Όταν μιλάς με τον Γιώργο Καπουτζίδη ή όταν τον παρακολουθείς σε κάποια τηλεοπτική του συνέντευξη, μιλά πάντα ήρεμα, σχεδόν τραγουδιστά αλλά και αρκετά χαμηλόφωνα. Γιατί να φωνάξει άλλωστε; Αφού αυτά που λέει ή γράφει, είναι πάντα τόσο «ηχηρά» που δεν έχει ανάγκη να ανεβάσει τον τόνο της φωνής του για να ακουστούν. Γιατί ο Γιώργος Καπουτζίδης, είναι ένας άνθρωπος τον οποίο μέσα στο «μέτριο» που συνήθως επικρατεί γύρω μας, αξίζει να τον παρακολουθήσεις και να ακούσεις αυτά που έχει να πει.
Σεναριογράφος, ηθοποιός αλλά και παρουσιαστής είναι μερικές από τις ιδιότητες που διατηρεί εδώ και πολλά χρόνια, ωστόσο ο Γιώργος Καπουτζίδης είναι πολλά παραπάνω από όλα αυτά. Αφού αυτό που τον κάνει τόσο ξεχωριστό – όπως λένε πολλοί – είναι η ενσυναίσθηση του και η συνέπεια στα όσα πρεσβεύει από τα πρώτα χρόνια που τον γνωρίσαμε τηλεοπτικά. Από τον Χοσέ στις «Σαββατογεννημένες», μέχρι την απογείωση του «Παρα πέντε» που τον έκανε έναν από τους πιο πετυχημένους ανθρώπους στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης.
Τότε που αντί να εκμεταλλευτεί την επιτυχία και να μπει στη διαδικασία να γράψει ένα παρόμοιο σήριαλ για να εξαργυρώσει αυτή την επιτυχία του, εκείνος αμέσως μετά απλά σταμάτησε… Γιατί, πολύ απλά όπως είχε αποκαλύψει με παλαιότερη δήλωση του: «δεν είχε τι να πει».
Είναι ο Γιώργος Καπουτζίδης ο «Μίδας» της ελληνικής τηλεόρασης;
Ε, ναι είναι! Οι τηλεοπτικές σειρές που έγραψε γνώρισαν επιτυχία, συζητήθηκαν και άφησαν το αποτύπωμά τους στην ελληνική τηλεόραση. «Σαββατογεννημένες», «Παρα πέντε», «Εθνική Ελλάδος», «Σέρρες»… Κοινώς παρονομαστής όλων: η έξυπνη κεντρική ιδέα και οι ατάκες γραμμένες σε μια γλώσσα φρέσκια, ευφυή και φιλική, χωρίς να χρειάζονται φωνές και πολυφορεμένα τρικ για να προκαλέσουν το πολυπόθητο γέλιο του τηλεοπτικού κοινού.
Αυτό, όμως, που κάνει ξεχωριστό τον Γιώργο Καπουτζίδη ως δημιουργό δεν είναι το γεγονός ότι οι τηλεοπτικές δουλειές του σημειώνουν υψηλά ποσοστά τηλεθέασης αλλά το ότι ο ίδιος μπορεί να γράψει το «Ιιιιι» της Ζουμπουλίας και το «Φαμπέζ» της Ντάλλιας με την ίδια ευκολία που μπορεί να «κεντήσει» μια σκηνή που αφορά στον κοινωνικό ρατσισμό, την ομοφοβία, την γυναικεία κακοποίηση ταρακουνώντας συνειδήσεις. Όπως έκανε με τις τελευταίες του σειρές, την «Εθνική Ελλάδος» και τις «Σέρρες»…
4+1 φορές πουαποδόμησε την ομοφοβία δίνοντας αποστομωτικές απαντήσεις
- Την τελευταία χρονιά που σχολίασε μαζί με την Μαρία Κοζάκου τον διαγωνισμό της κάποιοι έγραψαν ομοφοβικά σχόλια για εκείνον στο Twitter κι εκείνος δεν δίστασε να τους απαντήσει onair: «Την Πέμπτη που σχολίαζα τη Σουηδία, κάποιος μου έγραψε ότι είμαι κακιά αδερφή. Αδερφή είμαι, αλλά είμαι καλή. Κι όμορφη και έξυπνη και επιτυχημένη. Και μη σοκάρεστε, αυτά πρέπει να τα συζητάμε και να τα συζητάμε ανοιχτά. Αν δεν τα συζητήσουμε, τότε δεν θα τα αντιμετωπίσουμε ποτέ».
- Για το το τίμημα του comingout: «Μου φαίνεται ασήμαντο και ήθελα πάρα πολύ να το πληρώσω γιατί κατά κάποιο τρόπο λίγο απομακρύνεσαι και από ανθρώπους που εσύ, πρωτίστως, θα ήθελες να απομακρυνθείς. Δηλαδή κι αν έχω χάσει ένα κοινό, το οποίο δεν με εκτιμά πλέον για αυτό που είμαι, με στενοχωρεί ότι ήταν κοινό μου και με εκτιμούσε κάποτε».

- Για την ομοφοβία: «Με την ομοφοβία μεγαλώσαμε όλοι μας. Στη δική μου γενιά, όλοι ομοφοβικοι είμαστε. Σου φύτεψαν την ομοφοβία και έμαθες να τους απεχθάνεσαι, να τους κοροϊδεύεις να μισείς αυτούς τους ανθρώπους κι εμένα που είμαι ομοφυλόφιλος να ντρέπομαι και να έχω τύψεις για τον εαυτό μου. Και μετά έχουμε μια διαδρομή. Να ξεριζώσουμε την ομοφοβία».
- Για την τηλεοπτική σειρά «Σέρρες»: «Την έγραψα για τα γκέι παιδιά που μεγάλωσαν στην επαρχία, για τους γονείς μας και τα αδέρφια μας, που μπορεί να τους ήρθε λίγο ζόρικο στην αρχή, αλλά δε σταμάτησαν να μας αγαπάνε. Ίσως μάλιστα να μας αγάπησαν και περισσότερο από πριν, αντιλαμβανόμενοι πόσο ανάγκη είχαμε την αγάπη τους».
3 + 1 πράγματα που μπορεί να μην γνώριζες για τον Γιώργο Καπουτζίδη
Πέρασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης στο τμήμα της Νομικής. Μετά την αποφοίτηση του, μετακόμισε στην Αθήνα για να σπουδάσει υποκριτική στη Δραματική Σχολή Αθηνών του Γιώργου Θεοδοσιάδη. Στη σειρά «Οι σαββατογεννημένες», υπάρχουν δύο στοιχεία βγαλμένα από τη ζωή του Γιώργου. Όπως ο τηλεοπτικός Σάββας κερδίζει των πρώτο λαχνό, έτσι και ο πατέρας του Γιώργου, το 1987, κέρδισε στο Εθνικό λαχείο 120 εκατομμύρια δραχμές. Επίσης, ο Γιώργος έχει δουλέψει σε κατάστημα τουριστικών ειδών στο Μοναστηράκι, όπως ακριβώς κι ο Χοσέ.
photos credits: Giorgos Kapoutzidis social media