό της, έγινε εικονογραφημένο βιβλίο με τις εικόνες της Φωτεινής Τίκκου και κυκλοφόρησε τον περασμένο Νοέμβριο με τίτλο Με βάρκα ένα παπούτσι. Πρόκειται για μια παιγνιώδη επαναφήγηση της ιστορίας του Μολυβένιου Στρατιώτη, με πρωταγωνιστές δύο «ιστορικά» παιχνίδια, τον Πόκεμον και την Μπάρμπι.

Λίγο αργότερα, κυκλοφόρησε σε graphic novel το μυθιστόρημά της Κοντά στις ράγιες, σε διασκευή και εικονογράφηση των ταλαντούχων δημιουργών κόμικς Στέλλας Στεργίου και Γεωργίας Ζάχαρη. Δεν είναι το πρώτο βιβλίο της που μεταγράφεται σε άλλο είδος: Η Στέλλα και η Γεωργία έχουν διασκευάσει με υπέροχο τρόπο και Το καπλάνι της βιτρίνας, ενώ η συγγραφέας Αγγελική Δαρλάση και ο κομίστας Δημήτρης Μαστώρος έχουν φτιάξει έναν εκπληκτικό Μεγάλο περίπατο του Πέτρου, σεβόμενοι την ατμόσφαιρα και το πνεύμα του πρωτοτύπου. Η συγγραφέας είχε δώσει την έγκρισή της για τις διασκευές, με ενθουσιασμό. Δυστυχώς, δεν πρόλαβε να τις διαβάσει. Δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία ότι θα ενθουσιαζόταν.

Εδώ αξίζει να γίνει αναφορά και σε ένα διηλικιακό βιβλίο ΓΙΑ την Άλκη Ζέη, που εκδόθηκε επίσης τον περασμένο Νοέμβριο. Μιλώ για το Άλκη Ζέη – Μάτια σαν γαλάζια θάλασσα, της Μαρίζας Ντεκάστρο, στενής της φίλης, ένα απολαυστικό κείμενο, εικονογραφημένο από τη Δήμητρα Μηλιώρη, που παρουσιάζει την πολυτάραχη ζωή και το βραβευμένο έργο της συγγραφέα και συγκινεί κάθε αναγνώστη.

Μάιος: «Μήνας Άλκης Ζέη» από τα βιβλιοπωλεία όλης της χώρας

Τον Μάιο του 2023, οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ κινητοποίησαν τα βιβλιοπωλεία, τους χώρους που φιλοξενούν και διαδίδουν το έργο της Άλκης Ζέη όλα αυτά τα χρόνια, να γιορτάσουν την επέτειο συμμετέχοντας στον «Μήνα Άλκης Ζέη», δημιουργώντας μια γωνιά, τον πάγκο ή τη βιτρίνα τους με τα βιβλία της συγγραφέα, οργανώνοντας στον χώρο τους εκδηλώσεις για παιδιά με αφετηρία τα βιβλία της, αφιερώματα και συζητήσεις για τον αντίκτυπο του έργου της, εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία, αναγνώσεις αποσπασμάτων από το έργο της, λέσχες ανάγνωσης και πολλούς διαγωνισμούς. Καθ’ όλη τη διάρκεια του επετειακού έτους, τα βιβλιοπωλεία τίμησαν με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο την εμβληματική συγγραφέα. 

Ομαδική εικαστική έκθεση αφιερωμένη στην Άλκη Ζέη

Το φθινόπωρο πραγματοποιήθηκε στην Ελληνοαμερικανική Ένωση ομαδική εικαστική έκθεση με τίτλο «Ένα παραμύθι για την Άλκη», προσφέροντας ένα ιστορικό και μαζί ψυχογραφικό βλέμμα θέασης στον πυκνό κόσμο της σπουδαίας συγγραφέα. Μέσω αρχειακού και φωτογραφικού υλικού, πρωτότυπων αντικειμένων και ένθετων τρυφερών αφιερωμάτων εικαστικών δημιουργών που μεγάλωσαν με το έργο της, οι δύο επιμελητές, η Ίρις Κρητικού και ο Νίκος Βατόπουλος, σχεδίασαν την έκθεση ειδικά για τους χώρους της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης ως ένα τρισδιάστατο πρωτότυπο και ενιαίο αφήγημα, με την πολύτιμη συμβολή της οικογένειας της συγγραφέα. Η έκθεση πλαισιώθηκε από σειρά παράλληλων εκδηλώσεων και ξεναγήσεις για σχολεία και ενήλικες, ενώ στο πλαίσιό της κυκλοφόρησε ομότιτλος κατάλογος.

Έπειτα, η έκθεση μεταφέρθηκε στη Λάρισα, όπου φιλοξενείται στο Διαχρονικό Μουσείο, με την υποστήριξη της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Λάρισας «Κ. Κούμας», μέχρι τις 21 Απριλίου 2024. Την έκθεση μπορούν να επισκεφτούν σχολεία και οργανωμένες ομάδες μαθητών από όλη τη χώρα. Η περιήγηση συνδυάζεται με δραστηριότητες, κατά τις οποίες τα παιδιά μπορούν να εξερευνήσουν και να συνδεθούν με τις ιστορίες και τη ζωή της συγγραφέα, αλλά και με την ιστορικότητα που αποκαλύπτουν τα εικαστικά έργα.

Η Άλκη Ζέη με μολύβι, χαρτί και παιχνίδι

Επιπλέον, οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ σχεδίασαν ένα φυλλάδιο που περιλαμβάνει δραστηριότητες φιλαναγνωσίας με αφετηρία τα βιβλία της Ζέη, με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών Νικολέτας Θεοφιλάτου, Ηλέκτρας Κανατσούλη και Βιβιάννας Λουκέρη, που διατίθεται δωρεάν στην ιστοσελίδα τους. Οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μπορούν να τις αξιοποιήσουν στην τάξη, δίνοντας την ευκαιρία στους μαθητές να μελετήσουν τα βιβλία μιας από τις σπουδαιότερες συγγραφείς της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας. Στο τέλος του φυλλαδίου υπάρχει χρονολόγιο εμπλουτισμένο με φωτογραφικό υλικό, που περιλαμβάνει όλους τους σημαντικούς σταθμούς της ζωής της: τα μέρη όπου έζησε, τα βιβλία που έγραψε, τους ανθρώπους που συναναστράφηκε. 

Ο μεγάλος περίπατος της Άλκης: Ένα ντοκιμαντέρ της Μαργαρίτας Μαντά

Το CineDoc, που προβάλλει βραβευμένα ελληνικά και ξένα ντοκιμαντέρ, συμπεριέλαβε στο επίσημο πρόγραμμά του και παρουσίασε τον Νοέμβριο, στον κινηματογράφο ΔΑΝΑΟ, το ντοκιμαντέρ «Ο μεγάλος περίπατος της Άλκης» («Alki’s long walk»), της σκηνοθέτριας Μαργαρίτας Μαντά. Μέσα από τον φακό της, η Μαντά παρουσιάζει τη ζωή της Ζέη, που κουβαλάει ολόκληρη την ιστορία της Ελλάδας του 20ού αιώνα, και το καταξιωμένο συγγραφικό της έργο. Κυρίαρχη είναι η μαρτυρία της ίδιας της συγγραφέα, η οποία πλαισιώνεται από μαρτυρίες της αδερφής της, Ελένης Κόκκου, και των αγαπημένων φίλων και συνοδοιπόρων της, του σκηνοθέτη Μάνου Ζαχαρία και του ποιητή Τίτου Πατρίκιου.

Η Άλκη Ζέη χαρίζει το όνομά της σε δημοτικό σχολείο

Η αγάπη της συγγραφέα για το σχολείο, τους μαθητές και τους δασκάλους τους ήταν γνωστή τοις πάσι. Στις 15 Δεκεμβρίου 2023, ανήμερα των εκατοστών γενεθλίων της, ο εκπαιδευτικός κόσμος την τίμησε με έναν ξεχωριστό τρόπο: το 8ο Δημοτικό Σχολείο Πετρούπολης μετονομάστηκε σε 8ο Δημοτικό Σχολείο Πετρούπολης «Άλκη Ζέη». Έπειτα από εισήγηση του διευθυντή του σχολείου Δημήτρη Τσέλιου, ο σύλλογος διδασκόντων και η αρμόδια σχολική επιτροπή πήραν την απόφαση να προβούν στην τιμητική αυτή πρωτοβουλία. Στο πλαίσιο των δράσεων της ονοματοδοσίας σχεδιάστηκε από τις τελευταίες τάξεις του σχολείου ένα πλούσιο αφιέρωμα με τίτλο «Άλκη Ζέη: Μια ζωή γεμάτη αφετηρίες…»

Και άλλα πολλά… 

Μέσα στο «Λογοτεχνικό Έτος Άλκη Ζέη», δημιουργήθηκαν podcasts με θέμα τη ζωή και το έργο της, ενώ ραδιοφωνικοί σταθμοί όλης της χώρας επιμελήθηκαν αφιερώματα και παρουσίασαν εκπομπές, όπου φιλοξένησαν ανθρώπους που τη γνώριζαν καλά ως άνθρωπο και συγγραφέα.

Τόσο οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ όσο και διάφοροι φορείς στη χώρα μας αλλά και στο εξωτερικό –από τη Ρουμανία και την Μπολόνια μέχρι την Ουρουγουάη και από τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Πάτρα και το Ηράκλειο Κρήτης– διοργάνωσαν εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους, εργαστήρια για παιδιά, αφιερώματα, εικαστικές εκθέσεις, ημερίδες, διαγωνισμούς για να τιμήσουν την ιέρεια της παιδικής μας λογοτεχνίας. Ενδεικτικά αναφέρουμε το Υπουργείο Πολιτισμού, την Εθνική Βιβλιοθήκη, το Μουσείο Μπενάκη, το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, δημοτικές βιβλιοθήκες από όλη τη χώρα κ.ά.

Τέλος, είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε θεατρικές παραστάσεις βασισμένες στα έργα της Ζέη. Το Θεσσαλικό Θέατρο διασκεύασε, σε σκηνοθεσία της Δήμητρας Λαρεντζάκη, το αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα Το καπλάνι της βιτρίνας, ένα έργο-σταθμό για την ελληνική λογοτεχνία, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να παρακολουθήσει μια παράσταση για τη συναρπαστική πορεία που ακολουθούν όλα τα ζωντανά πλάσματα, άνθρωποι και ζώα, για να ζήσουν έτσι όπως είναι φτιαγμένα από τη φύση: ελεύθερα. Από το φθινόπωρο του 2023, στην παιδική σκηνή του θεάτρου «Άλφα – Ληναίος-Φωτίου» παρουσιάζεται για πρώτη φορά στη σκηνή, σε διασκευή και σκηνοθεσία του Γιώργου Τζαβάρα, το μυθιστόρημα Κοντά στις ράγιες, σε μια παράσταση γεμάτη φαντασία και χιούμορ, με οδηγό τα «απερίσκεπτα» όνειρα που κάνουν τα παιδιά και όσοι νιώθουν παιδιά για έναν κόσμο πιο δίκαιο. 

Επισκεφτείτε τον επίσημο ιστότοπο της συγγραφέα, αλλά και αυτόν των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ για να βρείτε περισσότερο υλικό για το έργο και τη ζωή της. Καλές αναγνώσεις!

Η Πελιώ Παπαδιά είναι επικοινωνιολόγος, ΜSc Πολιτισμικές Σπουδές και Ανθρώπινη Επικοινωνία. Μέχρι το 2011, εργάστηκε ως ερευνήτρια και καθηγήτρια Επικοινωνίας και ΜΜΕ στο Ε.Κ.Π.Α. σε ΙΕΚ, ΚΕΚ και στη Σχολή Σταυράκου. Έκτοτε δημοσιογραφεί, μεταφράζει, διορθώνει και επιμελείται κείμενα. Και διαβάζει μανιωδώς.
X