Eurovision 2024

«Βατράχια» – Η πιο ατμοσφαιρική παράσταση του καλοκαιριού

Home » Art & Culture » «Βατράχια» – Η πιο ατμοσφαιρική παράσταση του καλοκαιριού

Από τον Αριστοφάνη στον Άρη Σερβετάλη και στον Μιχάλη Σαράντη.

Η σκηνοθέτης Έφη Μπίρμπα παρέδωσε στο κοινό μια κωμωδία με στοιχεία τραγωδίας. Καθήλωσε στην Επίδαυρο στο εκεί σκηνοθετικό της βάπτισμα. Οι διθυραμβικές κριτικές δεν άφησαν ασυγκίνητο το κοινό που έσπευσε στο κατάμεστο θέατρο των Φιλίππων Καβάλας, σε ένα διήμερο (25 & 26 Αυγούστου).

Η σκηνή ένας καθρέφτης –η Αχερουσία λίμνη- με ένα τεράστιο «φορτίο», σκεπασμένο με λευκό πανί, όπου πάνω είναι κρεμασμένες καρέκλες και τραπέζια. Αυτό το λευκό βουνό στο κέντρο της σκηνής, εξαρχής τραβάει τα βλέμματα, σαν σύμβολο του κόπου, της κούρασης, για να αποκαλυφθεί στο τέλος η «ανακαινισμένη, καθαρή» καρδιά, που θα επιφέρει την αλλαγή.

Ατμοσφαιρική και ονειρική είναι ακριβώς οι λέξεις που περιγράφουν ρη συγκεκριμένη παράσταση, με την υπέροχη μουσική του Constantine Skourlis να υπογραμμίζει το μαγικό στοιχείο μέσα από μίξη jazz, techno, psychedelic rock και τις ανατριχιαστικές ερμηνείες των πρωταγωνιστών και τα κύκνεια άσματα του χορού, να δημιουργούν ένα απόκοσμο σκηνικό.

Ο θεός Διόνυσος, ως πατέρας του θεάτρου, βλέποντας την πολιτική και πνευματική κρίση της Αθήνας επιχειρεί μια κατάβαση στον Άδη προκειμένου να αναστήσει τον Ποιητή, τον μόνο ικανό να σώσει τον κόσμο. Μαζί του ο υπηρέτης του Ξανθίας και ο θόρυβος των βατράχων. Ο Άρης Σερβετάλης απέδειξε ότι μπορεί να κατακτήσει το κοινό μέσα από κάθε ρόλο, μεταπηδώντας άνετα φωνολογικά και σωματικά από το αστείο στο τραγικό. Υπέροχη ευχέρεια στην κίνηση, στις εκφράσεις που δεν έπαψε στιγμή να εκτελεί, ο Μιχάλης Σαράντης σκιαγράφησε τον Ξανθία με τρόπο που –τουλάχιστον εγώ- δεν μπορούσες να πάρεις το βλέμμα σου από πάνω του. Ιδιαίτερη έκπληξη η απίστευτη χημεία των δύο επάνω στη σκηνή, κατάφεραν να προκαλέσουν γέλιο εξίσου με τη συγκίνηση και τον προβληματισμό, ενώ η μάχη της ατάκας περιείχε αναφορές από τον Θερβάντες ως τον Μπέκετ.
Ο Αργύρης Ξάφης αποτέλεσε το «σοβαρό» αντιστάθμισμα, ενώ ο μονόλογος της Ηλέκτρας Νικολούζου καθήλωσε. Εξίσου άρτιοι και εντυπωσιακοί οι Μαίρη Μηνά,  Έκτορας Λιάτσος, Μιχάλης Θεοφάνους, Αλεξάνδρα Καζάζου, Νάνσυ Μπούκλη και Κυριάκος Σαλής.

Το σωματικό θέατρο που υπηρετεί η παράσταση έδωσε μεγάλη βαρύτητα στην κινησιολογία των ηθοποιών σε σημείο να μοιάζει με performance, με highlight ίσως τις γυναίκες του χορού με κρινολίνα να κινούνται σαν να αιωρούνταν πάνω από την λίμνη. Τα εύσημα στον διεθνώς αναγνωρισμένο χορογράφο Μιχάλη Θεοφάνους.

Μια ψευδαίσθηση ότι πράγματι το κοινό μεταφέρθηκε στον κάτω κόσμο, δίνουν τα φώτα, οι κρυφοί φωτισμοί, το ξαφνικό κόκκινο «φωτόσπαθο», αλλά και το απόλυτο σκοτάδι, όπου χρειαζόταν.

Ο τέταρτος τοίχος που έσπασε κάποιες φορές, δεν άφησε τους θεατές αμέτοχους. Προσωπικά, ωστόσο, ήταν το μόνο στοιχείο που θα έβαζα ως πλην, με εξαίρεση την συμβολική ανάβαση του θεού Διονύσου στο κεντρικό διάζωμα και δη με τους κοθόρνους.

Το μεταφυσικό αίσθημα τονίζει μια υπαρξιακή αγωνία. Όσοι πιστεύουν πως θα παρακολουθήσουν μια κωμωδία, θα γελαστούν –τραγική ειρωνεία. Η δραματική ατμόσφαιρα ωστόσο, εξυπηρετεί απόλυτα το μήνυμα του κειμένου και των συντελεστών.

Το… «χώμα και φυτά» έμεινε για μέρες στα αυτιά μας, όπως κι η απορία…

Αν εμείς κατεβαίναμε στον κάτω κόσμο, ποιον θα επιλέγαμε να έρθει μαζί μας σε μια άνοδο προς τη ζωή και το φως; Ποιος άραγε θα ήταν ικανός να αναστήσει τις τέχνες και τον πολιτισμό στην κοινωνία μας;

Η απάντηση ίσως να δίνεται μέσα από τέτοιες παραγωγές.

Καλή μας θέαση και σκέψη…

Συντελεστές

Μετάφραση: Κωνσταντίνος Μπλάθρας
Σκηνοθεσία – Σκηνογραφία: Έφη Μπίρμπα
Διασκευή: Έφη Μπίρμπα,  Άρης Σερβετάλης,  Κωνσταντίνος Μπλάθρας
Μουσική: Constantine Skourlis
Σχεδιασμός φωτισμών: Γιώργος Καρβέλας
Κοστούμια: Έφη Μπίρμπα, Βασιλεία Ροζάνα
Επιμέλεια κίνησης: Μιχάλης Θεοφάνους
Βοηθός σκηνοθέτιδας-καλλιτεχνική συνεργάτις:  Δάφνη Αντωνιάδου
Βοηθός σκηνογράφου-καλλιτεχνική συνεργάτις: ΒάσιαΛύρη
Βοηθός ενδυματολόγων-καλλιτεχνικός συνεργάτης:  Αλέξανδρος Γαρνάβος
Σύμβουλος ήχου: Νικόλας Καζάζης
Φωτογραφίες: Γιώργος Καπλανίδης
Γραφείο Τύπου – Επικοινωνία: Μαρία Τσολάκη
Social Media-Διαφήμιση: Renegade Media / Βασίλης Ζαρκαδούλας
Παραγωγή: Χώρος Τέχνης

Παίζουν: Άρης Σερβετάλης, Μιχάλης Σαράντης, Αργύρης Ξάφης, Ηλέκτρα Νικολούζου, Μαίρη Μηνά, Έκτορας Λιάτσος, Μιχάλης Θεοφάνους, Αλεξάνδρα Καζάζου, Νάνσυ Μπούκλη, Κυριάκος Σαλής

Οι φωτογραφίες είναι του Δραμινού φωτογράφου Ιωάννη Χατζάτογλου.

Μαριάνθη Λαζαρίδου

Μαριάνθη Λαζαρίδου

Ιστορικός τέχνης, συγγραφέας ("Ρεύμα", εκδ. Ενύπνιο) Ακόμα μια ηλεκτροφόρα ψυχή, που βλέπει την μαγεία ακόμα και στην κάθε ανάσα, λέξη, πέτρα, σταγόνα... Στο Utopia Zone εισέρχεστε σε έναν χώρο πέρα από τα περιθώρια, όπου κοινωνία, τέχνη, ζωή κι άνθρωπος μπλέκουν ίσως στην μοναδική, αληθινή ουτοπία. Απολαύστε το...

«Βατράχια» – Η πιο ατμοσφαιρική παράσταση του καλοκαιριού

Most Popular

Social Media

Scroll to Top