Ξέρετε τους Les Fo’Plafonds; Μια μπάντα που φτιάχνει μουσική με τα πιο απίθανα αντικείμενα του σπιτιού (video)

Home » Art & Culture » Ξέρετε τους Les Fo’Plafonds; Μια μπάντα που φτιάχνει μουσική με τα πιο απίθανα αντικείμενα του σπιτιού (video)

Οι Les Fo’Plafonds από τη Γαλλία χρησιμοποιούν τη φαντασία τους και κάνουν χειροποίητη μουσική με τηγάνια, σωλήνες, νεροπίστολα, ηλεκτρικές σκούπες, σόμπες, αμπαζούρ και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς. Τα βίντεο με τις διασκευές διάσημων τραγουδιών και τα αυτοσχέδια μουσικά όργανα έχουν εκατομμύρια views στα κοινωνικά δίκτυα.

Τα τελευταία χρόνια η μπάντα έχει κάνει πολλές sold out εμφανίσεις, «εξαργυρώνοντας» τις διασκεδαστικές διασκευές –από τη Μισιρλού του Pulp Fiction μέχρι το εκρηκτικό Thunderstruck των AC/DC– και τα ευφάνταστα βίντεο. Η μουσική των Fo’Plafonds βασίζεται σε μια DIY κουλτούρα με αυθόρμητες ή δομημένες αυτοσχεδιαστικές ηχητικές συνθέσεις. Πολλοί καλλιτέχνες εξερευνούν τον ήχο με χειροποίητες κατασκευές και ηχητικά αντικείμενα, συνδυάζοντας την τεχνολογία με τα ανακυκλωμένα υλικά.

Ποιοι είναι οι Les Fo’Plafonds

Η μουσική περιπέτεια του συγκροτήματος ξεκίνησε πριν από περίπου δεκαπέντε χρόνια σε μια σχολική παράσταση. Κάποια μέλη του γκρουπ ήταν μαθητές μουσικών σχολείων στη Γαλλία και έτσι γνωρίστηκαν και αποφάσισαν να φτιάξουν ένα δικό τους συγκρότημα. Όταν κλήθηκαν να φτιάξουν ένα σύνολο κρουστών στα μαθήματα δοκίμασαν να χρησιμοποιήσουν αντί για μουσικά όργανα καθημερινά αντικείμενα όπως φλιτζάνια και μπουκάλια. Οι Les Fo’Plafonds διάλεξαν αυτό το προβοκατόρικο όνομα (Οι Ψευδοροφές) για την μπάντα τους σχεδόν τυχαία, επειδή στην πρώτη αίθουσα προβών που βρέθηκαν υπήρχε μια ψευδοροφή που κατέστρεφε την ακουστική του χώρου και έτσι δημιούργησαν ένα λογοπαίγνιο στα γαλλικά.

Οι ζωντανές τους εμφανίσεις δεν περιορίζονται στη μουσική αλλά περιλαμβάνουν μια έντονα θεατρική και αυτοσχεδιαστική πλευρά παρότι κανένα μέλος του γκρουπ δεν έχει λάβει θεατρική εκπαίδευση. Κατά τη διάρκεια των live προσπαθούν να περάσουν στο κοινό τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούν τα καθημερινά αντικείμενα ως μουσικά όργανα.

Όλα ταιριάζουν, όλα μεταμορφώνονται…

Η μουσική των Fo’Plafonds άρχισε να γίνεται γνωστή το 2019, όταν το video clip της Μισιρλού στην εκδοχή του Pulp Fiction που αναρτήθηκε στο Facebook προβλήθηκε περισσότερες από 20 εκατομμύρια φορές. Άλλο ένα κομμάτι που κυκλοφόρησε και έκανε θραύση στα κοινωνικά δίκτυα ήταν αυτό που συνδύασε το μουσικό θέμα του Ghostbusters με το Thriller του Μάικλ Τζάκσον. Από τότε η φήμη τους άρχισε να εξαπλώνεται και εκτός Γαλλίας.

Όπως έχουν πει σε συνεντεύξεις τους, η φιλοσοφία της μπάντας συνοψίζεται στη λογική της επαναχρησιμοποίησης και της εξερεύνησης απρόβλεπτων υλικών: «Για εμάς όλα είναι μουσική… Όλα ταιριάζουν, όλα μεταμορφώνονται. Τα πάντα έχουν μια δεύτερη ζωή και μερικές φορές αυτό σημαίνει κάτι ακόμη περισσότερο από την πρώτη! Τίποτε δεν πετιέται, όλα ανακυκλώνονται και έτσι δημιουργείται η δική μας μουσική» υποστηρίζουν τα μέλη του γκρουπ.

YouTube player

YouTube player

YouTube player

Πηγή φωτο: https://www.instagram.com/lesfoplafonds/

Picture of Ηλέκτρα Ζαργάνη

Ηλέκτρα Ζαργάνη

Aπόφοιτη του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ και δημοσιογράφος του πολιτιστικού ρεπορτάζ. Εργάζεται στον χώρο των ΜΜΕ από το 2008 και έχει συνεργαστεί με ιστοσελίδες, περιοδικά, εφημερίδες και πολιτιστικά ιδρύματα.

Ξέρετε τους Les Fo’Plafonds; Μια μπάντα που φτιάχνει μουσική με τα πιο απίθανα αντικείμενα του σπιτιού (video)

Most Popular

Share on Social Media

Νεότερα Άρθρα
Scroll to Top