Το “Mad Max: Furiosa”, μετά την πρεμιέρα στις Κάννες, 23/5 έρχεται στις ελληνικές αίθουσες και κλέβει ήδη τις εντυπώσεις!

Κοινοποιήστε το άρθρο αυτό:
Home » Art & Culture » Το “Mad Max: Furiosa”, μετά την πρεμιέρα στις Κάννες, 23/5 έρχεται στις ελληνικές αίθουσες και κλέβει ήδη τις εντυπώσεις!

"Ο George Miller με το “Mad Max: Fury Road", θέτει στο κάδρο το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και κλείνει το μάτι στον οικο-φεμινισμό, δείχνοντας μας τη λύση στο γρίφο της αναζήτησης της Ελπίδας για ένα καλύτερο μέλλον· στο prequel "Furiosa", πραγματεύεται, γιατί χρειάστηκε την Ελπίδα εξαρχής, κλέβοντας τις εντυπώσεις στην πρεμιέρα της ταινίας στις Κάννες, με ένα 8λεπτο standing ovation."

Tο καλοκαίρι που μας πέρασε, είδαμε, όχι μονάχα σε έρευνες κάποιων μακρινών πανεπιστημίων περί ανόδου της θερμοκρασίας, αλλά και στα ίδια τα καντράν των αυτοκινήτων μας να αναγράφονται οι 46 και οι 48 βαθμοί Κελσίου. Πριν λίγες εβδομάδες, δε, η θέα από τα μπαλκόνια μας και η ροή μας στο Instagramγέμισε με πορτοκαλί εικόνες που θύμιζαν πλάνα από ερήμους post – apocalyptic ταινιών. Θα θέλαμε πολύ να πιστέψουμε ότι είναι μέρος μιας καλογυρισμένης σκηνής, δυστοπικής ταινίας επιστημονικής φαντασίας, αλλά όχι· η κλιματική αλλαγή είναι εδώ.

Μία ταινία που μας ήρθε -σχεδόν ακαριαία- συνειρμικά στο μυαλό -πέραν των Dune και Blade Runner- ήταν το “Mad Max: Fury Road” του George Miller, όπου μια δεκαετία πριν, είχε καταπιαστεί με το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής. Χαρακτηριστικές είναι οι σκηνές λειψυδρίας, όπου ο “λαός” περίμενε το “γενναιόδωρο” Immortan Joe να ανοίξει για λίγο τις κάνουλες και να γεμίσουν με όσες σταγόνες νερού προλάβουν τα κιούπια και τους κουβάδες του ή τους πανάρχαιους σπόρους που κληροδότησε ως πολύτιμα κειμήλια η Keeper of the seeds από τη φυλή των Vuvalini, των Πολλών Μητέρων, στην Dag, μία εκ των εκλεκτών ευνοούμενων του Immortan Joe.

Με αυτήν την τελευταία σκηνή ο Miller κλείνει το μάτι στον οικο-φεμινισμό, δείχνοντάς μας πως μέσω αυτού θα έρθει η λύση.

Πολλοί θα περίμεναν η επόμενη ταινία του Miller να ήταν ένα sequel, διηγώντας μας την ιστορία της Imperator Furiosa, από εκεί που την αφήσαμε· από την νίκη της Furiosa (Charlize Theron) δηλαδή, επί του Immortan Joe, αφότου αποφάσισε να έρθει ξανά σε κατά μέτωπον σύγκρουση μαζί με αυτόν και τις στρατιές από τα War Boys του – δίνοντάς μας για δεύτερη φορά στο φιλμ εξέχουσες σκηνές δράσης και υψηλής αδρεναλίνης. Μια απόφαση που πήρε, όταν διαπίστωσε πως το Green Place των Πολλών Μητέρων, την πατρίδα της, μια αλλοτινή μητριαρχική Εδέμ, που είχε ρισκάρει τόσα για να επιστρέψει, με την ελπίδα ενός καλύτερου μέλλοντος, τώρα πια είχε μετατραπεί σε ένα τοξικό βάλτο, με μόνους κατοίκους τα κοράκια και τους Crow Fishers (φιγούρες εμπνευσμένες από την “Τελική Κρίση” του Hieronymus Bosch).

Σε μια σκηνή, ο Max Rockatansky (Tom Hardy) τη συμβουλεύει: Hope is a mistake. If you can’t fix what’s broken, you’ll go insane.” (Είναι λάθος να ελπίζεις. Απο τη στιγμή που δεν μπορείς να διορθώσεις αυτό που χάλασε, θα τρελαθείς).

Ακολουθώντας τις συμβουλές του Max να μην κυνηγάει Χίμαιρες, επιστρέφει στη Wasteland, να φυτεύσει τους τελευταίους σπόρους Ελπίδας της για ένα καλύτερο μέλλον στην ίδια άγονη Χώρα που είχε ρουφήξει όλη της τη ζωή, ανανοηματοδοτώντας ταυτόχρονα και την έννοια του “σπιτιού”· είναι το μέρος που γεννήθηκες, αλλά δεν υπάρχει πια ή εκεί που μεγάλωσες, ανετράφης και μπορείς να βλασταίνεις;;

Στο “Fury Road”, λοιπόν, καύσιμο για να ξεδιπλωθεί η πλοκή είναι η αναζήτηση της Ελπίδας· στο prequel “Furiosa”, το διακύβευμα είναι γιατί χρειάστηκες την Ελπίδα εξαρχής.

Με αυτό ως πυξίδα, ο δαιμόνιος George Miller μας παραδίδει ένα συμφωνικό, πενταμερές, εκδικητικό έπος που αρνείται να θεωρηθεί ως απλά η προέκταση μιας άλλης ταινίας – πράγμα βέβαιο, ιδίως, αν αναλογιστεί κανείς πως γράφτηκε πλήρως, πριν γυριστεί ποτέ ένα καρέ του “Fury Road”.

Την προηγούμενη, δε, εβδομάδα που έκανε πρεμιέρα στις Κάννες,απέσπασε διθυραμβικές κριτικές με ένα 8λεπτο standing ovation, ξεπερνώντας τις εντυπώσεις “Fury Road”, που το ήθελαν να είναι μια από τις καλύτερες ταινίες δράσης της δεκαετίας που μας πέρασε.

Η Anya Taylor-Joy που υποδύεται τη Furiosa σε αυτό το φιλμ, μίλησε στη συνέντευξη Τύπου για το πόσο σπουδαίος είναι ο George Miller, αναφέροντας πως παλιοί συνεργάτες του Miller που είχαν βγει στη σύνταξη, επέστρεψαν στην ενεργό δράση μόνο και μόνο για να δουλέψουν για αυτόν και να πραγματοποιήσουν το όραμα που είχε για το “Furiosa”.

Ε, με όλα αυτά πως είναι δυνατόν να μην αδημονούμε να έρθει η Πέμπτη 23/5 που βγαίνει στις ελληνικές αίθουσες η ταινία για να διαπιστώσουμε και εμείς οι ίδιοι, αν πρόκειται για ένα ανεπανάληπτο έπος;

YouTube player
Κοινοποιήστε το άρθρο αυτό:
Picture of Βίβιαν Μελικόκη
Βίβιαν Μελικόκη
Η Βίβιαν Μελικόκη μένει Γκύζη, σπούδασε Νομικά. Γράφει για ταινίες, λες κι μια εικόνα δεν κάνει για χίλιες λέξεις, ενώ ακούει ραδιόφωνο ακατάπαυστα. Της αρέσει να καταναλώνει Τέχνες, αλλά περισσότερο τα κεφτεδάκια της γιαγιάς της.

Το “Mad Max: Furiosa”, μετά την πρεμιέρα στις Κάννες, 23/5 έρχεται στις ελληνικές αίθουσες και κλέβει ήδη τις εντυπώσεις!

Most Popular
Κοινοποιήστε το άρθρο αυτό:
Νεότερα Άρθρα
Scroll to Top