Business

Κόκκινα δάνεια: Είναι παρελθόν για τις τράπεζες;

Οι τράπεζες θεωρούν πλέον ότι το πρόβλημα των κόκκινων δανείων έχει ουσιαστικά λυθεί, καθώς η ανάπτυξη της οικονομίας περιορίζει σημαντικά τον κίνδυνο αθέτησης πληρωμών. Οι καθυστερήσεις στις αποπληρωμές έχουν υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, αγγίζοντας σχεδόν τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, με στόχο να πέσουν κάτω από το 2%.

Η μεγάλη εξυγίανση των ισολογισμών τους πραγματοποιήθηκε κυρίως το 2020-2021, όταν οι τράπεζες απομάκρυναν το μεγαλύτερο βάρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Έκτοτε, οι σχετικές συναλλαγές συνεχίστηκαν, αλλά με μικρότερους όγκους, με αποτέλεσμα το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων να υποχωρήσει κοντά στο 3%.

Δύο κρίσιμες προκλήσεις

Η πορεία αυτή δεν ήταν δεδομένη, καθώς οι τράπεζες αντιμετώπισαν δύο σημαντικές κρίσεις:

  1. Την πανδημία, η οποία προκάλεσε προσωρινό «πάγωμα» της οικονομίας. Παρόλα αυτά, τα κρατικά μέτρα στήριξης και οι τραπεζικές διευκολύνσεις απέτρεψαν ένα κύμα κόκκινων δανείων.
  2. Την ενεργειακή κρίση, που οδήγησε σε άνοδο του πληθωρισμού και ραγδαία αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αυτή η εξέλιξη ανέβασε σημαντικά τις δόσεις των δανείων, επιβαρύνοντας νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ανθεκτικότητα δανειοληπτών & τραπεζών

Παρά τις δυσκολίες, η πλειονότητα των δανειοληπτών κατάφερε να αντεπεξέλθει, χωρίς να επιβαρύνει ξανά το τραπεζικό σύστημα με νέα κόκκινα δάνεια. Μάλιστα, πολλές επιχειρήσεις επέλεξαν να εξοφλήσουν πρόωρα τα δάνειά τους για να αποφύγουν τις αυξημένες επιβαρύνσεις από τα υψηλά επιτόκια.

Επιπλέον, το πρόγραμμα στήριξης συνεπών δανειοληπτών συνέβαλε στη σταθερότητα της στεγαστικής πίστης, καθώς περιόρισε τις αυξήσεις των επιτοκίων για όσους είχαν δάνεια συνδεδεμένα με τους ευρωπαϊκούς δείκτες.

1349186435

Το μέλλον του τραπεζικού συστήματος

Οι τράπεζες εκτιμούν ότι μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα επιτευχθεί πλήρης σύγκλιση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, με τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα να μειώνονται κάτω από το 2%.

Αυτό θεωρείται εφικτό λόγω:

  • Της αναμενόμενης ισχυρής πιστωτικής επέκτασης, με νέα δάνεια άνω των 10 δισ. ευρώ ετησίως.
  • Της οικονομικής ανάπτυξης, της αύξησης των μισθών και της ενίσχυσης των επιχειρηματικών κερδών.
  • Της σταδιακής αποκλιμάκωσης των επιτοκίων, που θα διευκολύνει την αποπληρωμή των δανείων.
  • Της αυστηρής πιστοληπτικής πολιτικής που ακολουθούν οι τράπεζες, αλλά και της προσεκτικότερης διαχείρισης από τους ίδιους τους δανειολήπτες.

Με αυτά τα δεδομένα, οι ελληνικές τράπεζες εισέρχονται πλέον σε μια νέα εποχή κανονικότητας, αφήνοντας πίσω το βαρύ φορτίο των κόκκινων δανείων.

Διαβάστε ακόμα: Ινδία: Η νέα ευκαιρία για την ελληνική οικονομία και τις επιχειρήσεις

author
Η Biz & Bloom είναι η νέα σου πηγή ειδήσεων γύρω από την επιχειρηματικότητα και την τεχνολογία. Εδώ θα βρεις εμπνευσμένους ανθρώπους, καινοτόμες ιδέες και επιτυχίες από τον κόσμο των επιχειρήσεων και της τεχνολογίας. Ανακάλυψε πώς οι εξελίξεις οδηγούν την αγορά, βοηθούν νέες εταιρείες να ανθίσουν και μας φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά στο μέλλον!
X