Είδαμε την performance της Tillda Swinton στη Στέγη- «Τα κοστούμια είναι οι πραγματικοί stars!

Home » Art & Culture » Είδαμε την performance της Tillda Swinton στη Στέγη- «Τα κοστούμια είναι οι πραγματικοί stars!

Η βραβευμένη με ‘Oσκαρ ηθοποιός, βρίσκεται αυτές τις μέρες στην Αθήνα για την performance «Ενσαρκώνοντας τον Παζολίνι» που ανεβαίνει στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.

To utopiazone βρέθηκε στη συνέντευξη τύπου, που παραχώρησε η εμβληματική ηθοποιός για τις παραστάσεις. Μαζί της και ο Γάλλος ιστορικός μόδας και επιμελητής Ολιβιέ Σελάντ, με τον οποίο είναι πάρα πολλά χρόνια φίλοι και εμπνεύστηκαν την performance  μέσα από τις συζητήσεις τους.όπως μας είπαν.

Οι δυο τους ήθελαν να συνδυάσουν την μόδα με την υψηλή τέχνη και αποφάσισαν να παρουσιάσουν σε αυτή την ιδιαίτερη  παράσταση, περισσότερα από 30 κοστούμια και αντικείμενα που είχε σχεδιάσει από το 1960 μέχρι το 1970 ο Ντανίλο Ντονάτι αποκλειστικά για τις ταινίες του Πιέρ Πάολο Παζολίνι.

«Ούτε εμείς οι ίδιοι δεν μπορούμε να περιγράψουμε αυτή τη δουλειά. Δεν είναι σίγουρα θέατρο. Μήπως είναι χορός; Ποίηση; Συναυλία; Ωστόσο νιώθω χαρούμενη που δεν ξέρω ακριβώς τι είναι και ευγνώμων θα έλεγα, που αυτό το έργο κινείται στη ζώνη του ανεξήγητου» μας είπε.

Φορώντας ένα total pink σύνολο, «Νιώθω τόσο κουρασμένη που έπρεπε να φορέσω ένα έντονο χρώμα για να αισθανθώ ζωντανή», μας λέει χαμογελώντας και συνέχισε “Τα κοστούμια είναι οι πραγματικοί stars. Σχεδιάζονται για να φορεθούν για μια στιγμή, για μια σκηνή και μετά μένουν στην ντουλάπα……Είναι εδώ όμως και περιμένουν. Να ζήσουν ξανά. Και αυτό θέλαμε να κάνουμε εμείς. Να δώσουμε ξανά ζωή.“

“Είμαστε τα ρούχα που φοράμε. Είναι η εικόνα μας, η ψυχολογική μας κατάσταση. Υπάρχει λόγος που διαλέγουμε κάθε μέρα τι θα φορέσουμε και ας μην το καταλαβαίνουμε πάντα ή δεν δίνουμε σημασία. “

Μιλώντας για τον Παζολίνι, εξυμνώντας τη δουλειά του, συνέχισε η Tilda Swinton: “Ο Παζολίνι ως queer καλλιτέχνης, όχι μόνο αξιώνει το αρχέτυπο, αλλά το εξελίσσει.”

Η κυρία  Αφροδίτη Παναγιωτάκου, διευθύντρια πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση, που συντόνιζε τη συζήτηση, αναφέρθηκε στη σχέση του Παζολίνι με τη Μαρία Κάλλας και στο φωτογραφικό ντοκουμέντο που κοσμεί το γραφείο της. Ζήτησε μάλιστα να το φέρουν για να το δουν οι εκλεκτοί καλεσμένοι. Έβλεπες στο πρόσωπό της, τον σεβασμό και τον ενθουσιασμό που είχε την ευκαιρία να δει την ιστορική συνύπαρξη μεγαθήριων, αποτυπωμένη στο φωτογραφικό χαρτί.

Είναι ευτυχία να συναντάς στο διάβα σου, εμβληματικές παρουσίες σαν την Tilda Swinton. Είναι ευτυχία να μπορείς να κρατάς στη μνήμη σου πάνω από όλα τις λέξεις τους σαν τον πολυτιμότερο θησαυρό. Είναι ευτυχία…..

Info: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση
Συγγρού 107
11 – 16 Δεκεμβρίου 2023 | Στο – 1 της Στέγης
Δευτέρα & Παρασκευή 20:00, Τρίτη – Πέμπτη – Σάββατο 18:00 & 21:00

Διάρκεια: 100 λεπτά (Η παράσταση είναι Sold out) Την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου, μετά το τέλος της παράστασης θα ακολουθήσει συζήτηση με την Tilda Swinton και τον Olivier Saillard.

Διατίθεται ταυτόχρονη διερμηνεία στα ελληνικά.

Picture of Μαρία Χαρίτου

Μαρία Χαρίτου

Θα με βρεις στα παρασκήνια ενός θεάτρου, σε στούντιο ηχογράφησης αλλά και στα καθισματα ενός σινεμά. Αγαπώ να στέκομαι μπροστά από ένα έκθεμα στα μουσεία του κόσμου, θαυμάζοντας την ιστορία. Κάπου εκεί στους δρομους της πόλης, πίνω τον καφέ μου και ταξιδεύω στις σελίδες ενός βιβλίου. Είμαι η Μαρία και utopia σημαίνει να αρπάζεις την ευκαιρία να ταξιδεύεις με το μυαλό, την καρδιά και το σώμα.

Είδαμε την performance της Tillda Swinton στη Στέγη- «Τα κοστούμια είναι οι πραγματικοί stars!

Most Popular

Share on Social Media

Νεότερα Άρθρα
Scroll to Top