«Θεατρικός περίπατος» στην Κυψέλη – Tα κέντρα διασκέδασης, τα σημαντικά πρόσωπα και τα μυστικά της Φωκίωνος

Home » Art & Culture » «Θεατρικός περίπατος» στην Κυψέλη – Tα κέντρα διασκέδασης, τα σημαντικά πρόσωπα και τα μυστικά της Φωκίωνος

"Μια πρωτότυπη ξενάγηση φτιαγμένη με χιούμορ, φαντασία και κοινωνική ευαισθησία λαμβάνει χώρα κάθε Κυριακή στη γειτονιά της Κυψέλης και κινείται με άξονα τον πιο γνωστό δρόμο της, τη Φωκίωνος Νέγρη."

«Στην Κυψέλη πάντα πίσω κάτι με πηγαίνει» λένε οι στίχοι ενός τραγουδιού από τα πολλά που ακούμε κατά τη διάρκεια της ξενάγησης. Μαζί με το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, η θεατρική ομάδα Ανεμόμυλοι δημιούργησε μια θεατρική ξενάγηση στην Κυψέλη η οποία έχει γίνει πολλές φορές sold out. Τι νοηματοδοτεί για εμάς αυτή η γειτονιά; Πώς θα μπορούσαμε να την ορίσουμε ή να της αποδώσουμε νόημα με λίγες λέξεις;

Το ραντεβού δίνεται στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης, όπου εκατοντάδες νέοι χορεύουν υπό τους ήχους δυνατής μουσικής. Άνθρωποι όλων των ηλικιών πίνουν καφέδες και ποτά στα μαγαζιά της περιοχής, ενώ τον τόνο δίνει το βουητό των παιδιών που έχουν ξεχυθεί για παιχνίδι στους γύρω δρόμους. Η Κυψέλη έχει πολλά πρόσωπα: το αποτύπωμα της παλιάς Αθήνας, οι διαδρομές της μετανάστευσης αλλά και του εξευγενισμού που κυριαρχεί και αλλάζει ραγδαία τη γειτονιά.

Ο πολυσύχναστος δρόμος της Φωκίωνος Νέγρη φτιάχτηκε τη δεκαετία του ’30 πάνω στο ρέμα Λεβίδη, το οποίο ξεκινούσε από τα Τουρκοβούνια και λίγο πριν χυθεί στον Κηφισό περνούσε από την Κυψέλη και πότιζε ανθρώπους, ζώα, κήπους και μπαχτσέδες. Διαμορφώθηκε πάνω σε σχέδια του αρχιτέκτονα Βασίλη Τσαγρή και ονομάστηκε «πράσινη λεωφόρος» επειδή και στις δύο πλευρές της υπήρχαν σιντριβάνια και χώροι πρασίνου. Τα κτίρια που ανεγέρθηκαν κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμου έδωσαν στην Κυψέλη αριστοκρατικό χαρακτήρα και αίγλη, αφού διαχρονικά προσέλκυε καλλιτέχνες και διανοούμενους. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’60 έγινε σημείο αναφοράς της κοσμικής Αθήνας με κέντρα που έγραψαν ιστορία στις αθηναϊκές νύχτες. Η Κυψέλη είχε πάντοτε σημαντικό πολιτιστικό αποτύπωμα. Πολλοί καλλιτέχνες έζησαν στη γειτονιά και αγάπησαν τις διαδρομές, τους ανθρώπους και τις αντιφάσεις της: Αρλέτα, Μάνος Λοΐζος, Απόστολος Καλδάρας, Σταμάτης Φασουλής, Νίκος Γκάτσος, Κώστας Χατζηχρήστος, Οδυσσέας Ελύτης, Μίλτος Σαχτούρης κ.ά.

Οι δύο «θεατρικοί ξεναγοί» Μάγδα Γκουβέρου και Χρήστος Χριστόπουλος είναι οι άνθρωποι που αναλαμβάνουν να μας κατευθύνουν και να οργανώσουν τις διαφορετικές αφηγήσεις με άξονα τη γειτονιά.

Πρόσωπα, ιστορίες και κρυμμένα μυστικά

Η ξενάγηση κινείται μεταξύ θεάτρου, ιστορικού περιπάτου και κυνηγιού κρυμμένου θησαυρού. Κατά τη διάρκειά της μαθαίνουμε μεταξύ άλλων τα πιο διάσημα κέντρα διασκέδασης, βλέπουμε το σημείο όπου βρισκόταν κάποτε το ποταμάκι με το τρεχούμενο νερό, θυμόμαστε την Quinta του Μουτσάτου –το πρώτο μεγάλο νυχτερινό κλαμπ της Αθήνας– και το ζαχαροπλαστείο Σελέκτ. Περνάμε από τη διάσημη πολυκατοικία Λαναρά που χτίστηκε το 1938 και έγινε καταφύγιο στα χρόνια της γερμανικής κατοχής, μαθαίνουμε για τους ξέφρενους πανηγυρισμούς που στήθηκαν για το πρωτάθλημα του Ολυμπιακού το 1965 και προσπαθούμε να ανακαλύψουμε πού βρίσκονται τα πιο διάσημα αγάλματα της περιοχής, όπως η Κόρη σε Έκσταση, το Λαγωνικό Σκυλί και οι Τρεις Έρωτες. Ανακαλύπτουμε το σπίτι όπου δολοφονήθηκε ο Μένης Κουμανταρέας και μαθαίνουμε πώς χορεύονταν τα σουξέ της εποχής. «Συνομιλούμε» με τον διάσημο Αθηναίο πολιτικό, ακαδημαϊκό και πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών Φωκίωνα Νέγρη, ενώ θυμόμαστε εμβληματικά πρόσωπα της Αντίστασης και ήρωες που έμειναν «αόρατοι» και ξεχασμένοι μέσα στον χρόνο. Τι σχέση έχει η Ροσίτα Σεράνο, γνωστή και ως «αηδόνι από τη Χιλή», με τη συνταγή ενός επιχειρηματία που κατέκτησε την Αθήνα; Ποιο μυστικό μπορεί να κρύβεται μέσα σε ένα κομμωτήριο; Η ξενάγηση κρύβει αρκετές εκπλήξεις.

Η βόλτα τελειώνει αφού έχει πέσει το βράδυ με έναν περίπατο κάτω από τις νεραντζιές. Μέσα σε δύο ώρες οι δύο θεατρικοί ξεναγοί κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα ψηφιδωτό κοινωνικών και ιστορικών αφηγήσεων. Η Κυψέλη, με τόσα ονόματα νησιών και αγωνιστών να δίνουν νόημα στους δρόμους της, είναι γεμάτη αντιφάσεις και άγνωστες ιστορίες.

Αυτό που απόλαυσα περισσότερο ήταν η συνοδεία των παιδιών της γειτονιάς, που συνεχίζουν να στήνουν αυτοσχέδια και ξέγνοιαστα παιχνίδια στους δρόμους και να συμμετέχουν με τον δικό τους τρόπο «παρεμβαίνοντας» στην ξενάγηση. Η μνήµη δεν βρίσκεται µόνο στα βιβλία. Είναι διάχυτη στις γειτονιές, στα σπίτια των ανθρώπων, στα αγάλματα και στις παλιές φωτογραφίες και ανατροφοδοτείται διαρκώς από όλα όσα συμβαίνουν αυτήν τη στιγμή στην πόλη.

-Οι θεατρικές ξεναγήσεις με τίτλο «Επόμενη Στάση Κυψέλη» συνεχίζονται και τις επόμενες Κυριακές στις 20.00.

Picture of Ηλέκτρα Ζαργάνη

Ηλέκτρα Ζαργάνη

Aπόφοιτη του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ και δημοσιογράφος του πολιτιστικού ρεπορτάζ. Εργάζεται στον χώρο των ΜΜΕ από το 2008 και έχει συνεργαστεί με ιστοσελίδες, περιοδικά, εφημερίδες και πολιτιστικά ιδρύματα.

«Θεατρικός περίπατος» στην Κυψέλη – Tα κέντρα διασκέδασης, τα σημαντικά πρόσωπα και τα μυστικά της Φωκίωνος

Most Popular

Share on Social Media

Νεότερα Άρθρα
Scroll to Top