Τι θα δούμε το καλοκαίρι του 2023, στην Επίδαυρο;

Κοινοποιήστε το άρθρο αυτό:
Home » Art & Culture » Τι θα δούμε το καλοκαίρι του 2023, στην Επίδαυρο;

Υπάρχει μια μαγική στιγμή, που έχει φωλιάσει στην καρδιά όλων των θεατών που έχουν παρακολουθήσει, έστω και μια φορά στη ζωή τους, αρχαία τραγωδία στην Επίδαυρο.

Λίγο πριν την είσοδο του χορού, την ώρα που το πορτοκαλί του ουρανού δίνει σιγά σιγά τη θέση του στο σκοτάδι, ενώ τα αρχαία μάρμαρα διατηρούν ακόμα τη ζέστη από τον ήλιο, απλώνεται μια μεγάλη σιωπή. Τότε, το μόνο που ακούγεται είναι ο γκιώνης.

Τα δευτερόλεπτά εκείνα ο άνθρωπος νιώθει ένα με τη φύση και καταλαβαίνει πολύ καλά, γιατί αυτός ο τόπος ήταν τόπος θεραπείας στην αρχαιότητα.

Το θέατρο που έχτισε, τον 4ο αιώνα π.Χ,  ο αρχιτέκτονας Πολύκλειτος για να διασκεδάζουν οι ασθενείς είναι αξεπέραστο μέχρι σήμερα σε ομορφιά και ακουστική. Ακόμα και η ανάσα των ηθοποιών φτάνει στην τελευταία σειρά και σβήνει πίσω μέσα στον πευκώνα.

Μόνο και μόνο γι’ αυτή την αίσθηση, παροτρύνω πάντα φίλους και γνωστούς να κάνουν αυτή την εκδρομή μέχρι την Επίδαυρο. Γιατί ακόμα και αν η παράσταση δεν σταθεί άξια των προσδοκιών τους, η εμπειρία και μόνο θα τους μείνει αξέχαστη.

Φέτος, το Φεστιβάλ Επιδαύρου θα κάνει πρεμιέρα  στις 7 Ιουλίου και μέχρι τις 26 Αυγούστου θα δίνει ραντεβού με το κοινό κάθε Παρασκευή και Σάββατο. Εμείς συγκεντρώσαμε τις 8 παραστάσεις αρχαίας τραγωδίας και κωμωδίας που περιέχει το φετινό πρόγραμμα με στόχο να ιχνηλατήσουμε το θεατρικό τοπίο λίγο πριν κλείσουμε εισιτήρια.

7 & 8 Ioυλίου

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ – ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΥ

Ιππόλυτος του Ευριπίδη

Η Kατερίνα Ευαγγελάτου, η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ, επανέρχεται στην Επίδαυρο με το Εθνικό Θέατρο μετά την Άλκηστη (2017) που δημιούργησε ιδιαίτερη αίσθηση. Μ’ έναν δυνατό θίασο  24 ηθοποιών και τεσσάρων μουσικών βουτάει στο άγριο σύμπαν του Ευριπίδη.

Στον ομώνυμο ρόλο θα δούμε τον Ορέστη Χαλκιά, που ξεχώρισε από τη σειρά του Χ. Παπακαλιάτη «Maestro», ενώ τον θίασο συμπληρώνουν αξιόλογοι ηθοποιοί όπως η Κόρα Καρβούνη, η Μαρία Σκουλά και ο Γιάννης Τσορτέκης.

14 & 15 Ioυλίου

ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ – ΛΕΝΑ ΚΙΤΣΟΠΟΥΛΟΥ

Σφήκες του Αριστοφάνη

Για τη δεύτερη παραγωγή του το Εθνικό Θέατρο, επιλέγει τις «Σφήκες» του Αριστοφάνη. Φυσικά, δεν περιμένει να δεις κανείς ένα κλασικό ανέβασμα ,αφού η ρηξικέλευθη δημιουργός, Λένα Κιτσοπούλου, στην πρώτη της σκηνοθετική κάθοδο στην Επίδαυρο ανεβάζει μια διασκευή της δηκτικής κωμωδίας του Αριστοφάνη.

Στο θίασο θα δούμε μεταξύ άλλων τους: Έμιλυ Κολιανδρή, Γιάννη Κότσιφα, Ιωάννα Μαυρέα, Πάνο Παπαδόπουλο, Κωνσταντίνο Πλεμμένο και Θοδωρή Σκυφτούλη.

21 & 22 Ioυλίου / ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΕΜΙΕΡΑ

FRANK CASTORF

Μήδεια

Βασισμένο στον Ευριπίδη

Η παράσταση που όλοι οι θεατρόφιλοι περιμένουν και που δεν θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σε κανένα άλλο ανοιχτό θέατρο είναι φυσικά  η «Μήδεια» σε σκηνοθεσία Φρανκ Κάστορφ.

Ο Κάστορφ υπηρετεί ένα θέατρο ακραίο και ανατρεπτικό. Συνηθίζει να συνθέτει διαφορετικά κείμενα ανεξαρτήτως εποχής με στόχο να αναδείξει τον στοχασμό και τη φιλοσοφική αντιπαράθεση στο υπόστρωμα της κάθε ιστορίας. Γι’ αυτό και εδώ δεν θα δούμε την κλασική τραγωδία του Ευριπίδη αλλά μια παράσταση εμπνευσμένη από αυτή με διάφορα εμβόλιμα κείμενα.

Ο διακεκριμένος Γερμανός σκηνοθέτης θα συνεργαστεί γι’ αυτή την δουλειά με Έλληνες ηθοποιούς. Θα έχει στα χέρια του ένα σημαντικό κάστ (Στεφανία Γουλιώτη, Σοφία Κόκκαλη, Μαρία Ναυπλιώτου, Αγγελική Παπούλια, Ευδοκία Ρουμελιώτη, Αινείας Τσαμάτης, Νικόλα Χανακούλα, Νίκο Ψαρρά) και αυτός είναι ένας ακόμη λόγος που ο πήχης έχει ανέβει πολύ ψηλά.

28 & 29 Ioυλίου

ΕΦΗ ΜΠΙΡΜΠΑ

Βατράχια του Αριστοφάνη

Μια κωμωδία με DNA τραγωδίας

Τον δεύτερο Αριστοφάνη για το φετινό Φεστιβάλ Επιδαύρου θα σκηνοθετήσει η Έφη Μπίρμπα, η οποία υπογράφει τη διασκευή μαζί με τον σύζυγό της και χρόνια συνεργάτη της, Άρη Σερβετάλη.

Η αριστοφανική κωμωδία που διδάχτηκε πρώτη φορά στα Λήναια το 405 π.Χ. κέρδισε το πρώτο βραβείο.

Στο θίασο μαζί με τον Άρη Σερβετάλη θα δούμε και άλλους αξιόλογους ηθοποιούς όπως: τον Αργύρη Ξάφη, τον Μιχάλη Σαράντη, την Μαίρη Μηνά κ.α

4 & 5 Αυγούστου

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΕΥΑΣ

Οιδίπους επί Κολωνώ του Σοφοκλή

ΦΩΤΟ 5

Με το κλασικό αριστούργημα του Σοφοκλή κατεβαίνει στην Επίδαυρο ο Γιώργος Σκεύας, έχοντας στις αποσκευές του ένα πολύ δυνατό χαρτί. Ο λόγος για τον σπουδαίο ηθοποιό, Δημήτρη Καταλειφό, που δεν έχουμε ξαναδεί στο αργολικό θέατρο.

Ο ίδιος θα ερμηνεύσει τον τυφλό βασιλιά της Θήβας που «βλέπει» καλύτερα από πολλούς άλλους. Έναν Οιδίποδα που ταλαντεύεται ανάμεσα στο δίκαιο και το άδικο, ανάμεσα στην αποδοχή της μοίρας και την άρνησή της. 

Μαζί του στη σκηνή θα δούμε και την Αλεξάνδρα Αϊδίνη, τον Μάξιμο Μουμούρη και την  Αγγελική Παπαθεμελή.

11 & 12 Αυγούστου

ΙΩ ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗ

Εκάβη του Ευριπίδη

Έχοντας στη φαρέτρα της, την νέα μετάφραση της Ελένης Βαροπούλου, η Ιώ Βουλγαράκη επιχειρεί τη δεύτερη σκηνοθεσία της στην Επίδαυρο.

Αυτή τη φορά επιλέγοντας την «Εκάβη» του Ευριπίδη που θα ενσαρκώσει η Ελένη Κοκκίδου.

Το έργο μοιάζει τραγικά σύγχρονο, με το παράλογο του πολέμου να φτάνει καθημερινά στις οθόνες μας και να περιορίζεται σε μια στεγνή, εικονική και ακίνδυνη πληροφορία.

Τον θίασο συμπληρώνει ένα αξιόλογο καστ: Ιωσήφ Ιωσηφίδης, Μαρίνα Καλογήρου, Θανάσης Κουρλαμπάς, Ερρίκος Μηλιάρης, Ηλεάνα Μπάλλα, Άκης Σακελλαρίου και Αλέκος Συσσοβίτης.

18 & 19 Αυγούστου

ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ – ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΟΥΓΑΡΗΣ

Τρωάδες του Ευριπίδη

Ο σκηνοθέτης Χρήστος Σουγάρης, υπεύθυνος του καλλιτεχνικού προγραμματισμού του ΚΘΒΕ, μας παρουσιάζει φέτος μια ανατρεπτική ανάγνωση του αριστουργηματικού έργου του Ευριπίδη.

Το έργο γράφτηκε λίγο μετά την καταστροφή της Μήλου το 416 π.Χ., όταν οι Αθηναίοι, με απάνθρωπη βιαιότητα, σκότωσαν όλους τους ενήλικες άντρες της Μήλου και πούλησαν για δούλους τις γυναίκες και τα παιδιά.

Ο Ευριπίδης επιχειρεί να προειδοποιήσει για τις συνέπειες της ασυδοσίας των νικητών και να υπενθυμίσει τη σημασία του να παραμένει κανείς άνθρωπος, μακριά από την ψευδαίσθηση παντοδυναμίας που προκαλούν οι εφήμερες νίκες.

Στο αργολικό κοίλον θα δούμε τους: Μαρία Διακοπαναγιώτου, Αντώνη Καφετζόπουλο, Αλέξανδρο Μπουρδούμη, Ρούλα Πατεράκη, Δημήτρη Πιατά και Μαρίζα Τσάρη.

25 & 26 Αυγούστου

ΣΙΜΟΣ ΚΑΚΑΛΑΣ

Οιδίπους Τύραννος του Σοφοκλή

Ο δεύτερος  Οιδίποδας της Επιδαύρου θα έχει την υπογραφεί του Σίμου Κακάλα.  Ο σκηνοθέτης ακολουθώντας το γνωστό του θεατρικό στιλ, θα φέρει στο αργολικό κοίλον μια ομάδα γερόντων με μάσκες, δημιουργώντας έτσι έναν διαφορετικό χορό.

Μέσα από τον οποίο αποκαλύπτονται τα τραγικά πρόσωπα Οιδίποδας, Ιοκάστη, Τειρεσίας και Κρέοντας.

Στη σκηνή μαζί με τον σκηνοθέτη θα δούμε τον Γιάννη Στάνκογλου, τον Γιάννη Νταλιάνη, την Άννα Μάσχα, τον Χρήστο Μαλάκη, τον Γιώργο Αμούτζα κ.α

Extra tip 1

Στην Επίδαυρο, αν έχετε παιδιά μεταξύ 5 έως 12 ετών, μπορείτε να τα αφήσετε έξω από το θέατρο σ’ έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο. Εκεί  μια ομάδα έμπειρων θεατροπαιδαγωγών και δασκάλων μουσικοκινητικής και αισθητικής αγωγής θα τα φέρουν πιο κοντά στο μυστηριώδες σύμπαν των αρχαίων μύθων.

Ενώ οι μεγάλοι παρακολουθούν την παράσταση στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου απερίσπαστοι, τα παιδιά απασχολούνται δημιουργικά προσεγγίζοντας το περιεχόμενο του ίδιου έργου. Μετά, σίγουρα, θα έχετε πολλά να συζητήσετε μαζί τους.

Extra tip 2

Η προπώληση έχει ήδη ξεκινήσει.

Κοινοποιήστε το άρθρο αυτό:
Picture of Γιώτα Δημητριάδη
Γιώτα Δημητριάδη
Κάποτε, ο Ντοστογιέφσκι μας υποσχέθηκε ότι :"Η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο"...Η μάχη όμως φαίνεται άνιση και ο ανταγωνισμός που δέχεται απέναντι από την αδικία, την ασχήμια και τη κακία, δύσκολα θα σημάνουν τη νίκη της. Για καλή της τύχη, όμως, έχει στο πλευρό της, ένα δυνατό σύμμαχο: την Τέχνη! Διάφορες μορφές της θα προσπαθήσουμε να ανακαλύπτουμε μαζί - εεε... εντάξει, το ομολογώ, υπάρχει μια αδυναμία σ' αυτή του θεάτρου. Στο Utopia Zone θα γνωρίσουμε καλύτερα αγαπημένους καλλιτέχνες αλλά και όσους μας εμπνέουν μέσα από τη στάση τους απέναντι στα πράγματα. Εξάλλου, για μένα, Utopia Zone είναι να βρίσκεσαι εκεί που θέλεις, περιτριγυρισμένος από ανθρώπους που σ' αγαπούν και σε φροντίζουν, όπως ο μικρός 🤴 το 🌹 του

Τι θα δούμε το καλοκαίρι του 2023, στην Επίδαυρο;

Most Popular
Κοινοποιήστε το άρθρο αυτό:
Νεότερα Άρθρα
Scroll to Top