Το μικρό Παρίσι της Αθήνας: Μία υποβαθμισμένη περιοχή γίνεται επίκεντρο πολιτισμού

Home » Art & Culture » Το μικρό Παρίσι της Αθήνας: Μία υποβαθμισμένη περιοχή γίνεται επίκεντρο πολιτισμού

Μικρό Παρίσι της Αθήνας ονομάζεται η περιοχή κάτω από την πλατεία Ομονοίας, ως την πλατεία Καραϊσκάκη, την πλατεία Βάθη και τον Άγιο Παύλο. Η περιοχή αποκαλείται Μικρό Παρίσι γιατί οι δρόμοι έχουν γαλλικά ονόματα, όπως Σατωβριάνδου, Βερανζέρου, Φαβιέρου, Β. Ουγκώ, Μαιζώνος, Μολιέρου, Μάγερ και βέβαια Μάρνη (από τον παραπόταμο του Σηκουάνα Marne).

Οι ομοιότητες όμως με τη γαλλική πρωτεύουσα σταματούν στα ονόματα, καθώς η περιοχή εδώ και δεκαετίες γνωρίζει μεγάλη απαξίωση λόγω της εγκατάλειψης των σπιτιών, του προβλήματος της ουσιοεξάρτησης, τη συγκέντρωση υπερβολικά πολλών δομών πρόνοιας και της ανεπάρκειας των δημοτικών υπηρεσιών καθαριότητας, φωτισμού και πρασίνου.

Το προβληματικό τοπίο έρχονται να φωτίσουν οι άνθρωποι του πολιτισμού. Τα τελευταία δέκα χρόνια, στα τέλη Σεπτεμβρίου, το Μικρό Παρίσι της Αθήνας γίνεται επίκεντρο πολιτισμού με σημαντικές εκδηλώσεις να πλημμυρίζουν τόσο στεγασμένους όσο και υπαίθριους χώρους. Συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, διαλέξεις, εικαστικές εκθέσεις αλλά και χορός, επιδείξεις ζογκλέρ, παιχνίδια για παιδιά και δημιουργία εξαιρετικών γράφιτι (όπως η εμβληματική κουκουβάγια) δίνουν τη λάμψη μίας σύγχρονης πόλης γεμάτης ζωή.  

Η φετινή θεματολογία του Φεστιβάλ πολιτισμού «Μικρό Παρίσι της Αθήνας» υμνεί τη σημαντικότερη και διαχρονικότερη πηγή  έμπνευσης όλων των εποχών, τον έρωτα. Τον έρωτα ως θεό, τον έρωτα ως απόλυτη ευτυχία ή ανθρώπινο πάθος και λάθος που ενέπνευσε όλους σχεδόν τους  δημιουργούς της ιστορίας της τέχνης, κάθε κινήματος και κάθε τεχνοτροπίας. 

Τo φεστιβάλ συνδιοργανώνεται από το Αθηναϊκό καλλιτεχνικό δίκτυο, την  Περιφέρεια Αττικής και τον Οργανισμό πολιτισμού, αθλητισμού και νεολαίας  του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ). 

Ενδεικτικά, για σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο, το πρόγραμμα – μεταξύ άλλων –  περιλαμβάνει:

Παρασκευή 20.10

H Tarantella συναντάει το Tango  (Πλατεία Αγίου Παύλου, μεταξουργείο 20:00)

υπό τους ήχους των Encardia και των Tanguerissimo σε ένα πολυθέαμα γεμάτο χορό και θέατρο δρόμου. Επαγγελματίες χορεύτριες της ταραντέλλας προσκαλούν το κοινό να εκστασιαστεί με τον παραδοσιακό χορό της κάτω Ιταλίας. Με την καθοδήγηση της σχολής tango Baille de Barrio, το ξέφρενο πάρτυ θα οδηγηθεί σε μια ανοιχτή μιλόνγκα πλατείας.  

Ξυλοπόδαροι, μίμοι και μπαλαρίνες εμπλουτίζουν τη δράση και το σκηνικό προσθέτοντας μια βενετσιάνικη νότα. 

Συντελεστές:

Encardia: Κώστας Κωνσταντάτος (κρουστά, μαντολίνο, τραγούδι) / Βαγγέλης Παπαγεωργίου (ακορντεόν, φυσαρμόνικα, τραγούδι), Ναταλία Κωτσάνη (τραγούδι, κιθάρα, κρουστά), Κωνσταντίνα Καλκάνη (χορός), Αναστασία Δρούγα (χορός) 

Tanguerissimo: Μάριος Στρόφαλης (πιάνο) – Κώστας Βλαχόπουλος (χρωματική φυσαρμόνικα)

Η χορευτική ομάδα Baile de Barrio του Κώστα Νικολαΐδη.

Η Ομάδα Teatro Theama του Νίκου Μάκκα

O μίμος Φάνης Καφούσιας, ιδρυτής και εμπνευστής της Σύγχρονης Χορευτικής Παντομίμα και η μπαλαρίνα Παναγιώτα Αδαμοπούλου.

Συμμετέχει ο εξωραϊστικός σύλλογος Αγίου Παύλου, τα στελέχη και ο σύλλογος γονέων του νηπιαγωγείου Καραμέλα.

Σάββατο 21.10

Διαγωνισμός Freestyle Football

Πλατεία Αγίου Παύλου, Μεταξουργείο 18:30

Επίδοξοι ποδοσφαιριστές επιδεικνύουν τις δυνατότητές τους στο καλλιτεχνικό ποδόσφαιρο δρόμου. Νικητές του διαγωνισμού θα είναι εκείνοι που θα επιτύχουν τα περισσότερα “γκελάκια”. Ποιος θα κρατήσει περισσότερη ώρα την μπάλα στον αέρα; 

FreeStyle show  από τον μετρ του είδους Αλέξανδρο Πιτσαλίδη 

Hood Groove Street Dance Show 

Πλατεία Αγίου Παύλου, Μεταξουργείο 20:00

Χορός hiphop & break dance από τον πρωταθλητή Ελλάδας και Finalist στον παγκόσμιο τελικό του Redbull Dance Yourstyle στο Παρίσι, τον Οκτώβριο του 2019, Eρωτόκριτο Πανταζή (Rekoz) σε συνύπαρξη με τον  Άγγελο Πρέκα Poppin’ 50

Δείτε ολόκληρο το πρόγραμμα.

Picture of Δημήτρης Καλαντζής

Δημήτρης Καλαντζής

Από τη Νεφελοκοκκυγία του Αριστοφάνη και την Πολιτεία του Πλάτωνα μέχρι τις πολιτικές θεωρίες του 19ου αιώνα οι Ουτοπίες προσέφεραν στους ανθρώπους διεξόδους ανάτασης και αισιοδοξίας. Αποτελούσαν προτάσεις ιδανικών κόσμων, όπου το άδικο έδινε τη θέση του στο δίκαιο, η ειρήνη επικρατούσε του πολέμου, η ισότητα της ανισότητας, οι ευκαιρίες μοιράζονται το ίδιο σε όλους και το καλό νικούσε πάντα στο τέλος το κακό. Η Ουτοπία παραμένει μέχρι τις μέρες μας έμπνευση, ελευθερία φαντασίας, δίψα για αλλαγές προς έναν καλύτερο κόσμο χωρίς καταναγκασμούς και αγκυλώσεις, χωρίς «αυτό δεν γίνεται». Στο Utopia Zone θα γνωρίσουμε μαζί εξαιρετικούς ανθρώπους που έχουν πάρει πρωτοβουλίες για να αλλάξουν τα πράγματα, να δείξουν ότι «αυτό γίνεται», αρκεί να το πιστέψεις και να το προσπαθήσεις. Θα μιλήσουμε με χαρισματικά πρόσωπα αλλά και καθημερινούς ανθρώπους που είτε μόνοι, είτε σε ομάδες κοιτούν προς το φως και πράττουν για ένα καλύτερο αύριο. Θα μάθουμε επίσης να μοιραζόμαστε τον κόσμο μας με τα άλλα είδη του ζωικού κόσμου. Σκυλάκια, γατάκια, άλογα, πουλιά, όλα τα υπέροχα πλάσματα που μας μαθαίνουν να αγαπάμε, να συνδεόμαστε και να σεβόμαστε τη σοφία της ύπαρξης σε έναν αλληλένδετο κόσμο, που έχει ανάγκη από αρμονία περισσότερο από ποτέ. Επιβιβαστείτε!

Το μικρό Παρίσι της Αθήνας: Μία υποβαθμισμένη περιοχή γίνεται επίκεντρο πολιτισμού

Most Popular

Share on Social Media

Νεότερα Άρθρα
Scroll to Top